24 Απριλίου 2018

ΚΥΣΕΑ παρωδία, νεοελληνική τραγωδία… η ανεπάρκεια υπονομεύει την εθνική άμυνα

Σε μια βραδιά που θα μπορούσε να μείνει στην νεοελληνική ιστορία ως μνημείο πολιτικού καιροσκοπισμού που πλήττει ευθέως, εάν δεν ξεπουλάει, την εθνική άμυνα, η χώρα αποδεικνύεται ανίκανη να λάβει αποφάσεις ακόμα και αν αυτές είναι στο «και πέντε», αποδεχόμενη την πολιτική ομηρία από πολιτικές παρεούλες τις οποίες εξέθρεψε η «δεκαετία της παράνοιας», αυτή του 1990.

Οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις που αναγνώρισε ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι δεν βρίσκουν σύμφωνους πολλούς κομματικούς του πραιτοριανούς που περιέπεσαν σε δυσμένεια, με αποτέλεσμα να απειλούν την κυβέρνηση με κοινοβουλευτική καταψήφιση και πολιτική αποκαθήλωση.

Αυτό που διαρρέεται είναι ότι το ΚΥΣΕΑ θα συγκληθεί ξανά εν ευθέτω χρόνω για το θέμα, το οποίο όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή τοποθέτηση. Πρακτικά σημαίνει ότι ο μη προσδιορισμός νέας ημερομηνίας, παραπέμπει το θέμα στις ελληνικές καλένδες.

Τα δεδομένα της υπόθεσης είναι ότι η ισχύς της LOA για την αναβάθμιση των 85 F-16 οδηγείται σε… εκπνοή και δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι δεν το γνωρίζει. Ουσιαστικά, αυτό ήταν το μοναδικό θέμα που πραγματικά συζητήθηκε. Διότι όλα τα άλλα είναι ευθέως ανάλογα της υπευθυνότητας των συμμετεχόντων.

Η αμερικανική πλευρά είχε ζητήσει έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της ελληνικής πλευράς για να μπορέσουν να δώσουν μια νέα μικρή παράταση ανανεώνοντας για μικρό χρονικό διάστημα την ισχύ της τέταρτης αναθεωρημένης LOA. Στις 30 Απριλίου εκπνέει η ισχύς της και τα περιθώρια ανανέωσής της δείχνουν, με τα σημερινά δεδομένα, στενά.

ΠΑΡΑΝΟΪΚΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Το ΚΥΣΕΑ που διήρκεσε ένα ολόκληρο τετράωρο και πλέον μοιάζει σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες με κακοπαιγμένη παράσταση ερασιτεχνών και συνάμα ατάλαντων «ηθοποιών». Αναρωτιόμαστε εάν έστω και για ένα δευτερόλεπτο, ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτηκε τους πιλότους και τους τεχνικούς των μαχητικών που πρόσφατα επισκέφθηκε.

Διότι κατά τα άλλα, είναι να απορεί κανείς τι στην ευχή συζητούσαν άσχετοι περί τα αμυντικά (επί της ουσίας και ο ΥΠΕΘΑ μέσα σε αυτούς), τις λεπτομέρειες πολύπλοκων εξοπλιστικών προγραμμάτων, απουσία υπηρεσιακών παραγόντων και χειριστών του θέματος!

Έτσι εξηγείται η εκτεταμένη φημολογία των τελευταίων ωρών για πλήθος διευκρινιστικών τηλεφωνημάτων σε υπηρεσιακούς παράγοντες, ένστολους και μη, σε μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις «στο γόνατο». Πώς είναι δυνατόν να μην παρίστανται οι αρμόδιοι χειριστές για να εξηγήσουν τι ισχύει και τι όχι;

Είναι δυνατόν να καλούν στα τηλέφωνα και να ζητούν διευκρινίσεις και απαντήσεις σε ερωτήματα… στα κινητά τηλέφωνα; Διότι αυτό έγινε. Δεν σκέφθηκε κανείς τους τουλάχιστον να έχουν κληθεί οι αρμόδιοι χειριστές και να βρίσκονται σε μια διπλανή αίθουσα του Μεγάρου Μαξίμου ώστε να είναι διαθέσιμοι;

Οι αναφορές μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ θέλουν τους συμμετέχοντες να επικαλούνται αδιευκρίνιστες παραμέτρους σε ένα θέμα που έχει αναλυθεί διεξοδικά ακόμα και σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης με όλες τις λεπτομέρειες.

Το πιθανότερο είναι πως αν έμπαιναν στον κόπο να δηλώσουν ποια είναι τα θέματα για τα οποία παραμένουν ερωτήματα, η μισή δημοσιογραφική Αθήνα που ασχολήθηκε με το εν λόγω ρεπορτάζ γνωρίζει την απάντηση!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ;

Οπότε η σκέψη πηγαίνει αυθόρμητα στη δεύτερη παράμετρο μιας απόφασης του ΚΥΣΕΑ, που δεν είναι άλλη από την πολιτική. Πώς να μην προτάξει κανείς ερμηνευτικά την «πολιτική παράμετρο» όταν συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ χωρίς υπηρεσιακούς παράγοντες;

Κι επειδή έχουμε συνηθίσει να αναφέρουμε ως τέτοια την επίπτωση μιας υπόθεσης στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, φαίνεται πως θα πρέπει να συνηθίσουμε και το πόσο επηρεάζει η ανεύθυνη ελληνική εσωτερική πολιτική σκηνή.

Η εικόνα τους, είναι η ίδια γελοία εικόνα από το σκορποχώρι που επικράτησε στον χειρισμό της κρίσης των Ιμίων όπου όλοι μιλούσαν βλακωδώς και ηλιθίως στα κινητά τηλέφωνα. Εδώ μπορεί το θέμα να είναι διαφορετικό, όμως δεν θέλει ιδιαίτερη φιλοσοφία για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι η ελληνική πολιτική τάξη είναι ανεπίδεκτη μαθήσεως.

Φαίνεται λοιπόν ότι το ρεπορτάζ της περασμένης Παρασκευής του DP επιβεβαιώνεται μέχρι κεραίας. Ένα ρεπορτάζ στο οποίο κάναμε λόγο για «πολιτικάντηδες» οι οποίοι εκβιάζουν την κυβέρνηση αδιαφορώντας για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η γνωστή ομάδα στην οποία συμμετέχουν και προβεβλημένα στελέχη που έχουν υπουργοποιηθεί, προειδοποιεί την ηγεσία με πολιτικές περιπέτειες, απειλώντας ότι δεν θα συναινέσουν σε πρωτοβουλίες που αφορούν τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων», γράφαμε χαρακτηριστικά.

Αυτό που μπορούμε να προσθέσουμε είναι ότι στην εικόνα υπεισέρχεται και το θέμα των μεγάλων τριβών που έχουν προκληθεί στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» από την υπόθεση πώλησης εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, η οποία μια χαρά βόλεψε όσους έχουν αναλάβει εργολαβία να συνεχιστεί η εγκατάλειψη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η κυβέρνηση φέρεται να εκβιάζεται ότι θα οδηγηθεί εκ των έσω σε κατάρρευση με αποτέλεσμα να έχει καταστεί όμηρος και ανίκανη να λάβει αποφάσεις για την άμυνα της χώρας. Αυτό βολεύει βέβαια και όσους εξ αρχής είχαν τους δικούς τους ιδιοτελείς λόγους να θέλουν να «σκοτώσουν» την αναβάθμιση των F-16.

Διότι στην Ελλάδα δυστυχώς πολλοί κινούνται με βάση το «να ψοφήσει και η κατσίκα του γείτονα». Με αυτή τη λογική όμως ανακυκλώνεται μια αρρωστημένη νοοτροπία δεκαετιών και προκοπή δεν πρόκειται να γίνει.

Προς το παρόν δε χρειάζονται περισσότερα, πέραν ίσως του ότι κάποιους του βόλεψε περίφημα το εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης, διότι κρύφτηκαν πίσω από αυτό, ενώ ο στόχος τους ήταν εξ αρχής άλλος. Ο καθένας έχει την προσωπική του ατζέντα, την προώθηση της οποίας τοποθετεί ως απόλυτη προτεραιότητα.

Οι επόμενες μέρες είναι πολύ κρίσιμες, καθώς μένει μια εβδομάδα μέχρι την εκπνοή της ισχύος της LOA. Είναι βέβαιο ότι θα γίνουν επαφές τις επόμενες ημέρες. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως, όπως κάθε «κλασικός» Έλληνας πολιτικός για να διατηρήσει την «καρέκλα» μερικούς μήνες ακόμα, φαίνεται πως δε διστάζει να «καταπιεί» τον εκβιασμό.

Επιλέγει αυτό, αντί να αναζητήσει συναίνεση με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και να προχωρήσει τα κρίσιμα για τη χώρα θέματα, γνωρίζοντας ότι θα έχει τη υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας κι ας χάσει τη στήριξη των λίγων αμετανόητων ιδεοληπτικών και γραφικών.

Διότι ακόμα και στη μοναδική απόφαση που ελήφθη, αυτή για την υποστήριξη των αεροσκαφών μέσης μεταφορικής ικανότητας C-27J Spartan, αυτό για τα «οπλικά συστήματα» που αναφέρεται, είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας και του επιπέδου γνώσης… ποια οπλικά συστήματα βρε άσχετοι; (Κάποιος τους… έκραξε και εξέδωσαν περί τα μεσάνυχτα άλλη διορθωμένη).

Παρεμπιπτόντως και καταληκτικά, τι έγινε με το «τελειωμένο» όπως το παρουσίασε η κυβέρνηση θέμα των φρεγατών FREMM; Διότι το DP ήταν από τα πολύ λίγα μέσα που αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, εξέφρασε απευθείας προβληματισμό. Διότι εκτός από την είδηση υπάρχει και η ανάλυση. Θα ασχοληθούμε με αυτό σε ξεχωριστή ανάρτηση. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.