Τελευταίες αναρτήσεις

7 Μαΐου 2018

Ρωσική ψύχωση με ασφάλεια – ιστορία και γεωγραφία

Η είδηση που έρχεται από τη Ρωσία σοκάρει λιγάκι εάν την κοιτάξει κανείς μέσα από τα «δυτικά γυαλιά». Η ρωσική κυβέρνηση, μετά την απαγόρευση της δημοφιλούς εφαρμογής Telegram, ετοιμάζεται να μπλοκάρει και τη χρήση του Viber, εάν δεν παραδοθούν όλα τα στοιχεία αποκωδικοποίησης των επικοινωνιών! Μοιάζει απίστευτα κυνικό. Επί της ουσίας, το Κρεμλίνο διακηρύσσει μεγαλοφώνως το «δικαίωμα» της κεντρικής εξουσίας, για λόγους εθνικής ασφαλείας, να μπορεί να παρακολουθεί τις επικοινωνίες του οποιουδήποτε. 

Έχει όμως και αντίστροφη ανάγνωση. Δεν είναι άλλη από την παραδοχή αδυναμίας παρακολούθησης, σε μια στιγμή που η φημολογία στους κύκλους των ειδικών στα θέματα ασφαλείας επικοινωνιών, θέλει τουλάχιστον το Telegram να έχει «σπάσει» από τις αντίστοιχες αμερικανικές υπηρεσίες.

Είναι μια διαπίστωση «πολιτισμικού» χαρακτήρα η ύπαρξη των διαφορετικών χαρακτηριστικών στις κοινωνίες Ανατολής και Δύσης, παρότι ο καπιταλισμός τείνει να επιφέρει μια ομοιομορφία. Οι διαφορές της Μόσχας με τις μεγάλες δυτικές πρωτεύουσες την εποχή του Ψυχρού Πολέμου σήμερα απλά δεν υπάρχουν.

Αίσθηση απειλής και δίλημμα ασφαλείας…

Όμως, όσες αλλαγές και να επέλθουν στο «διεθνές σύστημα», όλοι παραμένουμε δέσμιοι των περιορισμών που επιβάλει η γεωγραφία, καθώς αυτή καθορίζει και τις πεποιθήσεις των ελίτ περί της «αίσθησης απειλής», η οποία στηρίζεται ασφαλώς σε αντικειμενικούς και υποκειμενικούς παράγοντες. Επίσης, είναι εν μέρει κατανοητή η τάση σχεδιασμού με βάση το χειρότερο σενάριο (worst case scenario).

Όταν σε αυτό έρχεται να προστεθεί η συλλογική ιστορική εμπειρία, το μείγμα γίνεται εκρηκτικό και η συνεννόηση πολύ δύσκολη. Τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια μιας χώρας, επιτείνουν το «δίλημμα ασφαλείας» (security dilemma) των άλλων που αλληλεπιδρούν μαζί της και η διατήρηση της ισορροπίας γίνεται πολύ δύσκολη. Συνήθως το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται και από «κούρσα εξοπλισμών».

…και ο εφιάλτης της γεωγραφίας

Γιατί ειπώθηκαν όμως όλα αυτά; Διότι η Ρωσία είναι μια πολύ ειδική περίπτωση χώρας. Εάν κανείς αναλογιστεί πως και από πού προήλθαν οι απειλές για την εθνική της ασφάλεια, από που πραγματοποιήθηκαν οι εισβολές ξένων δυνάμεων στην ιστορική της πορεία, θα αντιληφθεί την «ψύχωση» των Ρώσων με την ασφάλεια και το «κλασικό σύνδρομο καταδίωξης» που φαίνεται να τους κατατρύχει.

Πού κολλάει όμως η γεωγραφία; Το μεγάλο μειονέκτημα της αχανούς σε μέγεθος και προβληματικής σε πληθυσμιακούς όρους Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ότι δεν υπάρχουν μεγάλοι ορεινοί όγκοι, όπως π.χ. στα νότια τα Ουράλια για να διευκολύνουν την αμυντική οχύρωση. Τεράστιες πεδιάδες καθιστούν την πιθανότητα «blitzkrieg» υπαρκτή, όσο και να μοιάζει ανεπίκαιρη.

Μήπως πλέον, πέραν των απαγορεύσεων του όποιου Telegram και Viber, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα και την ανάγκη διαρκούς υπενθύμισης των ηρωικών στιγμών του ρωσικού έθνους, όπως η νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη θυσία εκατομμυρίων, μέσω των μεγαλοπρεπών παρελάσεων; 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.