29 Μαρτίου 2018

Διατροφικά ατοπήματα, που μας παχαίνουν και κάνουν κακό στην υγεία μας


Της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr 

Είναι γνωστό πως η διατροφή μας επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής μας. Όσο πιο γρήγοροι οι ρυθμοί, τόσο πιθανότερο θα είναι να μην προσέχουμε την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού μας. Για κάποιο λόγο το μυαλό μας αρνείται να συμβιβαστεί, να συμμορφωθεί και να αλλάξει όταν έρχεται αντιμέτωπο με τις αιτίες που συμβάλλουν στο να βάλουμε τελικά κιλά. Παρόλο που γνωρίζουμε κάνουμε επανειλημμένα τα ίδια λάθη. Τέρμα λοιπόν οι δικαιολογίες. Ορισμένες φορές κάνουμε σοβαρά διατροφικά ατοπήματα, τα οποία κοστίζουν τόσο στη σιλουέτα όσο και στην υγεία μας.

Ποια, όμως, είναι τα συνηθέστερα λάθη και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε; 

Παράλειψη πρωινού

«Το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος» λέει μια θυμοσοφία σχετικά με τα γεύματα. Είναι λοιπόν αδύνατο να παραλείπετε το πρωινό γεύμα.

Να θυμάστε πάντα ότι «η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται»! Θεωρείται από πολλούς το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αρκετός κόσμος δεν τρώει, λόγω των γρήγορων ρυθμών για να μην αργήσει στη δουλειά ή οι μικρότεροι στο σχολείο. Με τον τρόπο αυτό δεν έχετε ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα και επίσης, πεινάτε νωρίτερα από την ώρα του μεσημεριανού. Κατά συνέπεια θα αναγκαστείτε να τσιμπήσετε κάτι πρόχειρο και πιθανώς ανθυγιεινό. Εκτός των άλλων η παράλειψη του πρωινού, επηρεάζει το μεταβολισμό σας, καθώς αναγκάζετε τον οργανισμό να κάψει λιγότερες θερμίδες. Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία του πρωινού δεν χρειάζεται παραπάνω από 10 λεπτά. Αν πάλι δεν πείθεστε και φεύγετε τρέχοντας από το σπίτι φροντίστε μέσα στην τσάντα σας να έχετε τα εξής: μπάρες δημητριακών, κράκερ /φρυγανιές σίκαλης, κριτσίνια, μπισκότα δημητριακών, ρυζογκοφρέτες, ανάλατους ξηρούς καρπούς, τα οποία θα συνδυάζετε με χυμό ή γάλα χαμηλό σε λιπαρά. Αν πάλι δεν έχετε τίποτα από όλα αυτά προτιμάτε ένα τοστ (ψωμί σίκαλης, ημίπαχο τυρί, βραστή γαλοπούλα) ή το παραδοσιακό και αλησμόνητο κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Η ευκαιριακή έλλειψη μέτρου

Μπορεί όλη την εβδομάδα να είστε σχετικά προσεκτικοί με τη διατροφή σας και το Σαββατοκύριακο να τρώτε το «καταπέτασμα». Αυτό είναι ένα ακόμη μεγάλο λάθος που μπορείτε να κάνετε. Όταν συνηθίζετε τον οργανισμό σας σε ορισμένο αριθμό θερμίδων την ημέρα και ανά χρονικό διάστημα τον ξεπερνάτε έντονα, αυτό μπορεί να τον επιβαρύνει έντονα. Οφείλετε να είστε προσεκτικοί με τη διατροφή σας κάθε στιγμή.

Μην τρώτε γρήγορα

Όταν τρώμε αργά ο εγκέφαλος μπορεί να συνειδητοποιήσει πότε η ποσότητα που έχουμε καταναλώσει είναι επαρκής για να κατευνάσει την πείνα μας. Συγκεκριμένα, χρειάζονται 20 λεπτά για να δώσει ο εγκέφαλος σήμα στο σώμα σας. Προτιμήστε να μασάτε περισσότερο και να τρώτε πιο αργά ώστε να τρώτε γενικά λιγότερο και να απολαμβάνετε το γεύμα σας. Επιτρέψτε λοιπόν στον οργανισμό σας να κατανοήσει την ποσότητα φαγητού που του δίνετε.

Φαγητό κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων

Είναι πολύ συχνό να τρώμε, βλέποντας τηλεόραση. Ολοένα και περισσότερα ελληνικά σπίτια έχουν μια οθόνη στην κουζίνα τους. Πρόκειται για πολύ κακό συνήθειο. Όταν δεν προσέχουμε τι καταναλώνουμε, είναι πιθανό να φάμε περισσότερο από όσο πραγματικά χρειαζόμαστε. Κατά τη διάρκεια της δουλειάς, της αγαπημένης σας εκπομπής ή κάθε άλλης δραστηριότητας δεν είναι ανάγκη να τρώτε. Προτιμήστε να αφιερώσετε 20 λεπτά αποκλειστικά για το φαγητό σας.

Προκειμένου να μην υποκύπτετε στις γευστικές θερμιδογόνες λιχουδιές είναι απαραίτητο να έχετε κάνει μία λίστα με τα σημαντικά τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας: γάλα, γιαούρτι, φρούτα, χυμοί, λαχανικά, ζυμαρικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ανάλατοι ξηροί καρποί, φρυγανιές, παξιμάδια, κράκερ, μέλι, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, ελιές, όσπρια, πατάτες, κοτόπουλο, αυγά, τόνος σε λάδι ή νερό. Όλα τα παραπάνω είναι τα βασικά τρόφιμα που αν έχετε πάντα στο σπίτι σας θα σας βοηθήσουν στο να αποφύγετε την επιλογή του delivery ή να τσιμπολογήσετε κάποιο λιπαρό ή πολύ γλυκό σνακ.

Νερό 

Είναι σύνηθες, στο τραπέζι με το φαγητό να μην υπάρχει νερό. Αν πίνουμε αρκετό νερό, δίνουμε τη δυνατότητα στον οργανισμό μας να κάψει θερμίδες και να αποφύγει την αφυδάτωση. Ένα ποτήρι νερό λίγο πριν ξεκινήσετε το γεύμα σας, βοηθά να χορτάσετε νωρίτερα. Επίσης, μπορεί να σας βοηθήσει στο να αποφύγετε τα περιττά σε θερμίδες αναψυκτικά.

Φρούτα και λαχανικά 

Η διατροφή μας συνήθως περιορίζεται για τα γεύματα μας σε κρέας, όσπρια, ζυμαρικά και άλλα. Τα φρούτα και τα λαχανικά ωστόσο πρέπει να έχουν καθημερινά θέση στη διατροφή μας. Το σώμα χρειάζεται βιταμίνες και μέταλλα στα οποία είναι πλούσια τα παραπάνω. Για το λόγο αυτό μην παραλείπετε τις σαλάτες από τα γεύματα σας και τα φρούτα όταν θέλετε να ξεγελάσετε την πείνα σας.

Συναισθηματική υπερφαγία

Είναι ένα συχνό πρόβλημα το οποίο θεωρείτε και πάθηση. Όταν καταναλώνουμε τροφές για να νιώσουμε καλύτερα, τότε ξέρουμε πως υπάρχει πρόβλημα. Αν τρώτε περισσότερο μετά από ερωτική απογοήτευση ή όταν έχετε στρες είναι από τα χειρότερα, που μπορείτε να κάνετε στον οργανισμό σας. Ο λόγος είναι απλός. Τρώτε χωρίς να υπάρχει το αίσθημα της πείνας. Για να απαλλαχτείτε από αυτή τη βλαβερή συνήθεια, προσπαθήστε να εκτονώσετε αλλιώς τη βεβαρυμένη σας ψυχολογία ή το στρες. Γυμναστείτε, δείτε μια ταινία ή βγείτε με έναν φίλο ή μια φίλη.

Αλκοόλ με άδειο στομάχι

Μπορεί να ακούγεται κοινότυπη συμβουλή για να αποφύγετε τη μέθη, όμως είναι σημαντικό να μην το κάνετε και λόγω θερμίδων. Συγκεκριμένα, καταναλώνοντας μπύρα ή αλκοόλ με άδειο στομάχι, οι θερμίδες τους πάνε κατευθείαν στο αίμα και θα γίνουν απευθείας λίπος. Επίσης, θα σας κάνουν να φάτε υπερβολικά αργότερα, αυξάνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης κάνοντας σας να πεινάτε χωρίς να το έχετε πραγματικά ανάγκη.

Η αγάπη για τα σνακ

Όλοι αγαπάμε τα σνακ και τα γρήγορα φαγητά. Μπορεί να είναι υπερβολικά ανθυγιεινά και γεμάτα θερμίδες όμως είναι γευστικά μοναδικά. Τρώγοντας σνακ το σώμα γεμίζει με περιττό λίπος. Εκτός των άλλων τα περισσότερα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, κάτι που επιβαρύνει την αρτηριακή σας πίεση. Λέμε ναι στα μικρά γεύματα αλλά όχι στο υπερβολικό snacking. Αυτή η συνήθεια να μασουλάμε συνεχώς κάτι το οποίο συνήθως είναι ανθυγιεινό δεν βοηθάει στο να κρατήσετε τα κιλά σας σταθερά. Εάν είναι δύσκολο να κόψετε αυτή τη συνήθεια φροντίστε να έχετε μαζί σας καλές τροφές, όπως τραγανά φρούτα και λαχανικά που θα καλύψουν το κενό των κακών σνακ.

Φαγητό αργά το βράδυ

Το φαγητό λίγο πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι δεν είναι και η καλύτερη συνήθεια που μπορεί να έχετε, αν θέλετε να είστε προσεκτικοί με τη διατροφή σας. Το συγκεκριμένο ατόπημα είναι αρκετά σύνηθες, καθώς εργαζόμενοι μετά τη δουλειά τρώνε και κοιμούνται. Για να το αποφύγετε, προτιμήστε να φάτε ένα μπολ δημητριακά ή φρούτα πριν πέσετε για ύπνο. Ένα κόλπο είναι μετά το βραδινό φαγητό να πλύνετε τα δόντια σας και να θεωρήσετε πως η κουζίνα έκλεισε! Εάν έχετε λιγούρα και δεν μπορείτε να την αποφύγετε προτιμήστε λίγο τυρί ή κάποιο φρούτο.

Προκειμένου να μην υποκύπτετε στις γευστικές θερμιδογόνες λιχουδιές είναι απαραίτητο να έχετε κάνει μία λίστα με τα σημαντικά τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σας: γάλα, γιαούρτι, φρούτα, χυμοί, λαχανικά, ζυμαρικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ανάλατοι ξηροί καρποί, φρυγανιές, παξιμάδια, κράκερ, μέλι, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, ελιές, όσπρια, πατάτες, κοτόπουλο, αυγά, τόνος σε λάδι ή νερό. Όλα τα παραπάνω είναι τα βασικά τρόφιμα που αν έχετε πάντα στο σπίτι σας θα σας βοηθήσουν στο να αποφύγετε την επιλογή του delivery ή να τσιμπολογήσετε κάποιο λιπαρό ή πολύ γλυκό σνακ.

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.