Τελευταίες αναρτήσεις

14 Μαρτίου 2018

Ο Ατλαντικός Ωκεανός ως Μεσόγειος

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Γεωστρατηγικά είναι παράτολμο να θεωρήσουμε έναν ωκεανό ως μια θάλασσα επειδή οι αποστάσεις έχουν όλη τους τη σημασία. Στην τοποστρατηγική όμως επειδή εξετάζουμε μόνο τις σχέσεις κι όχι τις αποστάσεις αυτή η θεώρηση μπορεί να εμπλουτιστεί με νόημα. Έτσι έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε την εικόνα που θα είχε ο Ατλαντικός Ωκεανός αν τον ερμηνεύαμε ως μια Μεσόγειο Θάλασσα. Κυριολεκτικά η Μεσόγειος Θάλασσα είναι θάλασσα μεταξύ γαίων, οι οποίες είναι ήπειροι. Ο Ατλαντικός Ωκεανός έχει αυτήν την ιδιότητα, η οποία δεν είναι χαρακτηριστική για ωκεανό αλλά είναι ιδιαιτερότητα για θάλασσα. Όμως η γεωγραφική αναλογία φαίνεται ακραία και υπερβολική διότι η ίδια εξαρτάται από τις αποστάσεις. Όμως μέσω της τοποστρατηγικής είναι πιο εύκολο να ερμηνέψουμε πολιτικές δομές ή ακόμα και υπερδομές. Αυτό μπορεί να γίνει με το ΝΑΤΟ.

Με αυτόν τον τρόπο η υπερατλαντική συμμαχία μπορεί να ερμηνευτεί ως μια υπερδομή που περικυκλώνει το βόρειο μέρος του Ατλαντικού Ωκεανού και αυτός γίνεται ο συνδετικός κρίκος της Ευρώπης με την Αμερική. Αυτό φαίνεται ήδη από τα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ που δημιούργησαν αυτή την υπερδομή το 1949. Παλαιότερα θα μπορούσαμε να κάνουμε μια αναλογία με τη Δυτική Μεσόγειο και τώρα με την Ανατολική Μεσόγειο λόγω συμμαχιών που δημιουργήθηκαν μέσω ΑΟΖ. Αυτή η αλλαγή προσέγγισης προσφέρει μια άλλη εικόνα για τον Ατλαντικό και διαβάζουμε τη σκακιέρα, Βόρεια-Νότια αντί Δυτικά-Ανατολικά. Βέβαια το γεγονός ότι περιστρέφουμε τη σκακιέρα μπορεί να είναι δομικά ενοχλητικό αλλά το πρόβλημα λύνεται με τη χρήση μιας σκακιέρας Sierpinski-Einstein-Rosen. Η σκακιέρα SER έχει την ιδιότητα να είναι συμμετρική σε όλες τις πλευρές της διότι κάθε γωνία της είναι λευκή και η δομή των γαλάζιων τετραγώνων έχει το ίδιο χαρακτηριστικό. Έτσι αυτή η σκακιέρα που δημιουργήθηκε μεταξύ άλλων, για να κωδικοποιήσει τη Μεσόγειο, μπορεί να κάνει το ίδιο για τον Ατλαντικό Ωκεανό. 

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης:

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο ALPHA Radio Καβάλας, 12/03/2018 ΕΔΩ 

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Έξυπνη παιδεία και προστασία εγκεφάλου". Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Αθηνών, Καυκάσου 45. Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 ΕΔΩ 

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Gödel, Einstein, Καραθεοδωρή και χορδές του Χρόνου". Θέατρο της Ελληνογαλλικής Σχολής "Jeanne d' Arc", Ελ. Βενιζέλου 12, Πειραιάς. Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.