Τελευταίες αναρτήσεις

21 Μαρτίου 2018

Χωρίς Θεό και χωρίς Πατέρα

Πλέον τι είναι ηθικά σωστό και τι όχι δεν είναι ξεκάθαρο 

Από τον Δημήτρη Παπαγεωργίου 

Oταν ο Νίτσε διατύπωνε το «σκοτώσαμε τον Θεό και τώρα τι;», δεν θριαμβολογούσε. Μάλλον προβληματιζόταν. Και αυτό γιατί είχε καταφέρει να διακρίνει τις μελλοντικές εξελίξεις. Η Δύση, αφού σκότωσε τον Θεό, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Σκότωσε και τον Πατέρα. Και δεν μιλάμε μόνον για τον Πατέρα ως βιολογική οντότητα (αν και δείγματα της σύγχρονης σκέψης δείχνουν και προς αυτή τη στόχευση), αλλά κυρίως ως φιγούρα εξουσίας. Και μόνον η έκφραση «φιγούρα εξουσίας» νοηματοδοτείται σχεδόν αρνητικά στη σημερινή περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα. 

Περιρρέρουσα πολιτική ατμόσφαιρα, της οποίας η πηγή στη χώρα μας μπορεί με ακρίβεια να τοποθετηθεί στην περίφημη «γενιά του Πολυτεχνείου», το αντίστοιχο των Αμερικανών baby boomers και των χίπις και σε όσα αυτή συμβόλισε. Με πρώτο και σημαντικότερο, την αμφισβήτηση της ίδιας της πατρικής εξουσίας που συντελέστηκε τις περασμένες δεκαετίες.

Και έτσι έχουμε τους διάφορους τύπους να λούζουν με μπογιές καθηγήτριες, να σπάνε μαγαζιά και περιουσίες ανθρώπων, να καταλαμβάνουν κτίρια και να δημιουργούν άβατα. Εναν ατελείωτο εσμό από οργανώσεις με κάθε είδους αιτήματα, από την ποινικοποίηση του λόγου, την αντίθεση στη στράτευση και την απελευθέρωση τρομοκρατών, να λειτουργούν κάθε ημέρα με παραβατικό τρόπο σε ολόκληρη την επικράτεια. Και να διαφημίζουν ως πολιτικό προσόν αυτή τους τη δραστηριότητα, θέλοντας έτσι να αποκτήσουν ακόμη περισσότερους ακολούθους. 

Σε καθημερινή ρουτίνα πλέον μια ατελείωτη αλητεία να κυριαρχεί σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για την επιβεβαίωση της προφητείας του 1973 του Φίλιπ Ριφ, ο οποίος έγγραφε: «Ακριβώς πίσω από τους χίπις είναι οι κακούργοι. Καταλαμβάνουν τον αφηρημένο χώρο που άνοιξαν οι χίπις, βαθαίνοντάς τον από αισθητικό στην πολιτική. Και η αυτοαπορροφώμενη θεραπεία των χίπις ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία μαζικών δολοφονιών των κακούργων». Δεν θα μπορούσε κανείς ακριβώς να δει την πλήρωση αυτής της προφητείας στην Αθήνα; 

Η αποδόμηση του Πατέρα, μετά την αποδόμηση του Θεού, οδηγεί σε ένα vertigo ηθικής. Πλέον τι είναι ηθικά σωστό και τι όχι δεν είναι ξεκάθαρο. Είναι στα χέρια διάφορων τύπων που από τα γραφεία τους, πανεπιστημιακά ή μιντιακά, αυτοορίζονται θεοί και μέσω των σύγχρονων μέσων προσπαθούν να διαμορφώσουν την ίδια την κοινωνία. Κάτι που γίνεται ευκολότερο καθώς η ηθική πυξίδα της κοινωνίας μας δεν λειτουργεί. Ο Πατέρας παρακολουθεί αμήχανος και σαστισμένος, ανίκανος να μεταδώσει εμπειρία, γνώση και να προστατεύσει. Κάποιοι έκαναν σαμποτάζ στον ρόλο του. Δεν τον ήθελαν ως το αντίβαρο στην κρατική εξουσία. Δεν τον ήθελαν ως την «ασφάλεια» σε περίπτωση της κρατικής αυθαιρεσίας και ενός πιθανού ολοκληρωτισμού. Μόνη πηγή εξουσίας πλέον, ο κρατικός μηχανισμός. Ο νόμος που διαμορφώνουν αυτοί που σκότωσαν τον Πατέρα.
 
*Δημοσιογράφος

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.