18 Φεβρουαρίου 2018

Via Egnatia Hiking: Μια εφαρμογή για τους πεζοπόρους της Αρχαίας Εγνατίας Οδού

Για πρώτη φορά έμπειροι πεζοπόροι, περπάτησαν στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, αποτύπωσαν τη μεγαλύτερη συνεχόμενη πεζοπορική διαδρομή στην Ελλάδα συνολικού μήκους 437,75 χλμ και την καταχώρησαν σε εφαρμογή για κινητά και tablet, ώστε να είναι διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η διαδρομή ξεκινάει από το Οφρύνιο Καβάλας και καταλήγει στις Φέρες του Έβρου, ενώ αποτελείται από 13 επιμέρους περιπατητικές διαδρομές, οι οποίες καλύπτουν όλες τις κατηγορίες των πεζοπόρων, από αρχάριους όσο και πολύ έμπειρους. 

Η εφαρμογή περιλαμβάνει απεικόνιση των σημείων ενδιαφέροντος της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, σε προεγκατεστημένους χάρτες (offline maps) και μετά την φόρτωση από το χρήστη στη συσκευή του μπορεί να τη χρησιμοποιήσει χωρίς να απαιτείται η χρήση Internet ή δεδομένων, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά την κίνηση σε περιοχές μακριά από αστικά κέντρα. 

Ξεκινώντας την εφαρμογή, στον χρήστη εμφανίζεται ο προεγκατεστημένος χάρτης και κάνοντας χρήση του GPS (δορυφορική υπηρεσία εύρεσης στίγματος του χρήστη – χωρίς χρέωση), εμφανίζονται τα μονοπάτια που έχουν αποτυπωθεί σε όλη την περιοχή καθώς και το ακριβές σημείο πού βρίσκεται ο χρήστης. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει ποιο μονοπάτι θα απεικονιστεί και αν θέλει να το ακολουθήσει. 

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να περπατήσει σε κάποιο μονοπάτι, τότε στην οθόνη εμφανίζονται λεπτομερείς οδηγίες πλοήγησης που τον καθοδηγούν βήμα προς βήμα, ώστε να ακολουθήσει με ακρίβεια το μονοπάτι. Επίσης κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σε κάθε μονοπάτι, εμφανίζονται σημεία ενδιαφέροντος που έχουν αποτυπωθεί (αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία της φύσης, θρησκευτικά μνημεία, αξιοθέατα, θέσεις θέας κλπ), με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (κείμενο, φωτό) οι οποίες εμφανίζονται στην οθόνη κατόπιν επιλογής του χρήστη. 

Η εφαρμογή βρίσκεται στο play store της Google, είναι συμβατή για κινητά – tablet με λειτουργικό σύστημα android και μπορεί να την αναζητήσει κάποιος με το όνομα της: Via Egnatia Hiking ή στη διαδικτυακή διεύθυνση: 
ΕΔΩ 

Ο κ. Μιχάλης Αμοιρίδης πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ δήλωσε σχετικά με την εφαρμογή ότι:

‘’Με την εφαρμογή ‘’VIA EGNATIA HIKING’’, μπορεί κάποιος να περπατήσει 437,5 χλμ συνεχούς διαδρομής, ακολουθώντας τα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού (VIA EGNATIA), να δει μνημεία και αξιοθέατα που βρίσκονται παράπλευρα της διαδρομής και να διανυκτερεύσει σε καταλύματα και οικισμούς κατά μήκος αυτής. Είναι μία πρωτοποριακή καταγραφή σε πραγματικό υπόβαθρο, ιστορικής διαδρομής, στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού. Μία τέτοια δυνατότητα παροχής βοήθειας και καθοδήγησης στην πεζοπορία μεγάλου μεγέθους, συνεχόμενης ιστορικής πεζοπορικής διαδρομής δίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στοχεύει στην ανάδειξη τουριστικών πόρων και οικισμών που δεν είχαν μέχρι σήμερα ανάλογη προβολή, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Πρέπει να επισημάνω ότι η καταγραφή δεν είχε κυρίαρχη την αρχαιολογική ακρίβεια αλλά τηρώντας την αρχαία διαδρομή, σχεδιάστηκε στο πεδίο, ώστε να έχει πεζοπορικό ενδιαφέρον και να εξυπηρετεί το χρήστη με σημεία για ανάπαυση και διανυκτέρευση.

Σημαντικό είναι ότι μετά την εγκατάσταση της μπορεί να δουλέψει χωρίς τη χρήση διαδικτύου, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε διαδρομές απομακρυσμένες από αστικά κέντρα.
Αποτελεί βήμα και εργαλείο που πρέπει να αξιοποιηθεί, να ενισχυθεί και να συνδεθεί με όμορες Περιφέρειες. Μπορεί να αποτελέσει τη διακριτή αιτία για να προξενήσει το ενδιαφέρον διεθνών επισκεπτών και το λόγο να μας επιλέξουν για την αναψυχή τους ενώ παράλληλα να αναζητήσουν και άλλους τουριστικούς πόρους, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, που μπορεί να τους ενδιαφέρουν. 

Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος βέβαια εξαρτάται από την συντήρηση-αναβάθμιση της εφαρμογής, τη σωστή και συνολική προβολή σε βάθος χρόνου. Χρειάζεται να υπάρξουν βελτιώσεις ώστε να γίνει ακόμη πιο αξιόπιστη, εύχρηστη και φιλική προς το χρήστη κάτι το οποίο είναι κανόνες για όλες τις εφαρμογές». 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.