27 Απριλίου 2018

Η απόρριψη στην παιδική ηλικία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αυτοάνοσα νοσήματα

Σοβαρές συνέπειες όχι μόνο σε συναισθηματικό και ψυχολογικό, αλλά και σε βιολογικό επίπεδο φαίνεται, από μακροχρόνιες μελέτες, πως έχει η απόρριψη στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» ο καθηγητής της Κοινωνικής Ψυχολογίας των Διαπροσωπικών Σχέσεων και πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Παναγιώτης Κορδούτης.

Οι μελέτες αυτές θα παρουσιαστούν στο 7ο Διεθνές Συνέδριο Διαπροσωπικής Αποδοχής Απόρριψης (7th International Congress on Interpersonal Acceptance – Rejection) που οργανώνεται στην Αθήνα 15-18 Μαΐου από την Διεθνή Εταιρεία Διαπροσωπικής Αποδοχής Απόρριψης (ISIPAR, International Society for Acceptance Rejection) σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Προβλήματα στη σωματική ανάπτυξη

Ο κ. Κορδούτης που είναι και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αναφέρει ότι σύμφωνα με τις μελέτες η απόρριψη μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού, να βραχύνει τον τρόπο του σκέπτεσθαι και να επηρεάσει την πολλαπλότητα της νοημοσύνης, ακόμα και να δημιουργήσει αυτοάνοσα νοσήματα. «Η απόρριψη στην παιδική ηλικία μπορεί δυσκολεύει το νέο άνθρωπο να δημιουργήσει στιβαρή ταυτότητα, να πιστέψει δηλαδή στον εαυτό του. Η αποδοχή και η απόρριψη αποτελούν έμμεση, αλλά σημαντική επιρροή, γι αυτό και επηρεάζουν την ομαλότητα της ανάπτυξης», λέει.

Δυσκολίες στη μάθηση

Στις θεματικές του συνεδρίου μεταξύ άλλων θα αναφερθούν ζητήματα όπως η αποξένωση μέσα στην οικογένεια, η συναισθηματική επικοινωνία, οι ερωτικές σχέσεις, η πατρική και μητρική αγάπη, αλλά και οι συνέπειες της αποδοχής και της απόρριψης σε πολλά επίπεδα, με ένα από τα σημαντικότερα να είναι στο πώς ένας άνθρωπος θα αναθρέψει τα δικά του παιδιά. Όπως επισημαίνει ο κ. Κορδούτης οι άνθρωποι που έχουν υποστεί συστηματική απόρριψη στην παιδική ηλικία, σε εκπαιδευτικό επίπεδο είναι λιγότερο προσαρμοστικοί, καθόλου ευέλικτοι και μαθαίνουν με πολύ μεγάλη δυσκολία. Το 7ο Διεθνές Συνέδριο Διαπροσωπικής Αποδοχής Απόρριψης, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα Σάκη Καράγιωργα του Παντείου, θα εστιάσει σε θεωρητικά, ερευνητικά ζητήματα, εφαρμοσμένη έρευνα, και θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Οι συμπεριφορές δρόμου απόρροια της σχέσης με τον γονέα

Στο επίκεντρο του συνεδρίου θα βρεθεί και ο παρορμητισμός, ένα άλλο φαινόμενο που ενδιαφέρει πολύ τους κοινωνικούς ψυχολόγους τα τελευταία χρόνια. «Παρατηρούμε αποκλίνουσες συμπεριφορές στις δυτικές κοινωνίες, όχι μόνο μεταξύ των νέων. Παρατηρούμε καταστροφικές συμπεριφορές, συμπεριφορές «δρόμου» όπως τις λέμε. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την συναισθηματική σχέση του γονέα με το παιδί. Ουσιαστικά μιλάμε για το αν η σχέση του γονιού με το παιδί είναι σχέση ζεστασιάς ή το αντίθετο».

Οι έρευνες, όπως τονίζει ο καθηγητής έχουν δείξει ότι το θέμα της αποδοχής ή της απόρριψης στα πρώτα χρόνια της ζωής είναι ένα φαινόμενο καθολικό, που αφορά κάθε ανθρώπινο πλάσμα στον πλανήτη γη και έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για συμπεριφορές σε προσωπικό, κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο, ενώ επηρεάζει την εκδήλωση της βίας και της επιθετικότητας, ακόμα και τη διάθεση των ανθρώπων να απομονώνονται.

[ΑΠΕ-ΜΠΕ] 
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.