Τελευταίες αναρτήσεις

29 Απριλίου 2018

Γυναίκα, θέλεις ένα λιγνιτωρυχείο δώρο;

Του Δ. Καμπουράκη

Η ιδέα για το δωράκι μου ήρθε ξαφνικά, διαβάζοντας τους όρους πώλησης των λιγνιτωρυχείων που προβλέπει το νομοσχέδιο Σταθάκη. Δυο στην Μεγαλόπολη, άλλο ένα στην Μελίνη μαζί με μια άδεια, βγαίνουν στο σφυρί δίχως κατώτατο τίμημα. Πάει να πει πως μπορεί κάποιος και μ’ εκατό χιλιάρικα να πάρει ένα ορυχείο της ΔΕΗ και να το κάνει δώρο στην σύζυγο για τα γενέθλια της. Κιμπάρικα πράγματα.

Θα σκεφτείτε ότι τρολάρω. Αμ δε, μιλάω πολύ σοβαρά. Σ’ έναν επίσημο διαγωνισμό που δεν ορίζεται κατώτατο τίμημα, αυτό μπορεί να συμβεί. Δύσκολα ίσως, αλλά σε τούτη τη ζωή τίποτα δεν πρέπει ν’ αποκλείεται. Καθότι, αν η υψηλότερη προσφορά είναι καθ’ όλα νόμιμη, θα την πάρει υποχρεωτικά τη δουλειά κι ας δίνει εκατό χιλιάρικα μόνο. Χωρίς κατώτατο τίμημα, το κράτος δεν δικαιούται ν’ ακυρώσει τον διαγωνισμό. Γι' αυτό άλλωστε υπάρχουν οι κυβερνήσεις. Για να εξασφαλίζουν τα συμφέροντα του κράτους και των πολιτών του, για να διασφαλίζουν το δημόσιο από ακραίες συμπεριφορές αδηφάγων ιδιωτικών συμφερόντων ή από βιτσιόζους συζύγους που κάνουν αλλόκοτα δώρα στις γυναίκες τους.

Αν ενθυμούμαι καλώς, όταν οι Σαμαροβενιζέλοι ήταν να πουλήσουν την καταραμένη «μικρή ΔΕΗ» που περιλάμβανε το 30% του συνόλου της επιχείρησης, είχε οριστεί κατώτατο τίμημα. Ήταν το 30% της τότε χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ, δηλαδή περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Αν ο πλειοδότης έδινε λιγότερα απ’ αυτά, έπαιρνε τα μέζεα του και ο διαγωνισμός ακυρωνόταν. Σήμερα γιατί δεν ορίστηκε κατώτατο τίμημα για τα λιγνιτωρυχεία; Κι αν η υψηλότερη προσφορά είναι ένα κουτί κουραμπιέδες, θα του τα δώσουν;

Η κυβέρνηση βέβαια ελπίζει ότι θα υπάρξουν υψηλές προσφορές, τουλάχιστον ίσες με την αξία των ορυχείων. Μακάρι. Κι αν όμως δεν υπάρξουν; Αν πέσουμε σε καμιά παγκόσμια οικονομική περιδίνηση όταν γίνει ο διαγωνισμός; Κι αν γίνει καμιά διεθνής συνομωσία να μας πάρουν τις μονάδες μπιτ παρά; Εμείς δεν πρέπει να διασφαλιστούμε ως κράτος; Ρωτώ τώρα εγώ, διότι η αριστερά θα ‘πρεπε να ‘ναι ψυλλιασμένη απέναντι σε κάτι τέτοια, που η Δεξιά απορρίπτει ως συνωμοσιολογικά.

Βεβαίως, ο Σταθάκης χαμογελά με κριτικές αυτού του είδους, αντιτείνοντας ότι το νομοσχέδιο ορίζει δυο ανεξάρτητους εκτιμητές που θα κάνουν μια κοστολόγηση της αξίας των λιγνιτωρυχείων. Συμπαθάτε με, αλλά αυτό εγώ δεν το καταλαβαίνω. Τι παραπάνω ξέρουν οι δυο εκτιμητές, που δεν το ξέρει η κυβέρνηση; Και γιατί να μην μπει η κατώτατη τιμή μέσα στον νόμο, γιατί αν μην την μάθουν οι βουλευτές που ψηφίζουν, αλλά θα οριστεί εκ’ των υστέρων με μια έκθεση δυο τύπων που θα ορίσει η κυβέρνηση; Εν ανάγκη, να βάλει τους δυο εκτιμητές τώρα, να της πουν την αξία και αυτή την αξία να την βάλει στον νόμο. Εμένα πάντως, κομμάτι αλλόκοτο μου φαίνεται όλο τούτο, μη σας πω ύποπτο.

Διότι σύμφωνα με τον νόμο Σταθάκη, όσοι αγοράσουν τα «καλά» κομμάτια θα πάρουν τη δουλειά με όσους εργαζόμενους επιθυμούν (τους άλλους θα τους φορτωθεί η «κακιά» ΔΕΗ κι ας μην τους χρειάζεται) και δίχως δάνεια (που τα κρατά η ΔΕΗ). Σας ακούγεται κανονικό όλο τούτο; Εμένα πάντως μου βρωμάει προσυμφωνημένη δουλίτσα και μάλιστα με όχι πολύ καθαρούς επιχειρηματίες. Γι αυτό σας το υπογράφω από τώρα. Τα ορυχεία δεν θα τα πάρουν ευρωπαίοι. Τίποτα Κινέζοι, Ρώσοι ή Ταϊλανδέζοι θα τα χτυπήσουν, που παίζουν με το μαύρο χρήμα κάνοντας γεωπολιτικά παιχνίδια και όχι υγιείς επιχειρηματικές επιλογές. 

liberalShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.