Τελευταίες αναρτήσεις

18 Μαρτίου 2018

Stratfor: Τι ακολουθεί το Αφρίν – Ποιους θα βρει απέναντί της η Τουρκία

«Η Τουρκία ήδη σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της στη Συρία, αλλά η μελλοντική επιτυχία της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» ίσως δεν καθαρίσει το μονοπάτι όσο ελπίζουν οι αρχές της Άγκυρας. Αντίθετα, φαίνεται ότι η επιχείρηση ίσως μόνο κινητοποιήσει περιφερειακούς ανταγωνιστές, ώστε να δημιουργήσουν περαιτέρω εμπόδια στη στρατηγική της Τουρκίας στην περιοχή» καταλήγει η ανάλυση του Stratfor για τα αποτελέσματα του πολέμου που διεξάγει στο Αφρίν. 

Μετά από πάνω από 50 ημέρες, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ εντέλει επιβάλλει το υπέρτερο μέγεθός του στην επίθεση κατά της Αφρίν. Παρά το αργό ξεκίνημα της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας», η Τουρκία δείχνει ότι ο στρατός της παραμένει αποτελεσματική και ισχυρή δύναμη, παρά τις πρόσφατες εσωτερικές αναταραχές, καθώς πολεμά για να εκδιώξει το YPG και τους τοπικούς συμμάχους του από την ορεινή περιοχή στα σύνορά της.

Η όποια επιτυχία στις επιχειρήσεις στην Αφρίν πιθανότατα θα ενθαρρύνει την Άγκυρα να αναλάβει περαιτέρω στρατιωτική δράση για να εδραιώσει τη θέση της στην περιοχή και να αποτρέψει το YPG από το να επεκτείνει την επιρροή και τα εδάφη του, ακόμα και αν αυτό βάλει την Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης με άλλες χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή.

Η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες στην αρχική φάση της εισβολής. Κακές καιρικές συνθήκες, ειδικά η βροχή και η λάσπη, καθυστέρησαν την προέλαση του πεζικού και μείωσαν την αποτελεσματικότητα της αεροπορικής υποστήριξης. Επιπλέον οι Τούρκοι και οι αντάρτες σύμμαχοί τους αντιμετώπισαν δύσκολο έδαφος, όπως βουνά και δάση κατά την αρχική επίθεση.

Το YPG επίσης εμπόδισε την τουρκική προέλαση αρχικά υιοθετώντας μια επιθετικά αμυντική στάση, στέλνοντας μεγάλο αριθμό μαχητών του στα σύνορα και διεξάγοντας σθεναρές αντεπιθέσεις που οδήγησαν σε υποχώρηση τους Τούρκους και τους συμμάχους τους. Επίσης το YPG έκανε προετοιμασίες. Γνωρίζοντας από καιρό τα σχέδια της Άγκυρας για την περιοχή, έστησε σειρά αμυντικών οχυρώσεων στα σύνορα με την Τουρκία, περιμένοντας την επίθεση.

Η μεγάλη διαφορά σε δύναμη πυρός, ωστόσο, έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της Τουρκίας και των συμμάχων της. Το YPG έλαβε μεγάλο αριθμό αντιαρματικών πυραύλων από τη συριακή κυβέρνηση, το Ιράν και αλλού στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές της Βόρειας Συρίας στην αρχή της σύγκρουσης, αλλά αυτά τα όπλα δεν ήταν αρκετά για να αντιμετωπίσουν την υπεροπλία των επιτιθέμενων. Ως αποτέλεσμα, το YPG υπέστη σημαντικές απώλειες κατά την αρχική φάση της σύγκρουσης. Βοηθούμενη από τις βελτιωμένες καιρικές συνθήκες, οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους διπλασίασαν τις προσπάθειές τους για να πάρουν τον έλεγχο μεγάλων εκτάσεων στα σύνορα, εξασφαλίζοντας πόλεις-κλειδιά (όπως οι Bulbul, Rajo και Sheikh Hadid) και εντέλει τις Sharran και Jinderes.

Μετά από αυτή τη μεγάλη προέλαση, η Άγκυρα έστρεψε την προσοχή της στην προώθηση στην κοιλάδα της Αφρίν. Χάρη στην ταυτόχρονη κίνηση από βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά, οι επιτιθέμενοι είναι σε θέση να περικυκλώσουν το YPG στο κέντρο της πόλης της Αφρίν εντός λίγων ημερών, εξαρτώμενων από την πορεία της μάχης.

Όπως προχωρούσε η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», ο στρατός της Τουρκίας επέδειξε τις αξιοσημείωτες δυνάμεις του. Η Άγκυρα κατέβαλε σημαντική προσπάθεια μετά το τέλος της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», στις αρχές του 2017, να βελτιώσει τη μαχητική ικανότητα των Σύρων ανταρτών συμμάχων της.

Αυτοί οι μαχητές εξακολουθούν να έχουν σημαντικές ατέλειες σε ό,τι αφορά τη μαχητική ικανότητα και την πειθαρχία, αλλά εμφανίζονται τώρα καλύτερα εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι, αλλά και καλύτερα καθοδηγούμενοι. Και σε μια προσπάθεια να κερδίσει υποστήριξη για την επιχείρηση κυρίως από τους Κούρδους ντόπιους, η Τουρκία έχει ενσωματώσει σημαντικούς αριθμούς εθνικών Κούρδων μαχητών στις μονάδες των ανταρτών, περιλαμβανομένης της σχετικά ελίτ -με βάση τα στάνταρντ των Σύρων ανταρτών- κουρδικών «Falcons Brigade» της μεραρχίας Hamza.

Η τουρκική αεροπορία έπαιξε επίσης κρίσιμο ρόλο έως τώρα στην επιχείρηση. Παρότι οι αρχές προχώρησαν στην εκκαθάριση αριθμού πιλότων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, η αεροπορία της χώρας διατηρεί αρκετούς χειριστές, ώστε να προσφέρει την εναέρια υποστήριξη για την επέμβαση στην Αφρίν. Οι σχεδιαστές της επιχείρησης συνδύασαν τις αεροπορικές επιχειρήσεις με βαρύ πυροβολικό και πυρά ρουκετών από μονάδες πυροβολικού. Το YPG, που αποτελείται κυρίως από ελαφρύ πεζικό με λίγο βαρύ οπλισμό, έχει σοβαρό μειονέκτημα απέναντι σε αυτή τη δύναμη πυρός και υπέφερε ανάλογα.

Η Τουρκία ανέπτυξε επίσης κάποιες από τις πλέον επίλεκτες μονάδες της στις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένου μεγάλου αριθμού ειδικών δυνάμεων, που έχουν αποκτήσει εμπειρία μετά το 2015 στις μάχες κατά του PKK στη νοτιοανατολική Ανατολία. Οι ειδικές δυνάμεις εντάχθηκαν στις μονάδες των Σύρων ανταρτών για να διευρύνουν την αποτελεσματικότητά τους και να καλούν αεροπορικές επιδρομές, ενώ οι διοικητές ανέπτυξαν ειδικές μονάδες κομάντο και μονάδες ορεινού πολέμου σε μερικές από τις πιο δύσκολες επιθέσεις στην ορεινή περιοχή της Αφρίν.


Τα πιθανά πισωγυρίσματα 

Παρά το πλεονέκτημα της Τουρκίας έναντι των αντιπάλων της, όμως, είναι πολύ νωρίς για να κηρύξει τη νίκη στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας». Απομένουν πολύ δύσκολες μάχες, ειδικά εναντίον των υπερασπιστών του YPG στα βουνά, όπως και με μονάδες που ετοιμάζονται για αστικό πόλεμο έναντι των επιτιθέμενων.

Παρά ταύτα η Άγκυρα κοιτά ήδη τις νέες μάχες κατά του YPG και των συμμάχων τους στην περιοχή. Παρά τις φωνές ότι σκοπεύει να απομακρύνει το YPG από τη Μανμπίτζ, είναι εξαιρετικά απίθανο να εξαπολύσει επίθεση στην κατά κύριο λόγο αραβική πόλη, εξαιτίας της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Αντ’ αυτού Άγκυρα και Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό στον οποίο το YPG θα υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει την περιοχή.

Μετά την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», η Τουρκία είναι πιθανό να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή της Ιντλίμπ και να ενισχύσει τις εκεί συμμαχικές δυνάμεις Σύρων ανταρτών ενάντια της Hayat Tahrir al-Sham (διάδοχο της Jabhat al-Nusra), όπως και να κινηθεί προς μια ενδεχόμενη επιχείρηση κατά του PKK και των μαχητών Yazidi που υποστηρίζει (αμφότερα έστειλαν ενισχύσεις στην Aφρίν για την αντίσταση κατά των Τούρκων) στην περιοχή Σίνζαρ του Ιράκ.

Όμως είτε στη Συρία είτε στο Ιράκ, μια ενθαρρυμένη Τουρκία πιθανότατα θα δεχτεί ισχυρότερη πίεση από άλλες περιφερειακές δυνάμεις που ανησυχούν με τις φιλοδοξίες της. Καθώς η Τουρκία και οι σύμμαχοί της επιτίθενται στην Αφρίν, ο πόλεμος δι” αντιπροσώπων μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης έχει ενταθεί και η σύγκρουση το πιθανότερο είναι ότι θα αυξηθεί σε αγριότητα, όσο περισσότερο η Τουρκία πιέζει σε Συρία και Ιράκ.

Η Σαουδική Αραβία επίσης ανησυχεί για τις στοχεύσεις της Τουρκίας, οδηγώντας την να διερευνήσει την πιθανότητα για μεγαλύτερη συνεργασία με την ομπρέλα του YPG, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), εξαιτίας της απώλειας ισχύος του πρώην ανταρτικού συμμάχου της της Jaish al-Islam. Ως εκ τούτου, η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε, επίσης, σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπη με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Συρία.

Το YPG έχει δεσμευτεί να πολεμήσει με νύχια και με δόντια για να υπερασπιστεί την Αφρίν αλλά τα πλεονεκτήματα των Τούρκων και των συμμάχων τους -είτε σε εκπαίδευση, αριθμούς, τεχνολογία ή εμπειρία- υποδηλώνουν ότι εντέλει η εισβολή θα επιτύχει στο να εκτοπίσει τους αμυνόμενους από τη βορειοδυτική συριακή πόλη.

Η Τουρκία ήδη σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της στη Συρία, αλλά η μελλοντική επιτυχία της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» ίσως δεν καθαρίσει το μονοπάτι όσο ελπίζουν οι αρχές της Άγκυρας. Αντίθετα, φαίνεται ότι η επιχείρηση ίσως μόνο κινητοποιήσει περιφερειακούς ανταγωνιστές, ώστε να δημιουργήσουν περαιτέρω εμπόδια στη στρατηγική της Τουρκίας στην περιοχή.

Stratfor
Euro2day

το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.