17 Απριλίου 2018

Το Ψηφιακό αλφάβητο

Από την εφαρμογή cyberkid.gov.gr της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

1) Internet – Διαδίκτυο
Το Internet είναι ένα τεράστιο δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους πολλά άλλα μικρά ή μεγάλα δίκτυα υπολογιστών

2) Ip address –Διεύθυνση IP 
Μία διεύθυνση IP (Ip address – Internet Protocol address), είναι ένας μοναδικός αριθμός που χρησιμοποιείται από συσκευές για τη μεταξύ τους αναγνώριση και συνεννόηση σε ένα δίκτυο υπολογιστών

3) Chat rooms – Χώρος Συζητήσεων
Ο χώρος συζητήσεων είναι εικονικοί χώροι, όπου συνδέονται πολλοί χρήστες με κοινά ενδιαφέροντα, που συνήθως αναφέρονται στον θέμα του χώρου. Στους χώρους αυτούς ό,τι γράφεται είναι ορατό από όλους τους άλλους χρήστες στο ίδιο χώρο και μπορούν όλοι να απαντήσουν.

4) Nickname – Ψευδώνυμο 
Κάθε χρήστης που συνδέεται σε κάποιο χώρο συζητήσεων επιλέγει ένα ψευδώνυμο (nickname), με το οποίο εμφανίζεται και στους υπόλοιπους χρήστες.

5) Social Media – Mέσα Κοινωνικής Δικτύωσης 
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μέσα για την κοινωνική αλληλεπίδραση σε μορφή διαδραστκού διαλόγου. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα εικονικά τους προφίλ και να αναπτύξουν ένα δίκτυο επαφών, με τις οποίες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι πιο διαδεδομένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως είναι το Myspace και το Facebook

6) Antivirus software – Αντιβιοτικό Λογισμικό 
Αποτελεί λογισμικό που εγκαθίστανται στον υπολογιστή με σκοπό να το προστατεύει από τους ιούς αλλά και από άλλο βλαβερό υλικό.

7) Blog – Ιστολόγιo 
Τα blogs είναι εικονικά ημερολόγια που αποθηκεύονται στο Διαδίκτυο, αποτελούνται από κείμενο και εικόνες και μπορούν να δημιουργηθούν πολύ εύκολα από οποιονδήποτε.

8) Cracker
Cracker ονομάζεται ένα άτομο που αποκτά παράνομη πρόσβαση σε ένα σύστημα υπολογιστών, χωρίς εξουσιοδότηση, με σκοπό την πρόκληση οικονομικής ή άλλου είδους ζημιάς και την κλοπή πληροφοριών.

9) Hacker
Hacker είναι εκείνος ο οποίος εισέρχεται σε ξένα υπολογιστικά συστήματα χωρίς να έχει άδεια πρόσβασης, με σκοπό να αποκαλύψει τις αδυναμίες τους χωρίς να προκαλέσει ζημιά.

10) Hardware 
Πρόκειται για τα τμήματα που συγκροτούν το υπολογιστικό μας σύστημα, όπως η οθόνη, ο σκληρός δίσκος, ο εκτυπωτής, κ.λπ.

11) Software – Λογισμικό
Είναι το σύνολο προγραμμάτων εφαρμογών που χρησιμοποιούνται από τον υπολογιστή για τη λειτουργία του αλλά και για την επεξεργασία δεδομένων.

12) Search engine – Μηχανή αναζήτησης 
Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούνται για την αναζήτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο με τη βοήθεια λέξεων –κλειδιών όπου ο χρήστης επιλέγει. Σε κάθε μηχανή αναζήτησης υπάρχει η επιλογή «Αναζήτηση» με τη βοήθεια της οποίας μπορούμε να δακτυλογραφήσουμε τις λέξεις –κλειδιά για τα οποία ψάχνουμε πληροφορίες. Η μηχανή θα εμφανίσει στην οθόνη μας μια λίστα με ιστοσελίδες, στις οποίες βρέθηκε η συγκεκριμένη λέξη.

13) E–mail / Email – Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Ηλεκτρονικά μηνύματα στέλνονται και λαμβάνονται μέσα από τα ειδικά προγράμματα δημιουργίας και αποστολής e-mails. Για να στείλουμε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, πρέπει να δηλώσουμε την ηλεκτρονική διεύθυνση του παραλήπτη. Στο πεδίο «θέμα» (Subject) δηλώνεται συνήθως το θέμα του μηνύματος. Έπειτα μπορούμε να γράψουμε στον κενό χώρο το επιθυμητό κείμενο και να επισυνάψουμε αρχεία. Για να το στείλουμε πρέπει να κάνουμε κλικ στο αντίστοιχο κουμπί της αποστολής.

Google (www.google.com) 
Πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη μηχανή αναζήτησης ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο. 

Υahoo (yahoo.gr)
Πρόκειται για υπηρεσία στο Διαδίκτυο που μας παρέχει μηχανή αναζήτησης ιστοσελίδων, δωρεάν λογαριασμό e-mail, καθώς και διάφορες άλλες υπηρεσίες.

Browser – Φυλλομετρητής
Ο browser είναι το πρόγραμμα με το οποίο οι χρήστες μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Τα δύο πιο γνωστά προγράμματα σήμερα, είναι ο Internet Explorer και ο Mozzila Firefox.

ADSL – Asymmetric Digital Subscriber Line – Ασύμμετρη Ψηφιακή Συνδρομητική Γραμμή
Πρόκειται για μια τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων, που λειτουργεί πάνω σε παραδοσιακή τηλεφωνική γραμμή αλλά πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς.

URL
Ο όρος Uniform Resource Locator (συντμ. URL, στα ελληνικά Ενιαίος Εντοπιστής Πόρων) δηλώνει μια διεύθυνση μιας ιστοσελίδας του Παγκόσμιου Ιστού.

Youtube
Το Υoutube είναι ιστοσελίδα, στην οποία χρήστες από όλο τον κόσμο μπορούν να ανεβάσουν βίντεο μικρής διάρκειας, αλλά και να δουν τα βίντεο που έχουν ανεβάσει οι άλλοι επισκέπτες.

Wi-Fi
Η λέξη προέρχεται από τον αγγλικό όρο Wireless Fidelity (σε ελεύθερη μετάφραση «ασύρματη πιστότητα»). H τεχνολογία Wi-Fi χρησιμοποιείται κατά κόρον στις ασύρματες συνδέσεις με το Διαδίκτυο μέσω φορητών υπολογιστών (laptop) ή άλλων φορητών συσκευών.

Virus – Ιός
Πρόγραμμα που προκαλεί βλάβη σε ένα υπολογιστικό σύστημα. 

Trojan Horse
O δούρειος ίππος (trojan horse ή απλά trojan) είναι ένα κακόβουλο πρόγραμμα που ξεγελάει τον χρήστη και τον κάνει να πιστεύει ότι εκτελεί κάποια χρήσιμη λειτουργία ενώ στα κρυφά εγκαθιστά στον υπολογιστή άλλα κακόβουλα προγράμματα.

Phishing 
Το phishing είναι η πρακτική της παραπλάνησης ενός χρήστη κάνοντάς τον να δώσει προσωπικές του πληροφορίες σε μια ψεύτικη φόρμα στο Διαδίκτυο.

Facebook
Το Facebook είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που δημιουργήθηκε το 2004 και αριθμεί εκατομμύρια ενεργά μέλη σε όλον τον κόσμο.

Skype
Το Skype είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή που προσφέρει κλήσεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε οποιοδήποτε δίκτυο τηλεφωνίας, σταθερής και κινητής, με χαμηλές χρεώσεις.

Username – Όνομα χρήστη
Κάθε χρήστης του Διαδικτύου έχει ένα προσωπικό όνομα χρήστη, το λεγόμενο «username». Ο χρήστης μπορεί να αποφασίσει ποιο όνομα θα επιλέξει. Για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα όνομα χρήστη και ένας κωδικός πρόσβασης (password).

Administrator / Διαχειριστής 
Είναι ο διαχειριστής ενός δικτύου. Έχει τα περισσότερα δικαιώματα από όλους τους άλλους χρήστες σε ένα δίκτυο και έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις ρυθμίσεις του δικτύου.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.