Τελευταίες αναρτήσεις

12 Μαΐου 2018

Η Συρία ορίζει νέους κανόνες εμπλοκής για τις ισραηλινές επιδρομές

Όταν ο Τράμπ σκότωσε την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, έδωσε στο Ισραήλ την ευκαιρία να ξεκινήσει έναν ευρύτερο πόλεμο με τη Συρία. Μία προγενέστερη ισραηλινή προσομοίωση της κατάστασης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα: 

Η κρίση που δημιούργησε η διοίκηση σχετικά με τις ατέλειες της πυρηνικής συμφωνίας μπορεί να αξιοποιηθεί η προώθηση ζητημάτων που είναι πιο επείγοντα για το Ισραήλ (κυρίως το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και η παρουσία του στη Συρία).

Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η υποστήριξη του Ιράν στη Συρία αποτελεί απειλή για τη χώρα της. Αυτός είναι ένας ψευδής ισχυρισμός. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου χρησιμοποιεί την «ιρανική απειλή» ως μπαμπούλα για να εκτρέψει την προσοχή από άλλα θέματα όπως τις διάφορες υποθέσεις διαφθοράς εναντίον του.

Κατά τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ επιτέθηκε σε θέσεις του συριακού στρατού περισσότερες από 100 φορές, συχνά για να υποστηρίξει τους «Σύρους αντάρτες» της Αλ Κάιντα. Η Συρία δεν ανταπόδωσε, καθώς ήταν απασχολημένη με την καταπολέμηση της εισβολής των τακφίρι εντός της χώρας. 

Τον Απρίλιο, το Ισραήλ κλιμάκωσε όταν επιτέθηκε στη βάση T4 στη μέση της Συρίας, από όπου οι ρωσικές και ιρανικές δυνάμεις υποστήριζαν την μάχη της Συρίας εναντίον του Ντάες/ISIS. Ιρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση. Η αεροπορική άμυνα της Συρίας κατέρριψε τουλάχιστον ένα από τα επιτιθέμενα ισραηλινά αεροπλάνα F-16. Αυτή η κατάρριψη των ισραηλινών αεροπλάνων θεωρήθηκε ότι δημιούργησε νέα ισορροπία, αλλά το Ισραήλ συνέχισε να προκαλεί.

Την Τρίτη, μόλις ο Τραμπ ανακοίνωσε το σπάσιμο της πυρηνικής συμφωνίας, το Ισραήλ ξεκίνησε άλλη μια επιδρομή κατά, ισχυριζόταν, ιρανικών πυραύλων στη Συρία που στόχευαν το Ισραήλ. Η επίθεση έπληξε μια συριακή αποθήκη του στρατού. Δεκαπέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν, μερικοί από τους οποίους υποτιθέμενοι Ιρανοί. Ακόμα και τα ισραηλινά ΜΜΕ δυσκολεύτηκαν να βρουν μια δικαιολογία για την παράνομη «προληπτική» επίθεση: 

Ακόμη και αν το Ιράν δεν είχε πρόθεση να εκτοξεύσει πυραύλους κατά του Ισραήλ την Τρίτη, η εικαζόμενη ισραηλινή επίθεση έγινε και έστειλε το ακόλουθο μήνυμα στους Ιρανούς: Εκφράσατε μια πιθανότητα επίθεσης κατά του Ισραήλ, έτσι αυξάνουμε το επίπεδο απειλής, παρά τις εντάσεις.

Δεν είναι δουλειά του Ιράν να ανταποδώσει τις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία. Η συριακή κυβέρνηση θέλησε να ανταποδώσει αμέσως την επίθεση της Τρίτης, αλλά αναβλήθηκε μετά από ρωσικές πιέσεις. Η Ρωσία είδε αυτές τις προκλήσεις ως ισραηλινή παγίδα. Χθες ο Νετανιάχου επισκέφθηκε τη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος τον προειδοποίησε να σταματήσει τις προκλήσεις. Ο Νετανιάχου δεν άκουσε.

Προχθες το βράδυ, το Ισραήλ επιτέθηκε και πάλι σε στρατιωτικές θέσεις στη Συρία στην αλ-Κουνίτρα στη νοτιοδυτική Συρία. Αυτή τη φορά οι συριακές δυνάμεις πυραύλων ανταπάντησαν με ένα φράγμα άνω των 20 πυραύλων κατά ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα ύψη του Γκολάν. Το Ισραήλ κλιμάκωσε περαιτέρω με 70 επιθέσεις κατά συριακών θέσεων. Εικόνες και βίντεο από τη Δαμασκό δείχνουν ότι η αεράμυνα της Συρίας κατέρριψε πολλούς από αυτούς (εικόνα παραπάνω). 

Το Ισραήλ ισχυρίζεται τώρα ότι εξόντωσε την «ιρανική απειλή» στη Συρία: 
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν «σχεδόν όλη την ιρανική υποδομή στη Συρία» και είπε ότι δεν επλήγησαν αντικείμενα στο έδαφος του Ισραήλ.

Ο ισχυρισμός της επιτυχίας είναι ένα μήνυμα ότι δεν θέλει να προχωρήσει περαιτέρω:
«Ελπίζω να έχουμε τελειώσει με αυτό το επεισόδιο και ο καθείς κατάλαβε», πρόσθεσε ο Lieberman, τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν θέλει κλιμάκωση, αλλά «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας επιτεθεί ή να χτίσει υποδομή για να μας επιτεθεί στο μέλλον». 

Ο προφητικός έπαινος μιας ισραηλινής επιτυχίας θυμίζει μία από τις προηγούμενες παρόμοιες αξιώσεις. 

Τη δεύτερη ημέρα του πολέμου του 2006 στο Λίβανο, το Ισραήλ ισχυρίστηκε δυνατά ότι είχε καταστρέψει «όλους τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της Χεζμπολάχ» σε μια αεροπορική εκστρατεία διάρκειας 34 λεπτών. Ωστόσο, περισσότεροι από 100 πυραύλους την ημέρα συνέχιζαν να πλήττουν το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων στόχων εντός του Τελ Αβίβ, μακριά από τα σύνορα με το Λιβάνο. Τριάντα μία μέρες αργότερα το Ισραήλ ζήτησε ειρήνη. Η εισβολή του στο Λίβανο είχε ηττηθεί. Η «επιτυχημένη» επιδρομή του ενάντια στους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας της Χεζμπολάχ είχε χτυπήσει κυρίως κενές θέσεις. 

Η στόχευση του Ισραήλ στη Συρία δεν είναι πολύ καλύτερη από τη στόχευση του στο Λίβανο πριν από δώδεκα χρόνια.

Η Συρία θα συνεχίσει τώρα να απαντήσει στις ισραηλινές επιθέσεις. Αυτή τη φορά περιορίστηκε σε επιθέσεις κατά στρατιωτικών θέσεων στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν. Οι επόμενες επιθέσεις θα είναι πιο μακριά. Αυτή τη φορά το Ισραήλ έστειλε τον πληθυσμό του στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν σε μπούνκερ-καταφύγια. Την επόμενη φορά το μισό Ισραήλ ίσως χρειαστεί να κρυφτεί υπόγεια. Πόσο καιρό θα μπορούσε το Ισραήλ να αντέξει μια τέτοια κατάσταση; 

Το Ιράν θα απαντήσει επίσης στις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών του στη Συρία. Αλλά δεν χρειάζεται να το πράξει από τη Συρία. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι και μέσα από το να εκτοξεύσεις πυραύλους.

Αυτή η Συρία, μετά από πολλά βάσανα, η οποία σήμερα έπραξε αντίποινα για τις ισραηλινές επιθέσεις, τραβάει μια νέα γραμμή στην άμμο. Εάν το Ισραήλ θέλει έναν ευρύτερο πόλεμο, θα τον έχει. Η καταστροφή στις εμπλεκόμενες χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, θα μπορούσε να τους αποτινάξει 100 χρόνια πίσω. Η Συρία, ο Λίβανος και το Ιράν μπορούν να ζήσουν με αυτό. Πριν από 100 χρόνια, το Ισραήλ δεν υπήρχε. 

Μετάφραση από αγγλικά: Κριστιάν Ακκυριά

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.