Τελευταίες αναρτήσεις

17 Μαΐου 2018

Οι εκλογές δεν αρκούν για τη Δημοκρατία (σε λαούς που δεν ενδιαφέρονται για την δημοκρατία)


Του Τιερί Μεϊσάν

 Ιδωμένο από τη Δύση, πραγματοποιήθηκαν τρεις δημοκρατικές εκλογές στην Τυνησία, το Λίβανο και το Ιράκ. Αλλά για τους ίδιους τους λαούς αυτές οι εκλογές δεν είχαν πολύ να κάνουν με το δημοκρατικό ιδεώδες, διότι τους θεσμούς, τους οποίους τους επέβαλε η Δύση, σχεδιάστηκαν για να τους εμποδίσουν να επιλέγουν ελεύθερα τους ηγέτες τους.

Δίκτυο Βολταίρος Δαμασκός (Συρία) 15 Μαΐου 2018 

Ξεχνώντας ότι στη Δύση ορισμένες εθνικές εκλογές χαρακτηρίστηκαν επίσης από παρόμοια ποσοστά αποχής, οι Δυτικοί εξηγούν ότι αυτά της Τυνησίας, του Λιβάνου και του Ιράκ, είναι από τα κακά οικονομικά αποτελέσματα των κυβερνήσεών τους. Σαν οι Άραβες να μην έχουν καταλάβει ότι μπορούν να συζητήσουν σχέδια και να επιλέξουν το μέλλον τους, αλλά φαντάζονταν ότι έπρεπε να εγκρίνουν τις αποδόσεις των προηγούμενων ηγεμόνων τους. 

Πιεσμένοι να αποκαταστήσουν μια εντολή στο Λεβάντε, οι Δυτικοί είχαν ερμηνεύσει με τον ίδιο τρόπο την απελευθέρωση του Saad Hariri από τη σαουδαραβική φυλακή του ως τη νίκη του Εμμανουήλ Μακρόν του Μεγαλοπρεπή. Δεν είχαν δει ούτε το χαστούκι που επέβαλλε ο Σαουδάραβας κληρονόμος πρίγκιπας στον Γάλλο πρόεδρο στο αεροδρόμιο του Ριάντ, ούτε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του Λιβανέζου προέδρου Michel Aoun στα Ηνωμένα Έθνη. Στα μάτια τους, οι Λιβανέζοι δεν μπορούσαν να τα καταφέρουν μόνοι τους. Δεν θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικοί παρά μόνο πλαισιωμένοι από εκείνους.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προσεγγίζουν τους απίθανους λιβανέζικους θεσμούς χαρακτηρίζοντας τους «περίπλοκους», αλλά χωρίς να εξηγούν ότι το κοινοτικό σύστημα σχεδιάστηκε και επιβλήθηκε από την πρώην αποικιακή δύναμη, ώστε να μην αλλάξει, ποτέ των ποτών, τίποτα. Η Γαλλία είναι κοσμική στο εσωτερικό της, αλλά προπαντός όχι στις πρώην αποικίες της. Και οι προσαρμογές του εκλογικού νόμου με την εισαγωγή της απλής αναλογικής εκπροσώπησης στο κόρφο των κοινοτήτων, όχι μόνο διατηρούν το αποικιακό ζυγό, αλλά καθιστούν το σύστημα πιο περίπλοκο.

Ναι, είναι γελοίο να δει κανείς την Τυνησία να εκλέγει για πρώτη φορά τους δημοτικούς συμβούλους της, τον Λίβανο να εκλέγει, μετά από εννέα χρόνια , κληρονομικούς βουλευτές, και το Ιράκ να διαιρεθεί σε 37 πολιτικά κόμματα. Αλλά είναι ακριβώς επειδή είναι γελοίο ότι πολλοί ψηφοφόροι αρνήθηκαν να προσκυνήσουν σε αυτό το ταπεινωτικό παιχνίδι.

Αντίθετα με τη δυτική ερμηνεία, αυτά τα ποσοστά αποχής, αν εκδηλώνουν μια απόρριψη των δημοκρατικών διαδικασιών, δεν σημαίνουν καθόλου την απόρριψη της Δημοκρατίας, αλλά την εκτροπή της.

Οι Τυνήσιοι, οι οποίοι είδαν την Ennahda και το Nidaâ Tounès να συμμαχήσουν αφού αντιμαχόταν ο ένας τον άλλον, είχε κάθε λόγο να προβλέψουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα συμφωνούσαν μεταξύ τους για τη διανομή των τοπικών αξιωμάτων, όπως έκαναν με τα εθνικά. Οι Λιβανέζοι, οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν έχουν καμία άλλη επιλογή παρά αυτή του «κυρίαρχου πολέμαρχου» της κοινότητάς τους και των υποτελών του για να προστατευτούν από εκείνους των άλλων κοινοτήτων, απέρριψαν επίσης αυτή την φυλάκιση. Οι Ιρακινοί, των οποίων ο εκλεγμένος πρωθυπουργός ανατράπηκε πριν από τέσσερα χρόνια από τις ξένες δυνάμεις, γνωρίζουν ότι η ψήφος τους δεν θα ληφθεί υπόψη εάν παραβιάζει τις επιθυμίες της αυτοαποκαλούμενης «διεθνούς κοινότητας». 

Μόνο η λιβανική Χεζμπολάχ, που γεννήθηκε από την Αντίσταση ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, και ο ιρακινός συνασπισμός της Μοκτάντα αλ-Σαντρ, που προέρχεται από την Αντίσταση στην κατοχή των ΗΠΑ, γέμισαν με τις ψήφους τους και των συμμάχων τους.

Μην κάνετε κανένα λάθος, οι Δυτικοί χαίρονται σιωπηρά για την αποχή, επειδή βρίσκουν σε αυτή την δικαιολογία για την επίθεση τους στη «διευρυμένη Μέση Ανατολή» εδώ και 17 χρόνια. Οποιαδήποτε έκφραση μιας οργανωμένης βούλησης των λαών είναι ένας εφιάλτης γι 'αυτούς, ο μοναδικός σκοπός τους είναι να ανατρέψουν τα Κράτη και να καταστρέψουν τις κοινωνίες για να τις κυριαρχήσουν καλύτερα.

Έτσι, όταν οι Σύροι, στη μέση ενός ολοκληρωτικού πόλεμου, έσπευσαν στα εκλογικά τμήματα για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους, οι Δυτικοί παρέμειναν απολιθωμένοι. Αναγκάστηκαν να αναβάλουν το σχέδιό τους της ανατροπής της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.

Οι Άραβες όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι, επιδιώκουν να καθορίσουν οι ίδιοι το ίδιο το πεπρωμένο τους.  

Τιερί Μεϊσάν 
Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά 
Πηγή Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)
πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.