26 Μαρτίου 2018

Στο «κόκκινο» τα ελληνοτουρκικά μετά τις νέες προκλήσεις Ερντογάν

Στη χειρότερη φάση – μέχρι τώρα – των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, αλλά και μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, συνέρχεται σήμερα στη Βάρνα της Βουλγαρίας η ευρωτουρκική σύνοδος κορυφής, που εξ αντικειμένου θα εξετάσει όλα τα θέματα που χωρίζουν αυτή την ώρα τις δύο πλευρές, αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμά της.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δυναμιτίσει ήδη το κλίμα και εξοργισμένος από την δήλωση καταδίκης που υπέγραψαν οι «28» την περασμένη Παρασκευή κατά της Τουρκίας για την Αφρίν και τη συμπεριφορά της γενικά στην ανατολική Μεσόγειο, απείλησε ακόμα και με την προβολή βίντεο στη σύνοδο, που υποτίθεται θα εκθέσει τους Ευρωπαίους. Σημειωτέον ότι ο Ερντογάν έχει επιτεθεί στην ΕΕ, κατηγορώντας την ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις για την καταβολή ποσού 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες. 

Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι προσέρχεται στη σύνοδο με «ανάμεικτα συναισθήματα» και εκτίμησε ότι «οι βασικές πηγές έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ αυξάνονται», εκφράζοντας πάντως την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «περισσότερη συνεργασία». 

Στο τραπέζι της συνάντησης είναι κυρίως η ανανέωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, με πολλές πλευρές να σημειώνουν ότι στόχος είναι να συνεχιστεί ο διάλογος και η συνεννόηση, που αυτή τη στιγμή αμφισβητούνται. 

Κυρίαρχα θέματα στη συνάντηση θα είναι και αυτά του ελληνικού ενδιαφέροντος, δηλαδή η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο, ενώ αναμένεται να τεθεί με έμφαση και η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται ακόμα από τις τουρκικές αρχές. 

Ωστόσο, η συμπεριφορά του Ερντογάν τα τελευταία 24ωρα, μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί στις Βρυξέλλες και την Αθήνα. 

Οι τελευταίες δηλώσεις του μάλιστα περί της «μεγάλης Τουρκίας» για την οποία οι Τούρκοι θα δώσουν, όπως είπε και την ζωή τους, συμπληρώνοντας με απειλητικό τόνο, ότι θα «πάρουν και ζωές, αν χρειαστεί», προκάλεσε τεράστια απορία στην Αθήνα για το πού το πάει ο Σουλτάνος, αλλά και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί σε αυτή την κρίσιμη καμπή. 

Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ξεπέρασε κατά πολύ την αυστηρή μεν, αλλά γενικά πιο προσεκτική γραμμή, που τήρησε το Μαξίμου απέναντι σε αυτές τις δηλώσεις και απάντησε στον Ενρτογάν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. 

«Όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία θα τον συντρίψουμε. Όπως συνέτριψαν το 1821 οι Έλληνες μαχητές μία πανίσχυρη οθωμανική αυτοκρατορία. Όσοι σκέφτονται για μεγάλες οθωμανικές αυτοκρατορίες θα πρέπει να θυμούνται ότι το 1821 το πώς μία ψυχή, ο ελληνικός λαός, ενωμένος και δυνατός αντιμετώπισε την οθωμανική αυτοκρατορία και την συνέτριψε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, διαβεβαιώνοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση απέναντι στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας». 

Πρόσθεσε ακόμα πως «πρέπει να καταλάβει και η Τουρκία ότι μπορεί να στέλνουμε συνεχώς μηνύματα ειρήνης και συμφιλίωσης αλλά τέτοιου είδους συμπεριφορές την απομονώνουν και την στέλνουν πίσω από κει που ξεκίνησε απ' τα βάθη της Ανατολής»! 

Αναφερόμενος στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, ζήτησε ουσιαστικά την αποφασιστική παρέμβαση της ΕΕ και του διεθνούς παράγοντας, λέγοντας ότι με νόημα ότι «χρειάζονται πράξεις και τώρα θα μετρήσουμε τους φίλους και τους συμμάχους μας». 

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ήταν στις δηλώσεις του με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, αυστηρός με την συμπεριφορά της Άγκυρας, λέγοντας ότι «η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο. Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». 

«Η Ελλάδα ως πόλος και εγγυητής της σταθερότητας και της ασφάλειας για την περιοχή μας, δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα» τόνισε από τα Ψαρά και απευθυνόμενος ουσιαστικά στον Ενρτογάν και τις προκλητικές του δηλώσεις. Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο και απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον τούρκο πρόεδρο, πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όχι για να απειλήσει, αλλά ακριβώς για να εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, για να υπηρετήσει την αρχή της καλής γειτονίας, την αρχή κατά την οποία την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν την διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες, αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες του». 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ήταν επίσης αυστηρός προς την τουρκική πλευρά: «Θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε, δίχως ίχνος εκπτώσεων, την Ελευθερία μας, κατ’ επέκταση δε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας και της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος. 

Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς στη σύνοδο της Βάρνας είναι, πέραν όλων των άλλων θεμάτων, στα ελληνοτουρκικά, που έτσι κι αλλιώς χτυπάνε «κόκκινο» ή και βρίσκονται κοντά στο «σημείο μηδέν», να αυξηθεί η πίεση προς την Άγκυρα για τον τερματισμό της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Η συνάντηση της Βάρνας θεωρείται πρώτης τάξεως ευκαιρία για το θέμα αυτό και η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς για την ανάδειξή του, με δεδομένο ότι ήδη εκδηλώθηκαν πρωτοβουλίες, ακόμα και από την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ προ ημερών. 

Σημειωτέον ότι και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην υπόθεση. Με αφορμή τη χθεσινή επέτειο, επισκέφθηκε την Ορεστιάδα, συναντήθηκε με τους γονείς του λοχία Κούκλατζη και του ανθυπολοχαγού Μητρετώδη και διαβεβαίωσε πως «κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψουν οι δύο αξιωματικοί μας, το συντομότερο στην πατρίδα».  

Ας μιλήσουμε επιτέλους



Share

1 σχόλιο:

Βίντεο Ορθοδοξίας είπε...

ΘΕΟΤΟΚΟΣ - Η Υπέρμαχος Στρατηγός
Πώς δίνει τη νίκη στην Ελληνορθόδοξη πατρίδα μας
https://www.youtube.com/watch?v=PZaMaBdOcXY

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.