Τελευταίες αναρτήσεις

16 Απριλίου 2018

Το διπλό παιγνίδι: Η Συρία μπορεί να σπάσει τους δεσμούς του Ερντογάν με τη Ρωσία και το Ιράν

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, παίζει σε διπλό ταμπλό. Παίζει με τους όρους του ανατολίτικου παζαριού και μέχρι τώρα του βγαίνει, υπό την έννοια ότι παραμένει -ακόμα και ως ταραχοποιός στο ΝΑΤΟ- αλλά διατηρεί και καθημερινά ενισχύει μία στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία και τον Ιράν. 

Μόλις πριν μερικές ημέρες, οι πρόεδροι των δύο χωρών, φιλοξενήθηκαν στο Παλάτι του Ερντογάν και εν μέσω τυμπανοκρουσιών και διήμερης εορτής υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας, πίστης και αλληλο-υποστήριξης. Βεβαίως, δεν συνάδει αυτή η συνεργασία με τους κανόνες συμμετοχής της Τουρκίας στη Δυτική Συμμαχία, αλλά μέχρι και αυτή τη στιγμή οι Αμερικανοί και οι λοιποί εταίροι τους στο ΝΑΤΟ, ενοχλούν μόνο φραστικά τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος από το ένα αυτί βάζει και από το άλλο βγάζει. 

Το διπλό παιγνίδι του κ. Ερντογάν είναι συνάμα και επικίνδυνο. 

Αυτή τη στιγμή θα περιγράφαμε ως εξής την κατάσταση: 
  • Έχει εκνευρίσει αφάνταστα τους Αμερικανούς με τις πράξεις του των τελευταίων δύο ετών, που είναι έντονα αντιαμερικανικές και αντισημιτικές. Την ίδια στιγμή, έχει παραβιάσει τους όρους συμμετοχής του ΝΑΤΟ στον υπερθετικό βαθμό. 
  • Με τη Ρωσία και το Ιράν, τους δύο εχθρούς της Αμερικής, μέχρι χθες ήταν όλα ρόδινα. Η αλληλο-εξυπηρέτηση και συνεργασία απέφερε σε όλους κέρδη. Ο κ. Ερντογάν, για να μην ξεχνιόμαστε, παραβίασε το αμερικανικό εμπάργκο στο Ιράν και οι Αμερικανοί, έκαναν τα στραβά μάτια. Αν το έκανε άλλη χώρα; Μπορεί και να την βομβάρδιζαν!!! 
Χθες ο κ. Ερντογάν, υπό την πίεση των Βρετανών και των Γάλλων, αποφάσισε να βρεθεί απέναντι στους καινούργιους συμμάχους του, τον κ. Πούτιν και τον κ. Ροχανί, και να εκφράσει τη χαρά του για τις βόμβες που έπεσαν στη χώρα του Μπασάρ αλ Άσαντ, που είναι προστατευόμενος της Μόσχας και της Τεχεράνης. Χωρίς αμφιβολία, οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν ήταν «κουβέντες για καυγά». 

Έχει σημασία ότι στην ανακοίνωση της Ρωσικής Προεδρίας γίνεται αναφορά σε μία κουβέντα που είπε ο κ. Πούτιν στον κ. Ερντογάν και την οποία η Τουρκική Προεδρία εξαφάνισε από τη δική της δήλωση. Του τόνισε, ως απάντηση στη δήλωση του κ. Ερντογάν ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο καθώς και τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών. Για τον κ. Ερντογάν, που κατέχει εδάφη τριών χωρών (του Ιράκ, της Συρίας και βεβαίως της Κύπρου), αυτός που παρανομεί είναι μόνο ο Άσαντ, φίλος και προστατευόμενος του Πούτιν. 
  • Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας αξίζουν πολλά δισεκατομμύρια, μερικές φορές η γεωπολιτική τις εξαφανίζει. Τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας δεν εξυπηρετούνται από τον κ. Ερντογάν, ακόμα και αν δηλώσει την απόλυτη υποταγή στον Τσάρο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι στρατηγοί θέλουν τη Συρία. Τελεία και παύλα. Για να το θέσω διαφορετικά, η Συρία αυτή τη στιγμή αποτελεί ότι πιο πολύτιμο διαθέτει αυτή τη στιγμή η Μόσχα, εκτός της Ρωσίας. Ενώ δεν εξαρτάται το μέλλον της Ρωσίας από τη Συρία, εν τούτοις χωρίς τη χώρα του Άσαντ δεν μπορεί να παίξει τον διεθνή ρόλο που ο κ. Πούτιν θεωρεί ότι αξίζει στην πατρίδα του. 
Άρα, και μετά την αμερικανική επίθεση, είναι η ώρα της αλήθειας για όλους τους παίκτες, και ένας εξ αυτών είναι ο κ. Ερντογάν. Είτε θα παραμείνει στην Ανατολή, όπου νοιώθει ότι ο Πούτιν του συμπεριφέρεται ισότιμα ή θα επιστρέψει στο δυτικό μαντρί, όπου δεν θα είναι ίσος με τους πρώτους. 

Να κρατά δύο σχοινιά, δεν επιτρέπεται άλλο και θα το δούμε στην πορεία σύντομα, όταν οι Δυτικοί θα κλιμακώσουν την πολεμική τους εναντίον της Συρίας, και η Ρωσία θα απαιτηθεί να απαντήσει για να διατηρήσει το «στάτους» της στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Διότι εκτός των λόγων απαιτούνται και πράξεις… 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.