19 Μαρτίου 2018

Η γερμανική θέση των Ελλήνων

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Μπορεί να φαίνεται περίεργη η έκφραση γερμανική θέση των Ελλήνων για να μιλήσουμε για την ελληνική ομογένεια της Γερμανίας αλλά θα δούμε στη συνέχεια ότι υπάρχει στρατηγικό όφελος. Ελληνική ομογένεια υπάρχει και σε άλλες χώρες αλλά αυτές δεν ανήκουν απαραίτητα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι αυτοί που θεωρούν ότι οι Έλληνες του εξωτερικού είναι απλώς μια προέκταση των άλλων, δεν βλέπουν την επέκταση που αποτελούν διότι ξεχνούν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο ζουν. Οι Έλληνες του εξωτερικού ψηφίζουν στις χώρες που κατοικούν και διαμορφώνουν και αυτοί την πολιτική τους αλλά και ένα μερίδιο της στρατηγικής τους ειδικά όταν ο πληθυσμός τους είναι σημαντικός όπως στη Γερμανία. 

Το άλλο σημαντικό πλαίσιο που πρέπει να υπενθυμίσουμε είναι ότι η Γερμανία όπως και η Σουηδία αποτέλεσαν και αποτελούν πόλους έλξης για τους πρόσφυγες. Το προσφυγικό έχει απασχολήσει και απασχολεί πια όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και εδώ έχουν μια θέση οι Έλληνες που ζουν στη Γερμανία. Αυτά είναι απτά και ξεκάθαρα παραδείγματα που συμπληρώνουν και τα οικονομικά δεδομένα της ενωμένης Γερμανίας που πάλεψε δεκαπέντε χρόνια μέσα στην λιτότητα για να πετύχει τον στρατηγικό στόχο της εξισορρόπησης των δύο πλευρών. Και οι Έλληνες είχαν και εκεί μια θέση. Ο Έλληνας που ζει στη Γερμανία και βλέπει πώς λειτουργεί αυτό το κράτος εσωτερικά και ευρωπαϊκά, έχει λοιπόν μια άλλη εικόνα σε υψηλό επίπεδο. 

Μάλιστα αυτή μπορεί να συνδυαστεί με αυτή που έχει και ο Έλληνας που ζει στη Γαλλία διότι αυτές οι δύο χώρες έχουν δημιουργήσει ένα δυναμικό συμμαχικό πεδίο δράσης που ενεργοποιεί τον βαθύ πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήταν λοιπόν καλό να αξιοποιηθεί αυτή η γερμανική θέση των Ελλήνων, ειδικά όταν προετοιμάζουμε ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις. Μάλιστα αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί ειδικά τώρα που ξέρουμε ότι η Ελλάδα μέσω της ελληνικής ΑΟΖ και των υδρογονανθράκων της θα αναβαθμίσει τη γεωοικονομία της. Διότι μια συνέργεια σε αυτόν τον τομέα μπορεί να ενισχύσει γεωπολιτικά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης: 

Ν. Λυγερός - Αποστολή στο Düsseldorf. 16/03/2018 ΕΔΩ

Ν. Λυγερός - K20, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen. Düsseldorf, 17/03/2018 ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.