Τελευταίες αναρτήσεις

13 Φεβρουαρίου 2018

Η “Budala Strateji” της Κυπριακής Δημοκρατίας: Τι δεν έχουν καταλάβει στη Λευκωσία…

Του Βασίλη Κοψαχείλη* 

Μία πολύ σοβαρή εξέλιξη έλαβε χώρα αργά το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Το Ιταλικών συμφερόντων γεωτρύπανο της ENI, SAIPEM 12000, έπλεε προς το γεωτεμάχιο Νο.3 και το στόχο «Σουπιά» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ όταν παρεμποδίστηκε από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που έκαναν άσκηση στην περιοχή, με αποτέλεσμα το γεωτρύπανο να αναγκαστεί να σταματήσει. 

Η ΕΝΙ έδωσε εντολή στον πλοίαρχο του γεωτρύπανου να σταματήσει τον πλου προς το γεωτεμάχιο 3 μέχρι οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ιταλίας να δώσουν μία λύση. 

Η Κυπριακή κυβέρνηση πέταξε το μπαλάκι της λύσης στην Ιταλία, σαν να μην είναι εκείνη κυρίαρχο κράτος. Ακούγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι η Κυπριακή κυβέρνηση έχει έτοιμο σχεδιασμό αντιμετώπισης κάθε τουρκικής πρόκλησης που μπορεί να εκδηλωθεί εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Άραγε τι εννοούσαν; 

Κόντρα σε όσα τους συμβουλεύουμε ορισμένοι εδώ και χρόνια για το πώς οφείλουν να χειριστούν τα πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία καλώς έχουν δρομολογήσει σε αυτή την εξόχως επικίνδυνη γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου, εκείνοι επιμένουν σε σχεδιασμούς και κινήσεις της πλάκας! Ναι, της πλάκας! Και εξηγούμαι, διότι φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει τον αυτοχειριασμό που κάνουν στα ζητήματα κυριαρχίας – την πρώτιστη και κορυφαία αρχή που οφείλουν να τηρούν και να υπερασπίζονται όλα τα κράτη – της Κυπριακής Δημοκρατίας! 

Σε μία πειρατική ενέργεια της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η Κυπριακή Δημοκρατία αφήνει την Ιταλία να διαπραγματευθεί με τον πειρατή, αναγνωρίζοντας εμμέσως έτσι στον πειρατή υπόσταση και παρουσία. Διπλωματικά αναγνωρίζουν ρόλο και λόγο στην Τουρκία! Η σημειολογία στην διπλωματία εύκολα οδηγεί σε διπλωματικά προηγούμενα και οι σχεδιασμοί της πλάκας επίσης εύκολα οδηγούν σε τετελεσμένα!

Λυπάμαι για αυτή την εξέλιξη! Είναι άλλο πράγμα να επιδεικνύεις διπλωματική ευελιξία, να αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε μία διαπραγμάτευση, και είναι εντελώς άλλο να βαφτίζεις πολιτικό σχεδιασμό την εκχώρηση της κυριαρχίας σου!

Ελπίζω ότι η Κυπριακή ηγεσία θα καταλάβει γρήγορα το τραγικό λάθος της… 

*Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός ΑναλυτήςπηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.