Τελευταίες αναρτήσεις

4 Μαΐου 2018

Η στρατιωτική δύναμη των χωρών της Μεσογείου σε αριθμούς – Που βρίσκονται Τουρκία και Ελλάδα

Η Τουρκία είναι μεν αρκετά ισχυρή χώρα, δεν είναι όμως ούτε υπερδύναμη, ούτε ηγέτιδα χώρα στην περιοχή, αναφέρεται στα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών (ΚΥΚΕΣΜΕ) την οποία ανέλυσε και παρουσίασε ο Διευθυντής του Κέντρου Δρ Αριστος Αριστοτέλους, με βάση στοιχεία από ανοικτές και έγκυρες πηγές (IISS, SIPRI, OEDC, OASE, CIA κ.α.)

«Οι συσχετισμοί δυνάμεων καταδεικνύουν ότι η Τουρκία είναι αρκετά ισχυρή χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή (ΑΜΜΑ) και διεθνώς. Δεν είναι όμως ούτε «υπερδύναμη» ούτε η ηγέτιδα χώρα στην περιοχή. Υπάρχουν και άλλες σημαντικές και υπολογίσιμες χώρες στην περιοχή, οι οποίες είναι σχεδόν το ίδιο ή και μεγαλύτερες σε στρατιωτικά και άλλα μεγέθη όπως η Αίγυπτος και το Ιράν» αναφέρεται στα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις της μελέτης.

Προστίθεται ότι αξιόλογες δυνάμεις είναι επίσης η Σαουδική Αραβία και κυρίως το Ισραήλ και ασφαλώς η Ελλάδα στο δυτικότερο άκρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται επίσης ότι η Τουρκία έχει συντριπτική υπεροχή έναντι της σχεδόν άοπλης Κύπρου στον αέρα και τη θάλασσα, «ωστόσο οι συσχετισμοί αλλοιώνονται για την τουρκική πλευρά όταν συγκριθεί με τις αντίστοιχες αιγυπτιακές και ισραηλινές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, ενώ τα δεδομένα αλλάζουν άρδην στο Αιγαίο όπου έχει να αντιμετωπίσει εξίσου και ίσως πιο αποτελεσματικές Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Πιο ισχυρό σε δύναμη πυρός από την Τουρκία – παρά τα μικρότερα μεγέθη του – υποδεικνύει ο κ. Αριστοτέλους είναι το Ισραήλ, ένεκα πυρηνικών δυνατοτήτων αλλά και των ικανοτήτων των ενόπλων δυνάμεων του.

Άλλες υπολογίσιμες δυνάμεις, με βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας και ενδεχομένως με όπλα μαζικής καταστροφής είναι το Ιράν, το οποίο αποτελεί εστία ανησυχίας για την Άγκυρα και εν δυνάμει γεωπολιτικό ανταγωνιστή.

Αναφέρεται και στη Σαουδική Αραβία η οποία κατέχει στρατηγικά πυραυλικά μέσα – μη πυρηνικά – και αντιμάχεται ενεργά τη στρατιωτική ανάμιξη του Ιράν σε χώρες του περίγυρου της όπως το Ιράκ, το Μπαχρέιν και την Υεμένη, καθώς και στη Συρία και Λίβανο, γεγονός που επίσης εκλαμβάνεται ως απειλή από το Ισραήλ.

Συσχετισμοί δυνάμεων Ανατολική Μεσόγειος – Αιγαίο

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ανατολική Μεσόγειο από το συσχετισμό δυνάμεων με βάση κάποια ενδεικτικά στοιχεία, προκύπτει ότι:

Η Τουρκία με τα 333 μαχητικά αεροσκάφη και την πλεονεκτική της θέση στο Πολεμικό Ναυτικό ( 12 υποβρύχια και 18 φρεγάτες) υπερτερεί σημαντικά έναντι των ανύπαρκτων βασικά αντίστοιχων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στον κυπριακό εναέριο και θαλάσσιο χώρο και την ΑΟΖ.

Η γενική εντύπωση περί τουρκικής ισχύος στην περιοχή, σε αυτούς τους τομείς, αλλοιώνεται αισθητά εάν συγκριθεί με τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της Αιγύπτου η οποία διαθέτει 557 μαχητικά αεροσκάφη, δύο αμφίβια ελικοπτεροφόρα, 4 υποβρύχια και 8 φρεγάτες, όπως και με αυτές του Ισραήλ που διαθέτει 347 μαχητικά αεροσκάφη και 5 υποβρύχια.

Η εικόνα ανατρέπεται άρδην για την Τουρκία εάν συγκριθεί με την Ελλάδα, τόσο στον εναέριο όσο και στο θαλάσσιο χώρο στο Αιγαίο, λαμβανομένων υπόψη και άλλων μη μετρήσιμων στοιχείων: Η Τουρκία υπερτερεί κάπως έναντι της Ελλάδας, η οποία διαθέτει 218 μαχητικά αεροσκάφη, 11 υποβρύχια και 13 φρεγάτες, ωστόσο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι καλύτερα οργανωμένες, πιο συμπαγείς και αποκλειστικά προσηλωμένες στην αντιμετώπιση της εξ Ανατολών απειλής.

«Το σχετικό αριθμητικό πλεονέκτημα του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας δεν εγγυάται ότι θα επικρατούσαν στο απομακρυσμένο ενδεχόμενο ευρείας κλίμακας ελληνοτουρκικής στρατιωτικής σύγκρουσης. Το γεγονός αυτό αποτελεί σοβαρό αποτρεπτικό στοιχείο σε τυχόν επιθετικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας δεδομένου του πιθανού καταστροφικού τιμήματος που εμπεριέχει και για την ίδια τη Τουρκία» τονίζεται.

Προστίθεται ότι η ισχύς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αποδυναμώνεται περαιτέρω έναντι των Ελληνικών γιατί, πρώτον, είναι εκχωρημένες σε διάφορα μέτωπα και γεωγραφικές κατευθύνσεις και όχι μόνο προς την πλευρά της Ελλάδας. Δεύτερο, γιατί χρησιμοποιούνται ως κατασταλτικό μέσο για την εδραίωση του σημερινού τουρκικού καθεστώτος και τρίτο, γιατί έχει επηρεαστεί αρνητικά η λειτουργικότητα τους από τις μαζικές εκκαθαρίσεις υψηλόβαθμων «αντιφρονούντων» στελεχών.

Αμυντικές δαπάνες, εξοπλισμοί

Στη μελέτη σημειώνεται ότι η Μέση Ανατολή είναι πεδίο σύγκρουσης και γεωπολιτικού ανταγωνισμού και η ανασφάλεια που επικρατεί ανάμεσα στους ντόπιους πρωταγωνιστές αντανακλάται στη μεγάλη καταστρεπτική ικανότητα που έχει συγκεντρωθεί στα οπλοστάσια τους, στους τεράστιους αμυντικούς προϋπολογισμούς και τους συνεχείς εξοπλισμούς.

Η Σαουδική Αραβία διαθέτει τα μεγαλύτερα ποσά για την άμυνα της ($76.6 δις) στην περιοχή της ΑΜΜΑ αλλά και παγκοσμίως – μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Διαθέτει επίσης το υψηλότερο ποσοστό αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ (11,3%) μετά το Ομάν (12,08%). Ακολουθούν το Ιράκ ( $ 19.3 δις ή 10% του ΑΕΠ), το Ισραήλ ($18.5 δις ή 5,33% του ΑΕΠ) το Ιράν ($16 δις ή 3,75% του ΑΕΠ). Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία κατατάσσονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους εισαγωγείς οπλισμού όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στον κόσμο.

Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν προτείχισμα ασφάλειας

Η Ελλάδα και η Κύπρος ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν το μοναδικό ευρωπαϊκό προτείχισμα ασφάλειας, σταθερότητας και όαση δημοκρατίας σε αυτή την ανήσυχη και εγκυμονούσα συνεχώς κινδύνους περιοχή, αναφέρεται.

Αντίθετα η Τουρκία με την επιθετικογενή συμπεριφορά της στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, τη στρατιωτικής της δράση στη Συρία και το Ιράκ, τις αναθεωρητικές τάσεις που επιδεικνύει στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς και τις αντιδημοκρατικές μεθόδους που μετέρχεται στο εσωτερικό, κάθε άλλο παρά συμβάλλει θετικά στα θέματα αυτά, καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.