Τελευταίες αναρτήσεις

6 Μαΐου 2018

Όταν η Υπερευαισθησία γίνεται Φερέφωνο της Τουρκικής Προπαγάνδας.

Άρθρο Γνώμης του Ευαγγ. Αθανασιάδη(*)

Τις τελευταίες ημέρες διακινείται και κοινοποιείται έντονα και επίμονα στο διαδίκτυο και μάλιστα από άτομα και κύκλους με έντονη εθνική τοποθέτηση video με τον αγγλικό τίτλο «EUROPE ON 'BRINK OF WAR' AS TURKEY GATHERS BOATS TO SHIP MIGRANTS TO GREECE OVER EU ANGER» που σε ελεύθερη μετάφραση είναι « Η Ευρώπη στα πρόθυρα πολέμου καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει πλοία για να στείλει μετανάστες στην Ελλάδα γιατί είναι θυμωμένη με την Ευρώπη».

Αυτό διαδίδεται εντόνως αυτές τις ημέρες, που διεξάγεται η Τουρκική άσκηση στα μικρασιατικά παράλια και παρατηρήθηκε και κάποια αύξηση των προσφυγικών ροών, και θα το προσδιορίζαμε κυρίως στο Έβρο.

Η απειλή αυτή είναι υπαρκτή. Και μάλιστα είναι από τις λίγες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πράγματι «Υβριδικός Πόλεμος», ένας όρος, που επειδή ακούγεται εντυπωσιακός, χρησιμοποιείται «ευκαίρως-ακαίρως» και οπωσδήποτε άστοχα και επιπόλαια σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Ας πάμε τώρα στα πραγματικά περιστατικά:
Το video αναφέρει ότι είναι ζήτημα εβδομάδων (στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα).
Θα έρχονται 3.000 πρόσφυγες την ημέρα (στα πρώτα 50 δευτερόλεπτα).

Το video αυτό έχει πρωτοκυκλοφορήσει από το «NEXT NEWS NETWORKS», το 2016, που φαίνεται και στο φόντο του video στα πρώτα 3 δευτερόλεπτα και μετά κρύβεται επιμελώς, περιορίζοντας το πλάνο.

Και μάλιστα, στις 29 Νοε 2016, όπως ξεκάθαρα φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, όπου φαίνονται τα στοιχεία της ανάρτησης στο youtube (https://www.youtube.com/watch?v=EzY1PWy1xGQ)

Από το 2016 μέχρι σήμερα καμία τέτοια μετακίνηση με πλοία, όπως περιγράφεται, δεν έγινε.

Στο video εμφανίζονται μεγάλα σκάφη του τουρκικού λιμενικού να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αυτό ουδέποτε συνέβη. Η Φωτογραφία δεν είναι πραγματική, είναι κατασκευασμένη, δεν μπορεί να προέρχεται από Ελληνική πηγή, με πιθανότερη την τουρκική προέλευση. 

Μεταφορά προσφύγων με πλοία του τουρκικού λιμενικού ή με πλοία έχει τελείως άλλη αντιμετώπιση (από τις βάρκες και τους ναυαγούς), με πολύ πιο ξεκάθαρα δεδομένα Ναυτικού και Διεθνούς Δικαίου, και τα δεδομένα αυτά είναι πολύ πιο ευνοϊκά για εμάς. Όταν υπάρχει πλοίο, με στοιχεία νηολογίου και υπεύθυνο κυβερνήτη (καπετάνιο), η διαχείριση του περιστατικού είναι διαφορετική, υπόκειται σε κανόνες.

Όλο το video αναμασά και επαναλαμβάνει συνοδευόμενο μάλιστα και με εικόνα, που δημιουργεί την αίσθηση ότι «συμβαίνει τώρα», πρώτον, πράγματα ανυπόστατα, και οπωσδήποτε ψευδή και δεύτερον, χρησιμοποιεί τον παιδαριώδη κανόνα φτηνής προπαγάνδας συνεχούς και μονότονης επαναλήψεως επί 6 λεπτά, μιας και μόνο εννοίας: «μεγάλος όγκος προσφύγων που αντιστοιχεί σε πόλεμο-εισβολή, Σύριοι-ανθρώπινα όπλα».

Ο μόνος σκοπός του video είναι η κινδυνολογία και η κάμψη του φρονήματος. Η ευρεία διάδοση μέχρι στιγμής, δείχνει ότι το πετυχαίνουν.

Η «είδηση» αυτή είναι ξεκάθαρη περίπτωση μαύρης τουρκικής προπαγάνδας (φαίνεται άλλη πηγή της πληροφορίας, ήτοι ιδιωτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο άλλης χώρας, αντί του πραγματικού που είναι οι τουρκικές υπηρεσίες).

Με σκοπό το μαύρισμα της πηγής καταφέρεται κατά του Ερντογάν δημιουργώντας την εντύπωση αντιτουρκικής τοποθέτησης του ανταποκριτού.

Ακόμη μνημονεύει όνομα γνωστού Έλληνα στρατιωτικού αναλυτή, και μάλιστα ελαφρώς παραφθαρμένο, για δημιουργία αμεσότητας και για τις ανάγκες της δεοντολογίας.

Συμπέρασμα:
- Πρέπει να σταματήσει άμεσα η διάδοση του παρωχημένου video.
- Να διαδοθεί συστηματικά η απάντηση σε αυτό το video.
- Για το μέλλον, προσεκτική ανάγνωση και κριτικός έλεγχος των ειδήσεων, ώστε να μην γινόμαστε φερέφωνα μαύρης ή φαιάς προπαγάνδας(1), τουρκικών επιδιώξεων.
- Επιπλέον, η εύκολη αναπαραγωγή των τουρκικών ΜΜΕ, ενέχει κινδύνους.

(*) Ο Ευάγγ. Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.

(1) Είδη Προπαγάνδας, αναλόγως δηλούμενης πηγής προέλευσης: Λευκή, όταν δηλώνεται η πραγματική πηγή. Φαιά, όταν δεν δηλώνεται πηγή. Και Μαύρη όταν δηλώνεται άλλη πηγή από την πραγματική.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.