Τελευταίες αναρτήσεις

2 Μαΐου 2018

Φάυλλος ο Κροτωνιάτης - Ο ήρωας των Μηδικών που τίμησε ο Μέγας Αλέξανδρος

Του Νίκου Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος

Στην Ελλάδα λίγα γνωρίζουμε για την ιστορία της Μεγάλης Ελλάδος στην Ιταλία. Της Magna Grecia, όπως την ονομάζουν οι Ιταλοί. Μάλιστα ορισμένοι είναι τόσο ανιστόρητοι που νομίζουν ότι η ονομασία αυτή είναι αλυτρωτική, δηλαδή κάτι περίπου σαν τη μεγάλη ιδέα.

Όμως η Magna Grecia είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού κόσμου και της αρχαίας μας ιστορίας. Οι Έλληνες μετά τον δεύτερο ελληνικό αποικισμό ίδρυσαν δεκάδες πόλεις σε όλη την Ιταλία, πάνω από 30, οι περισσότερες εκ των οποίων σήμερα είναι εξαφανισμένες απ’ τον χάρτη.

Στην ιστορία της Μεγάλης Ελλάδος υπήρξαν τεράστιες προσωπικότητες. Μια απ’ αυτές, μα δυστυχώς άγνωστη σε όλους μας, είναι του Φάυλλου, ενός μεγάλου αθλητή από τον Κρότωνα, στον οποίο τιμές απέδωσε ακόμη κι ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο Κρότωνας, η γενέτειρα του Φάυλλου, ήταν μια πόλη-αποικία των Αχαιών. Η πόλη, η οποία ιδρύθηκε το 710 π.Χ. απ’ τον Μύσκελλο, βρισκόταν στο ανατολικότερο άκρο της εισόδου του κόλπου του Τάραντος, και κοντά στο Λακίνιο Άκρο, ακρωτήριο το οποίο έχει πάρει το όνομά του από έναν κίονα του ναού της Ήρας που μέχρι σήμερα επιβιώνει όρθιο. Κοντά στη θέση που βρισκόταν η αρχαία πόλη έχει χτιστεί η σημερινή ομώνυμη πόλη Κροτόνε της Ιταλίας.

Η αρχαία πόλη αν και καταστράφηκε ολοσχερώς με τον καρχηδονιακό πόλεμο, κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην ελληνική ιστορία της Μεγάλης Ελλάδος λόγω της στάσης που κράτησε κατά τους περσικούς πολέμους. Και σε αυτή την ιστορία θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Φάυλλος, τον οποίο αναφέραμε παραπάνω.

Ο Φάυλλος έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. και διακρίθηκε κερδίζοντας τρεις φορές το πένταθλο στα Πύθια, τους αθλητικούς αγώνες των Δελφών, οι οποίοι ήταν ένας εκ των τεσσάρων πανελλήνιων αγώνων. Μάλιστα στους Δελφούς έλαβε μέρος στο άλμα εις μήκος, όπου έκανε ένα τέτοιο άλμα που προσγειώθηκε έξω από το «σκάμμα» (σκαμμένο τμήμα εδάφους γεμισμένο με άμμο). Μάλιστα αναφέρεται από εκεί προέρχεται η φράση «υπερέβη τα εσκαμμένα».

Ο Φάυλλος όμως δεν είναι γνωστός μόνο για τις αθλητικές του επιδόσεις. Στους περσικούς πολέμους, και συγκεκριμένα κατά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. ο Κροτωνιάτης αθλητής έκανε μια κίνηση που οι υπόλοιποι Έλληνες θα μνημονεύουν για πάρα πολύ καιρό. Ενώ καμία πόλη της Ιταλίας δεν δέχτηκε να συνεισφέρει στη σημαντική αυτή ναυμαχία (αλλά ούτε και γενικότερα) καθώς θεωρούσαν την αντίσταση των υπολοίπων Ελλήνων ανώφελη και μάταια, μόνος του Φάυλλος, με ένα πλοίο που διέθετε, έφυγε από τον Κρότωνα για την Αθήνα και έλαβε μέρος στην ιστορική αυτή στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας.

Η συμβολική και σημαντική κίνηση του μεγάλου αυτού Έλληνα στα Μηδικά, όχι μόνο δεν ξεχάστηκε, αλλά εξυμνήθηκε από πολλούς μεγάλους της αρχαιότητος όπως ο Ηρόδοτος και ο Αριστοφάνης. Όπως μας πληροφορεί ο Πλούταρχος, ο Μέγας Αλέξανδρος μετά τη μεγάλη νίκη στη μάχη των Γαυγαμήλων έναντι των Περσών το 331 π.Χ., έστειλε ένα μέρος της λείας στην πόλη του Κρότωνα, για να τιμήσει έτσι την αρετή και την προθυμία του Κροτωνιάτη αθλητού σε μια στιγμή που ο ελληνισμός κινδύνευε, και ενώ την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι Έλληνες της Ιταλίας έμεναν αμέτοχοι.

Οι ιστορίες ανθρώπων που αψηφούν τους κίνδυνους και αδιαφορούν για τη ζωή του μπροστά στο κοινό, στο πανελλήνιο καλό, συγκίνησαν το μέγα Μακεδόνα στρατηλάτη, όμως σήμερα αυτό το πρότυπο ελεύθερου ανθρώπου αγνοείται πλήρως. Καιρός λοιπόν να αρχίσουμε πάλι να θυμόμαστε τέτοιους ανθρώπους, καθώς μόνο έτσι θα έχουμε ελπίδες να σηκωθούμε πάλι όρθιοι μέσα από αυτή την παρακμή που βιώνουμε σε όλα τα επίπεδα. Ο Φάυλλος είναι ένα από τα πρότυπα αντίστασης. Ήταν στην εποχή του, μπορεί και σήμερα..

katholikieleutheria.blogspot.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.