19 Απριλίου 2018

Tροφές πλούσιες σε όγκο αλλά με λίγες θερμίδες, που μπορούν να κόψουν την όρεξη. Κάντε δίαιτα και χάστε κιλά τρώγοντας

Της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr 

Υπάρχει κάποιος τρόπος που μπορούμε να ξεγελάσουμε την όρεξη μας και να την περιορίσουμε όταν μας έρχεται να καταναλώσουμε ό,τι υπάρχει στο ψυγείο ή στο τραπέζι μας; 

Η ιδέα των τροφών που κόβουν την όρεξη στηρίζεται πάνω στην ογκομετρική, όπως ονομάζεται, θεωρία. Yπάρχουν τροφές πλούσιες σε όγκο αλλά με χαμηλή θερμιδική αξία που η κατανάλωσή τους θα βοηθήσει τον οργανισμό να τείνει να τρώει λιγότερο κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Τροφές που είναι πλούσιες σε νερό και φυσικές ίνες

Οι τροφές αυτές έχουν την ιδιότητα να είναι ιδιαίτερα χαμηλής θερμιδικής αξίας και όμως να δημιουργούν γρηγορότερα από άλλες το αίσθημα κορεσμού. Το άλλο πλεονέκτημα των τροφών αυτών είναι πως όσο μεγάλη και να είναι η ποσότητα που θα καταναλώσεις, η θερμιδική τους αξία παραμένει χαμηλή.

Το σημείο στο οποίο αποτυγχάνουν οι περισσότερες μέθοδοι διατροφής είναι στο ότι κόβουν μεγάλο ποσοστό των τροφών που τρώγατε μέχρι πρότινος. Με τη βοήθεια των ''χορταστικών'' τροφών, λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες φαγητών σε ένα πρόγραμμα χαμηλών θερμίδων και οδηγούν σε κορεσμό.

Το νερό είναι ένα ισχυρό ανορεκτικό και αν πιείτε ένα ποτήρι νερό μόλις αρχίσετε να νιώθετε πείνα θα δείτε ότι μετά από 10 λεπτά η όρεξη σας μειώνετε σχεδόν σε κάθε περίπτωση. Επίσης το νερό βοηθά το σώμα σας να μεταβολίζει αποτελεσματικά το αποθηκευμένο λίπος. Ένα αφυδατωμένο σώμα τείνει να κρατάει το λίπος και η κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού είναι απαραίτητη και από αυτήν την άποψη.

Πολλές φορές μπερδεύουμε την πείνα με την δίψα, τρώγοντας αντι να πιούμε νερό, άλλες παραμένουμε αφυδατωμένοι χωρίς να το συνειδητοποιούμε, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα μας να κουράζεται και να ζητάει περισσότερη τροφή. Το νερό μπορείτε να το πίνετε πριν, μετά, αλλά και κατά την διάρκεια ενός γεύματος.

Μια μελέτη σε ανθρώπους που ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν 2 φλιτζάνια νερό πριν από τα γεύματα τους, έχασαν περίπου 7 κιλά σε 12 εβδομάδες, σε σύγκριση μ’ εκείνους που δεν έπιναν νερό και έχασαν 5 κιλά.

Μήλα: Συνώνυμα με την υγεία. Περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C (12 mg). Περιέχουν 2.02 gr εδώδιμες ίνες, που δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού, χωρίς να νοιώθουμε αίσθημα βάρους. Βοηθάνε σε περιπτώσεις αναιμίας, τονωτική δράση στο ήπαρ, στα νεφρά και στο πεπτικό σύστημα, καθαρίζει και φιλτράρει το αίμα και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η ημερήσια κατανάλωση 2 – 4 μήλων προφυλάσσει από τις κυτταρικές βλάβες που εξασθενίζουν τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου και σχετίζονται με την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλου είδους άνοιας. Με τα μήλα σταθεροποιούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν αισθανόμαστε πείνα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καφείνη: Την καταναλώνουμε καθημερινά είτε για λόγους απόλαυσης είτε ως διεγερτικό είτε ως λιποτροπικό. H καφείνη βρίσκεται σε 60 διαφορετικά είδη φυτών και περιέχεται στα φύλλα, στους κόκκους ή στα φρούτα που παράγουν τα φυτά αυτά. Eκτός φυσικά από τις ευεργετικές της ιδιότητες, η καφείνη επιδρά και στην όρεξη περιορίζοντας την πείνα. Έτσι, μικρές ποσότητες καφείνης κατά τη διάρκεια της μέρας θα σας βοηθήσει να την ελέγξετε.

Πράσινο τσάι: To πράσινο τσάι είναι γνωστό για τα αντιοξειδωτικά του και τα πλεονεκτήματά τους. Επίσης, προάγει την απελευθέρωση ορμονών που ελέγχουν ή περιορίζουν την επιθυμία για φαγητό. Το πράσινο τσάι προωθεί τη θερμογένεση, η οποία αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, αναστέλλοντας την πέψη του λίπους και ενισχύοντας την ενέργεια. Επίσης καίει με φυσικό τρόπο το λίπος και βοηθά στην καύση έως και 43% περισσότερου λίπους.

Σούπες: Ένας άλλος τρόπος δημιουργίας κορεσμού είναι η κατανάλωση σούπας φυσικής, όχι με την προσθήκη πρόσθετων λιπαρών υλών όπως κρέμα, τυρί κτλ, πριν από το γεύμα.
Με τον τρόπο αυτό χορταίνουμε, ενυδατωνόμαστε αλλά λαμβάνουμε ταυτόχρονα και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.



Σαλάτες: Δε θα σας άρεσε μια σαλάτα λαχανικών με μαρούλι, σπανάκι και ρόκα; Φάτε λοιπόν μια μικρή σαλάτα πριν από το κύριο γεύμα σας για να να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε ίνες θα καθυστερήσει την είσοδο της γλυκόζης στο αίμα και δεν θα νιώθετε ότι πεινάτε γρήγορα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Dietetic Assocation, αναφέρει ότι οι γυναίκες που έτρωγαν μια απλή σαλάτα 100 θερμίδων πριν από το δείπνο, κατανάλωναν 12% λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του γεύματος. Τα λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες, λίγους υδατάνθρακες, σχεδόν ανύπαρκτο λίπος και μεγάλες ποσότητες σε φυτικές ίνες.

Είναι η καλύτερη επιλογή σας, αν θέλετε να αυξήσετε την ποσότητα της τροφής σας, χωρίς να επιβαρυνθείτε με πολλές θερμίδες. Τρώγοντας λαχανικά, προσφέρετε στον οργανισμό σας μερικά πολύ σημαντικά διατροφικά στοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά) ενώ το υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι το ασβέστιο που περιέχουν, μπορεί να βοηθήσειστην απώλεια σωματικού βάρους.

Βρώμη: Πλούσια σε φυτικές ίνες, η βρώμη έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία μας και κυρίως για την καρδιά μας. Η ανακάλυψη μάλιστα μετά από κλινικές έρευνες ότι ηβρώμη μειώνει τις ποσότητες της "κακής" χοληστερίνης (LDL) στο αίμα την έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε λοιπόν, την μέρα σας είναι ένα γεύμα πλούσιο σε βρώμη. Η υψηλή περιεκτικότητά της σε ίνες, δημιουργεί επίσης γρηγορότερα, αίσθημα πληρότητας. Η βρώμη είναι επίσης ιδανική και για τους διαβητικούς, γιατί έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Αυγά: Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυγού στα πλαίσια του πρωινού καταστέλλει την όρεξη για μεγάλο χρονικό διάστημα και προσωπικά το θεωρώ, από τις πιο ιδανικές επιλογές πρωινού. Μπορείτε να κάνετε μια ομελέτα μόνο με ασπράδια αυγού (γιατί οι πρωτεΐνες βοηθάνε στην καταστολή της πείνας) ή βραστά αλλά να φροντίσετε να είναι μελάτα γιατί έτσι διατηρείται στον κρόκο η χολίνη και η λεκιθίνη που έχουν χοληστερινοπροστατευτική δράση. Είναι ίσως η ιδανική τροφή που μπορείτε να φάτε αν θέλετε να χάσετε βάρος. Έχουν αρκετή πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, υγιεινά λιπαρά, και μπορούν να σας χορτάσουν καταναλώνοντας λίγες θερμίδες. Αν τα συμπεριλάβετε στο πρωινό σας, θα έχετε δημιουργήσει ένα χορταστικό πρόγραμμα από τις πρώτες ώρες της ημέρας και θα είναι ευκολότερο να πειθαρχήσετε στα υπόλοιπα γεύματα σας.

Φακές: καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης και δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ως κρύα σαλάτα ή ως συνοδευτική γαρνιτούρα π.χ. με το λιπαρό ψάρι (σολομός).

Σολομός, Τόνος: Είναι πλούσια πηγή σε βιταμίνη D και σε ω3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, παρέχουν προστασία απέναντι σε εκφυλιστικά νοσήματα, όπως ο καρκίνος του προστάτη, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και περιπτώσεις κατάθλιψης και ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία. Η εξαιρετική περιεκτικότητά τους σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνη, δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σάρκα και το λίπος του χωνεύονται και αφομοιώνονται σε ποσοστό μέχρι και 98% που δείχνει το βαθμό χρησιμοποίησης των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Αμύγδαλα: Ακόμα μία πηγή καλών λιπαρών που περιορίζουν την πείνα. Είναι ιδανική επιλογή για σνακ, αρκεί να λαμβάνονται σε φυσικολογικές ποσότητες. Και φυσικά μην περιμένετε να πεινάσετε για να τα καταναλώσετε, αλλά προτιμήστε να τα φάτε λίγη ώρα πριν.

Kουκουνάρια: Ένα από τα τελευταία και αποτελεσματικά συμπληρώματα για την μείωση της όρεξης που αρχίζουν να εμφανίζονται στην αγορά του εξωτερικού σήμερα είναι κάψουλες που περιέχουν λάδι κουκουναριού. Τα κουκουνάρια περιέχουν πινολεϊκό οξύ, που είναι ένας πολύ ισχυρός καταστολέας της όρεξης. Σε μια μελέτη, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) που προέρχονται από τα κουκουνάρια ενίσχυσαν δύο ορμόνες γνωστές για την θετική τους δράση στην ελάττωση της όρεξης. Σύμφωνα με την έρευνα υπέρβαρες γυναίκες ανέφεραν σημαντικά λιγότερη επιθυμία να φάνε μόνο 30 λεπτά μετά την λήψη της κάψουλας με πινολεϊκό οξύ, σε σύγκριση με το ελαιόλαδο που ήταν το εικονικό φάρμακο (placebo). Η κατανάλωση λοιπόν μερικών κουκουναριών που είναι η κύρια πηγή του πινολεϊκού οξέος μπορεί επίσης να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις ανεπιθύμητες κρίσεις πείνας σας.

Άπαχο κρέας

Το τρίπτυχο άπαχο κρέας, νερό και ίνες φαίνεται πως αποτελεί το χρυσό κλειδί στη μείωση κιλών και το χάσιμο πόντων από τα περιβόητα ψωμάκια. Άπαχο κρέας, ψάρι, πουλερικά, σόγια, αυγά σας γεμίζουν ενέργεια, σας χορταίνουν και δεν σας παχαίνουν. Το κρέας μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος σας αν θέλετε να χάσετε βάρος. Ο λόγος; Μα η τεράστια ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας που περιέχει. Δεν θα βρείτε κάτι καλύτερο σε άλλη τροφή. Αν και το επεξεργασμένο κρέας είναι σίγουρα κάτι που θα έπρεπε να αποφεύγουμε, στην εποχή μας οι επιλογές είναι λίγο περιορισμένες όσο αφορά τα βιολογικά, κυρίως λόγω της μεγάλης διαφοράς τιμής. Παρόλα αυτά, το κόκκινο -μη επεξεργασμένο- κρέας ΔΕΝ αυξάνει τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά σας.

Πρωτεϊνούχες Τροφές

Καταναλώστε περισσότερο πρωτεϊνούχες τροφές. Μια βασική ορμόνη του ανθρώπινου εντέρου (PYY) ή οποία αυξάνεται με την κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να είναι ο λόγος που οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες ενισχύουν περισσότερο το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν την απώλεια βάρους.

Ακόμα και 20 με 30 γραμμάρια παραπανίσιας πρωτεΐνης να καταναλώνετε την ημέρα σε κάθε γεύμα σας θα δείτε πολύ γρήγορα την όρεξή σας να μειώνεται δραστικά.

Η πρωτεΐνη είναι ένα πολύ χορταστικό συστατικό των τροφίμων και σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε 80 με 100 θερμίδες την ημέρα, απλά και μόνο επειδή τρώτε αρκετή στα γεύματα σας. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι αν αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών κατά 25-30%, μπορείτε να έχετε έως και 60% λιγότερες λιγούρες,να μειώσετε τις επισκέψεις στο ψυγείο τη νύχτα και να χάνετε ίσως και μισό κιλό την εβδομάδα. Απλά και μόνο επειδή τρώτε περισσότερες πρωτεΐνες..!

Πώς να αυξήσετε τις πρωτεΐνες:

• Αντικαταστήστε ένα παχυντικό επιδόρπιο με ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών και εξασφαλίστε 8 γραμμάρια παραπανίσιας πρωτεΐνης.
• Κάντε την πρωτεΐνη πρωταγωνίστρια στα γεύματα σας με ιδιαίτερη προτίμηση στο πρωινό.
• Μειώστε τους υδατάνθρακες που σας ανοίγουν την όρεξη 


Προσπαθήστε να αποφεύγετε γεύματα που περιέχουν μόνο υδατάνθρακες (πχ μακαρόνια, πατάτες, ρύζι) γιατί είναι τα πρώτα θρεπτικά συστατικά που εγκαταλείπουν το στομάχι.
Βέβαια οι πατάτες έχουν στην πραγματικότητα ιδιότητες που κόβουν την πείνα. Περιέχουν έναν ειδικό τύπο άμυλου που ανθίσταται στα πεπτικά ένζυμα. Έτσι, επειδή οι πατάτες παίρνουν χρόνο για να διασπαστούν, παραμένουν στο έντερο περισσότερο, καθυστερώντας τις κρίσεις πείνας. Προτιμήστε τις ψητές πατάτες – και πάντα με μέτρο – από τις τηγανητές.


Ένα γεύμα που περιλαμβάνει μόνο υδατάνθρακες χωνεύεται γρήγορα, με αποτέλεσμα να πεινάσετε νωρίτερα από ό, τι αν είχατε φάει μαζί τροφές με άλλα διατροφικά συστατικά (δηλ καλά λιπαρά και πρωτεΐνες). Επιπλέον οι απλοί υδατάνθρακες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και αυτό είναι καταστροφικό σε περιόδους δίαιτας.

Πολλαπλά και μικρά υγιεινά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της πείνας. Κάθε φορά που τρώμε - ακόμη και ένα πολύ μικρό γεύμα - το κέντρο της όρεξης στον εγκέφαλο ηρεμεί και αποφεύγουμε τα τεράστια γεύματα που οδηγούν στην αποθήκευση.

Και αν θέλετε γλυκό προτιμήστε

Μαύρη σοκολάτα

Από όλα τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν, είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα σας αρέσει περισσότερο. Να θυμάστε όμως, ότι συνιστώνται μόνο πολύ μικρές ποσότητες μαύρης σοκολάτας. Η γλυκόπικρη γεύση της πραγματικής μαύρης σοκολάτας, βοηθά στην καταστολή της όρεξης. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, μπορούν να ενεργήσουν για να καταστείλουν την όρεξη, βοηθώντας στην απώλεια κιλών και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Τέλος συνδυάστε όλα τα παραπάνω με άσκηση. Η άσκηση αλλά και απλές καθημερινές συνήθειες, είναι κατάλληλα να κρατήσουν την φόρμα μας. Το περπάτημα, το κολύμπι βοηθούν πάρα πολύ στον έλεγχο του βάρους μας αλλά και της καλής μας υγείας.
Τρώτε αργά για να δώσετε χρόνο στον εγκέφαλο να λάβει το σήμα του κορεσμού. Μην συνδυάζετε το φαγητό με άλλες δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, γιατί θα μπερδέψετε χειρότερα τον εγκέφαλό σας για το πότε να σταματήσει να τρώει.


πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.