Τελευταίες αναρτήσεις

3 Μαΐου 2018

Όπλα αιχμής από την τουρκική πολεμική βιομηχανία

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού
Η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και τα τελευταία χρόνια χτίζει συστηματικά μια ολοένα και πιο προηγμένη και ανταγωνιστική πολεμική βιομηχανία. «Δεν θέλω να είμαι σαρκαστικός, αλλά θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για όσα οπλικά συστήματα δεν μας δίνει. Έτσι μας ανάγκασαν να αναπτύξουμε τα δικά μας», δήλωσε τον Μάιο του 2016, ο Ισμαήλ Ντεμίρ στέλεχος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
Πράγματι, η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει αφενός να ενισχύσει τις εξαγωγές αμυντικού υλικού και αφετέρου να εκμηδενίσει, σε βάθος χρόνου και με ορίζοντα το 2023, την εξάρτησή της από τις εισαγωγές όπλων. Ελπίζει με τον τρόπο αυτό να εξοικονομήσει χρήματα, επιτυγχάνοντας παράλληλα τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, αντικαθιστώντας παλαιότερης τεχνολογίας οπλικά συστήματα.

Πριν από λίγες ημέρες, η Daily Sabah αποκάλυψε το νέο «πολεμικό υπερόπλο» της Τουρκίας, όπως το χαρακτήρισε. Θυμίζει στην όψη σαλάχι, ενώ όπως διαφήμισε μπορεί να έχει και κατασκοπευτική, αλλά και επιθετική χρήση. Κατασκευασμένο από τιτάνιο και αλουμίνιο θα είναι καλυμμένο από σιλικόνη, ενώ θα διαθέτει δύο κάμερες ως «μάτια» και οι τρεις μηχανές του θα μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα έως και 5,5 κόμβους για μέχρι 12 ώρες.

Ο έλεγχός του θα γίνεται μέσω κρυπτογραφημένων ακουστικών κυμάτων, παρόμοιων με εκείνα που χρησιμοποιούν φάλαινες και δελφίνια για να επικοινωνήσουν. Επίσης, ηλεκτρομαγνήτες θα του επιτρέπουν να «επιτεθεί» στο κύτος εχθρικού πλοίου και να πυροδοτηθεί με μια εντολή. Παρά τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για τουρκική προπαγάνδα και fake news.

Με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2023, το μέλλον του εγχειρήματος μοιάζει αβέβαιο. Οι κατασκευαστές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις προδιαγραφές του και δεν έχουν παρουσιάσει επίσης καμία φωτογραφία, εκτός από ένα animation. Το σίγουρο είναι ότι το τουρκικό κράτος επενδύει στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων σ’ όλο σχεδόν το φάσμα. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, συνεργάζεται με τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της χώρας και τις εγχώριες start up εταιρείες.

Κατασκοπευτικά αεροπλάνα

Αυτή την περίοδο η Sedef Shipbuilding, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα κατασκευάζει το πρώτο αμφίβιο επιθετικό πλοίο για το τουρκικό Ναυτικό. Ένα σκάφος που τελικά θα αποτελέσει και τη βάση του προγράμματος για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου. Την ίδια στιγμή, οι τουρκικές βιομηχανίες αεροναυπηγικής ηγούνται των προσπαθειών για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως το UAV της Anka για το στρατό, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες εισαγωγής από το εξωτερικό της αναγκαίας τεχνολογίας.

Τα νέα αυτά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα συλλογής πληροφοριών χρησιμοποιήθηκαν κατά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στο συριακό καντόνι της Αφρίν. Πρόκειται για σημαντική προσθήκη στην τουρκική πολεμική φαρέτρα. Αποκαλύφθηκε, μάλιστα, ότι ένα τέτοιο πέταγε και πάνω από τη Ρόδο, μέχρι να αναχαιτιστεί από δύο μαχητικά F-16. Διαθέτει σύστημα ραντάρ τεχνητού ανοίγματος (SAR), σύστημα ακριβείας εντοπισμού κατεύθυνσης και γεωγραφικής θέσης, αναλογικό και ψηφιακό σύστημα αναγνώρισης μονάδας και σύστημα πρωτοκόλλου αποκωδικοποίησης, καθώς και στοιχείο επικοινωνίας πολλαπλών καναλιών επιτήρησης σημάτων και καταγραφής αποδιαμορφωμένων εκπεμπόμενων σημάτων. Έχει βεληνεκές τουλάχιστον 4.600 χιλιομέτρων και αυτονομία δεκαοχτώ ωρών.

Η «σούπερ βόμβα»

Η ερευνητική εταιρεία μελέτης και κατασκευής οπλικών συστημάτων TÜBİTAK SAGE ανακοίνωσε την έκδοση της κατευθυνόμενης βόμβας KGK (Kanatlı Güdüm Kiti). Πρόκειται για μία «σούπερ-βόμβα», όπως την αποκαλούν περιπαικτικά στην γείτονα χώρα, καθώς έχει αυξήσει το μέγιστο βεληνεκές της από τα 112 στα 500 χιλιόμετρα! Ουσιαστικά ενσωμάτωσαν προωθητικό κινητήρα μέχρι την τερματική φάση, ενώ οι βόμβες KGK μπορούν να εκτοξεύονται και από το έδαφος.

Επιπλέον, η τουρκική εταιρεία STM Defense Technologies and Engineering Co. ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αναπτύξει μια σειρά από νέα αεροσκάφη παρακολούθησης –το Alpagu, το Kargu και το Doğan– σχεδιασμένα να λειτουργούν από κοινού. Το Alpagu είναι ένα UAV τακτικής επίθεσης σταθερής πτέρυγας που εκτοξεύεται από έναν φορητό εκτοξευτήρα για μία χρήση και μπορεί να ετοιμαστεί σε μόλις 45 δευτερόλεπτα. Το Kargu είναι μια παραλλαγή. Το Doğan μπορεί να παρακολουθεί αποτελεσματικά τα πεδία μάχης και να συλλέγει πληροφορίες. Ενδεικτικό είναι ότι μετά την ανακοίνωση της επιτυχημένης δοκιμής του, εθνικιστικά μέσα ενημέρωσης στη γειτονική χώρα σχολίασαν πως οι αποστολές των Anka στο Αιγαίο «συνιστούν σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα».

Το πιο αποτελεσματικό στον κόσμο

Ιδιαίτερα περήφανοι είναι οι Τούρκοι και για το εγχώριο επιθετικό ελικόπτερο T-129 Atak, το οποίο φτιάχνεται στις εγκαταστάσεις της »Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας» (TAI) στην Άγκυρα. Είναι ιδιαιτέρως οπλισμένο, καθώς εκτός από τα κοινά φυσίγγια και τις απλές ρουκέτες, το οπλοστάσιο του διαθέτει και τις εγχώριες τουρκικής σχεδίασης ρουκέτες laser CIRIT και τους αντιαρματικούς πύραυλους UMTAS. Διαθέτει ικανότητα πτήσης σε ακραίες συνθήκες, όπως σε μεγάλο υψόμετρο και σε υψηλές θερμοκρασίες, με βαρύ οπλισμό.

Κατά την τουρκική κρατική τηλεόραση, που είναι ο εθνικός προπαγανδιστής, θεωρείται «το πιο αποτελεσματικό επιθετικό ελικόπτερο στον κόσμο». Κάτι που δεν διαφημίζουν είναι ότι το τουρκικό ελικόπτερο κατασκευάστηκε με σχέδια του ιταλικού ελικοπτέρου Agusta Westland AW129 «Mangusta». Μεταξύ άλλων, η Τουρκία βρίσκεται σε φάση δημιουργίας των δικών της όπλων λέιζερ. Είναι σχεδιασμένα να εγκατασταθούν σε πολεμικό πλοίο και να καταστρέφουν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αναγνώρισης. Το έργο εποπτεύεται από το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK), σε συνεργασία με τοπικά πανεπιστήμια. Το κόστος για τις έρευνες αγγίζει τα 120 εκατομμύρια δολάρια.

Ο προγραμματισμός προβλέπει δύο πιλοτικά μοντέλα λέιζερ, από τα οποία θα επιλεγεί το καλύτερο, το οποίο και θα τεθεί σε λειτουργία. Αξίζει να πούμε ότι έχει στεφθεί ήδη με επιτυχία, η λειτουργία του πρώτου πρωτότυπου όπλο λέιζερ High Power Laser Weapons System. Το χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός, χτυπώντας με επιτυχία κινούμενο στόχο, ο οποίος προσομοίαζε με πλοίο σε καταιγίδα. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται σε εργαστήρια του TÜBİTAK. Σχέδια για τη δημιουργία όπλων λέιζερ, εκτός από την Τουρκία, έχουν εκπονηθεί από το Ισραήλ, τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Κίνα.

H θανατηφόρα ταραντούλα

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία επενδύει και στη λεγόμενη «ταραντούλα». Πρόκειται για επίγειο μη επανδρωμένο τροχοφόρο. Κοινώς μικρό άρμα μάχης, ένα μίνι τανκ που θα δρα υποστηρικτικά προς τις χερσαίες δυνάμεις. Λέγεται ότι προορίζονται κυρίως για τον Έβρο και άλλες δύσβατες περιοχές, καθώς περνάνε ακόμα και μέσα από ποτάμι ή κακοτράχαλο βουνό. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κινήσεων.

Ο Τούρκος υφυπουργός Άμυνας ήταν ο πρώτος που έδωσε στην δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες του νέου μη επανδρωμένου τροχοφόρου οχήματος με την επωνυμία Tarantula, εφοδιασμένο με πολυβόλο και άλλα «όπλα». Η ταραντούλα βλέπει τρία χιλιόμετρα μπροστά και μπορεί να λειτουργεί επί οκτώ ώρες. Παρακολουθεί, καταγράφει, πλήττει και έχει πρόσβαση παντού. Μπορεί να «φορτωθεί» με μικρούς πυραύλους, πολυβόλα, πυροβόλα μικρού διαμετρήματος και συστήματα παρατήρησης. Χρησιμοποιείται ήδη σε ειδικές καταστάσεις και αποστολές, ενώ το ελέγχουν μέσω δορυφόρου.

Ο αντιαεροπορικός πύραυλος HİSAR-A

Το άλλο μεγάλο στοίχημα της Τουρκίας είναι ο αντιαεροπορικός πύραυλος HİSAR-A. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετές δοκιμαστικές βολές. Πρόκειται για εγχώριας σχεδίασης πύραυλο, που σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, αναμένεται να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην αεράμυνα της Τουρκίας. Οι πύραυλοι HISAR είναι όπλα που αναπτύσσονται για την προστασία στρατιωτικών βάσεων, λιμένων, εγκαταστάσεων και στρατευμάτων από εναέριες απειλές.

Πρόκειται για ένα αντιαεροπορικό σύστημα χαμηλού και μεσαίου βεληνεκούς. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα ο πύραυλος θα παραδοθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μέχρι το 2020.

Τα ναυπηγεία στην Κωνσταντινούπολη και στο Golcuk κατασκευάζουν πολεμικά πλοία και υποβρύχια, τα οποία στη συνέχεια πωλούν σε χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία. Η Nurol Machinery, μια αναπτυσσόμενη εταιρεία παραγωγής τεθωρακισμένων οχημάτων, παρουσίασε είκοσι φορές αύξηση των πωλήσεων σε διάστημα τεσσάρων ετών και άρχισε να κάνει εξαγωγές.

Επιχειρώντας να ενισχύσει τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, η Τουρκία αξιοποιεί τις διπλωματικές αποστολές της σε όλο τον κόσμο. Οι πρεσβευτές κατά καιρούς καλούνται στην Άγκυρα για να λάβουν εντολές και κατευθύνσεις με σκοπό την προώθηση των προϊόντα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας. Οι εξαγωγές της Τουρκίας σε αμυντικό εξοπλισμό έχουν αυξηθεί από 883.000.000 δολάρια το 2011 σε 1.680.000.000 δολάρια το 2015. Οι εξαγωγές το 2016 σημείωσαν μικρή αύξηση της τάξης του 1,4%. Το 2016, η πρώτη αγορά για τουρκικά προϊόντα ήταν η αμερικανική (εξαγωγές ύψους 587 εκατ. δολαρίων), ενώ ακολουθούσε η Μαλαισία, το Αζερμπαϊτζάν, η Σαουδική Αραβία, η Βρετανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.