5 Μαΐου 2018

Η ψυχογράφηση του αντίπαλου δέους: Το σημαντικότερο βήμα στην εξωτερική πολιτική (β μέρος)

Το παρόν άρθρο διασπάται σε δύο μέρη. Τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο μέρος γίνεται λόγος για τα «προβλήματα» με τις γείτονες χώρες: Αλβανία (μέρος πρώτο), Σκόπια και Τουρκία (μέρος δεύτερο). 

Της Αναστασίας Καντά – ΔΕΛΤΑ 

Συνορεύουσα στα δυτικά με την Αλβανία, είναι η ΠΓΔΜ. Το Σκοπιανό είναι μια χαίνουσα πληγή για τον Ελληνισμό – ήδη από το 1991. Οι διαπραγματεύσεις και διαφωνίες για το ονοματολογικό συνεχίζονται, δίχως να έχει ξεδιαλύνει το τοπίο. 

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, ωστόσο, δηλώνει αρκετά αισιόδοξος και νιώθει ότι η χώρα του είναι κοντά όσο ποτέ για να λάβει πρόσκληση ένταξης, τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην ΕΕ. Η ελληνική πλευρά, απεναντίας, έχει δηλώσει πως προηγείται η εύρεση λύσης στο ονοματολογικό για να προχωρήσει η όποια ενταξιακή διαδικασία της γείτονος. 

Για ποιόν λόγο, όμως, αυτό το μπαράζ συζητήσεων; Για ένα όνομα. Εδώ χρειάζεται να δούμε πέρα από αυτό. Το όνομα δηλώνει την ταυτότητά σου, πρόκειται για αναγνώριση στη διεθνή κοινότητα. Πάνω στο όνομα χτίζεται η πολιτιστική κληρονομιά και ο πολιτισμός ενός έθνους, η ιστορία του. 

Το όνομα της Μακεδονίας αποτελεί παρακαταθήκη των προγόνων μας, την οποία ουδείς έχει το δικαίωμα να καπηλευθεί και να ξεπουλήσει. 
  • Οι αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων γεννούν τα πρώτα κύματα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε τσουνάμι, εφόσον ανάλογες διαθέσεις διακρίνουμε και από την Αλβανία – η οποία προσβλέπει στο όραμα της «Μεγάλης» – προς την ‘Ηπειρο, αλλά και από την Τουρκία προς την Κύπρο, τη Θράκη και το Αιγαίο. 
Έχει αρχίσει να οικοδομείται με μαεστρία το λεγόμενο «νέο-οθωμανικό τόξο», το οποίο θα ακρωτηριάσει τον Ελληνισμό και θα φτάσει τα σύνορα (που συμπεριλαμβάνουν ΝΑ Μεσόγειο, Αιγαίο και Θράκη) της «Μεγάλης Τουρκίας», αυτά που έχει καθορίσει ο «Εθνικός Όρκος» της τελευταίας συνεδρίας της Οθωμανικής Βουλής το 1920. 

Και φτάνουμε στον πιο ζωτικό παίκτη της διελκυστίνδας: την αναθεωρητική Τουρκία. Από τη μία, ο σουλτάνος επιδιώκει να καταστήσει βιλαέτι της «αυτοκρατορίας» του τη Θράκη∙ εκμεταλλευόμενος την παρουσία της εκεί μουσουλμανικής μειονότητας, ουδέποτε αποχώρησε από την ελλαδική Θράκη, κι ούτε δείχνει ανάλογα σημάδια στο παρόν και για το μέλλον. 

Σκοπός της ενεργής πολιτικής που ασκεί στην εν λόγω περιοχή, είναι ακριβώς η αποδόμηση της ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη και η μετατροπή του μουσουλμανικού πληθυσμού σε εθνική τουρκική μειονότητα (στη βάση κοινής θρησκείας και γλώσσας), η οποία θα χρησιμοποιηθεί εργαλειακά για την έτι περαιτέρω αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ανατολικά του 25ου μεσημβρινού (διχοτόμηση του αιγαιακού χώρου από τη Θράκη έως τη Γαύδο). 

Στην ουσία, βλέπουμε τη διαμόρφωση ψυχολογίας «κατεχόμενου λαού» στη μειονότητα και αναγόρευση της Τουρκίας σε εγγυητή των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της. Βασικός μοχλός της τουρκικής πολιτικής στη Θράκη είναι το Γενικό Προξενείο Κομοτηνής το οποίο δρα ανταγωνιστικά προς την ελληνική διοίκηση, αμφισβητώντας εμπράκτως τη δικαιοδοσία της έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας.

Από την άλλη, έχουμε την παράνομη εισβολή και κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα, από το 1974. 
  • Η Τουρκία φιλοδοξεί να εδραιώσει την ηγεμονία της, τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλει να κινεί τα νήματα της ενέργειας και να προβαίνει ανενόχλητη στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που εντοπίζονται σε αυτούς τους ενεργειακούς κλοιούς. Τα πάντα είναι θέμα ισχύος: ο κλειδοκράτωρ της ενέργειας καθίσταται ο πλέον ισχυρός, που δεν εξαρτάται από άλλους, αλλά οι άλλοι από αυτόν. 
Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης ότι η Τουρκία είναι μια χώρα με ισχυρές κοινωνικές, θρησκευτικές και εθνικές αντιθέσεις. Ιδίως μετά το πραξικόπημα του 2016, η τουρκική ελίτ καλείται να τιθασεύσει αντιφατικά αισθήματα∙ αφενός τον φόβο και τη δυσπιστία, αφετέρου την αλαζονεία, που οφείλεται στην αίσθηση υπεροχής. 

Πάρα ταύτα, τα αντιφατικά αυτά αισθήματα συνεπάγονται νευρικότητα και ανασφάλεια, συστατικά που μπορούν να χαλάσουν τη συνταγή της επιτυχίας. 

Στην εξωτερική πολιτική, διαδραματίζει σημαίνων ρόλο το αντίπαλο δέος. Πρέπει να γίνεται ενδελεχής ψυχογράφηση των ετέρων δρώντων, ώστε να προσαρμόσεις τις πολιτικές σου και να κινηθείς αναλόγως. Η υποτίμηση του «αντιπάλου» είναι μέγα σφάλμα. 

«Τους αντιπάλους σου ή πρέπει να τους παίρνεις με το μέρος σου, ή να τους εκμηδενίζεις.» Ν. Μακιαβέλι 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.