5 Φεβρουαρίου 2018

Τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Δημητρίου (Β΄ Μέρος)

Συνέχεια από το Α μέρος

Η ανεύρεση των Λειψάνων, ανανέωσε την παραδοσιακή λατρεία των Λαουρεντίνων προς τον Άγιο Δημήτριο. Πλούσιος Λαουρεντίνος στην διαθήκη του, το 1538, διέθεσε αρκετό ποσό χρημάτων στο Αββαείο, με την επιθυμία να τελείται μεγαλοπρεπής Λειτουργία, υπό τουλάχιστον 10 Ιερέων, κατά την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Επίσης, υπάρχει στα επίσημα αρχεία τού Αββαείου, πράξη του 1592, κατά την οποία η εορτή του Αγίου τελουμένη, κατά το λατινικό εορτολόγιο την 8ην Οκτωβρίου, ανακηρύσσεται επίσημος αργία όλης της περιοχής και καθορίζεται 8ήμερος πανήγυρη, στην μνήμη του Αγίου.

Έγγραφο του αρχείου του Αββαείου, αναφέρει ότι το σώμα του Μάρτυρα, είχε διατηρηθεί ακέραιο και ευωδιάζον, μέχρι την εποχή, κατά την οποία ο Καρδινάλιος Νεγκρόνι, επίτροπος τότε του Αββαείου, το απέστειλε στην Ρώμη για αναγνώριση. Επεστράφη από εκεί, ελάχιστα ελαττωμένο στα τέλη του 17ου αιώνος.

Το 1779 έγινε νέα αναγνώριση των Λειψάνων. Έκτοτε, σφραγισμένη η λάρνακα, παρέμεινε άθικτη στο Αββαείο και λησμονήθηκε για τον υπόλοιπο κόσμο. Το θέμα των Λειψάνων το ανακίνησε, λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ευρισκόμενος στην Ελλάδα, ως Αποστολικός Δελεγάτος, ο Τιτουλάριος Αρχιεπίσκοπος Μεσημβρίας, Ρονκάλι, ο κατόπιν Πάπας Ιωάννης ο 23ος. Μετά την πυρκαγιά του 1917 στην Θεσσαλονίκη, έγιναν ανασκαφές στην Βασιλική του Αγίου Δημητρίου, υπό του καθηγητού Σωτηρίου.

Κατά την ανασκαφή, δεν βρέθηκε το Λείψανο. Το γεγονός αυτό παρακίνησε τον Ρονκάλι, να αποστείλει το 1938, την 18η Νοεμβρίου, επιστολή προς τον επίσκοπο του Κάλι και της Πέργκολα Μαντίνι, στην οποία ζητούσε πληροφορίες για το Λείψανο του Μάρτυρος, το οποίο βρισκόταν στο Σαν Λορέντζο, περιοχή του Κάλι καί της Πέργκολα. Την ύπαρξη του Λειψάνου στην περιοχή, ανακοίνωσε στον καθηγητή Σωτηρίου, ο οποίος ζήτησε σχετικές πληροφορίες. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν λόγω της έκρηξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι λησμονήθηκε και πάλι το θέμα των Λειψάνων.

Το 1968, όταν επίσκοπος του Κάλι ήταν ο Καμπέλι, έγινε νέα αναγνώριση των Λειψάνων. Το απόγευμα της 2ας Σεπτεμβρίου του 1968, η λάρνακα τοποθετήθηκε καλυμμένη στην Αγία Τράπεζα, στην μέση του κεντρικού κλίτους της Βασιλικής. Ήταν τότε εκεί, σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο Αποστολικός Διαχειριστής της Επισκοπής, ο δόκτωρ Ανσουίνι, ανώτερος ιατρός του Κρατικού Νοσοκομείου της Πέργκολα και άλλοι. Όλοι μαζί έψαλαν τον ύμνο του Μάρτυρα και θυμιάζοντας τα Ιερά Λείψανα, προέβησαν πρώτα στην εξωτερική εξέταση της Λάρνακας και κατόπιν στο άνοιγμα αυτής. Εντός αυτής υπήρχε, ύφασμα εξ ερυθράς μετάξης, επί του οποίου βρισκόταν εφαρμοσμένη δια δύο ήλων, η αρχαία μολύβδινη πλάκα. 

Τα ιερά Οστά, έχοντας στην μέση την Τίμια Κάρα και μπροστά τις κνήμες, ευρίσκονταν διατεταγμένα εντός ποσότητας βάμβακος, κεκοσμημένου με άνθη υφασμάτινα. Το σύνολο ήταν δεμένο με ταινία, από ερυθρά μετάξη. Οι ιατροί εξέτασαν τα Λείψανα και κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα: Πρώτον, αποδεικνυόταν η αρχαιότητα των Οστών, και κατά δεύτερον, ο Μαρτυρικός Θάνατος του Αγίου, καθώς υπήρχαν πολυάριθμες θλάσεις, ακρωτηριασμοί, ραγίσματα, απώλειες υλών.

Όλα τα παραπάνω παρέμεναν άγνωστα στην Ανατολική Εκκλησία, μέχρις ότου ευλόγησε ο Κύριος την Θεσσαλονίκη. Ήταν ο φοβερός σεισμός, ο οποίος συγκλόνισε τις καρδιές των Θεσσαλονικέων και τις έφερε πιο κοντά στην Χάρη του Αγίου. Ήταν η δοκιμασθείσα πίστη των Θεσσαλονικέων, η οποία έσπευσε στην σκέπη του Αγίου. Λίγο αργότερα από την ημέρα του φοβερού σεισμού, έκανε πάταγο η ανακοίνωση του ακαδημαϊκού Αναστασίου Ορλάνδου, περί της υπάρξεως των Λειψάνων του Αγίου Δημητρίου, στο Σάν Λορέντζο in Campo. Ήταν το αποτέλεσμα εργασιών της αρχαιολόγου Μαρίας Θεοχάρη.

Αμέσως μετά την αποκαλυπτική δημοσίευση, ο Αείμνηστος Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Παντελεήμων Χρυσοφάκης, ενήργησε εσπευσμένως, για την επαναφορά των Λειψάνων. Ζώντας έντονα τις τραγικές στιγμές του ταραγμένου ποιμνίου του, άκουσε την ανακοίνωση και την εξέλαβε ως μήνυμα εξ ουρανού. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, συνέλεξε πληροφορίες περί των Λειψάνων, περί της γνησιότητάς τους και κατόπιν εγκρίσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Συνόδου, πέτυχε την επαναφορά της Τιμίας Κάρας στην Θεσσαλονίκη.

Ας δούμε λοιπόν όλη την θαυμαστή πορεία επιστροφής των Λειψάνων: Ό Παναγιώτατος Παντελεήμων έφτασε στην Ιταλία και αρχικά επισκέφθηκε τον Επίσκοπο του Φάνο, Κωνστάντιο Μίτσι. Κατά την γενομένη συζήτηση μιλούσαν κυρίως τα δάκρυα, η λαχτάρα, ο πόθος. Η εναγώνιος παράκληση, η δίκαιη αίτηση, έκαμψαν τον Επίσκοπο, ο οποίος συγκατετέθη στην επάνοδο του Ιερού Λειψάνου. Όμως έπρεπε να το δεχτεί και ο λαός. Ο Παναγιώτατος μετέβη αυτοπροσώπως στο Σαν Λορέντζο, όπου αποκορυφώθηκε η συγκίνηση. Ιστορική και ανεπανάληπτη ήταν η στιγμή, κατά την οποία πρώτος ίστατο έμπροσθεν του Ιερού Λειψάνου. Αρχιεπίσκοποι καί Αυτοκράτορες, θέλησαν να προσκυνήσουν τον Άγιο, δεν το επέτρεψε όμως ο Θεός, από τότε που ενεταφιάσθη.


Στην συνέχεια συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι της Πολίχνης, για να συζητηθεί το θέμα επαναφοράς των Λειψάνων. Ο Παναγιώτατος με πειστικότητα, με ενθουσιασμό καί με την πεποίθηση, ότι εξέφραζε την επιθυμία, όχι μόνο των Θεσσαλονικέων, αλλά και του Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, διατύπωσε το δίκαιο αίτημα. Ήταν ανάγκη, έλεγε, ιδιαίτερα κατά την περίοδο εκείνη της δοκιμασίας, να χαρίσει στο ποίμνιο του τον χαμένο θησαυρό, ήταν ανάγκη να επαναφέρει την καρδιά στην νεκρά, σχεδόν, εκ τού καταστρεπτικού σεισμού Θεσσαλονίκη, ήταν ανάγκη να στέψη την νύμφη του Θερμαϊκού, με τον αδαμαντοκόλλητο στέφανο, τον οποίο αφαίρεσαν οι επιδρομείς, εξαιτίας της ανεκτιμήτου αξίας του. Οι Λαουρεντίνοι άκουγαν συγκινημένοι και θαύμαζαν την πίστη, την αφοσίωση και την αγάπη των Θεσσαλονικέων, εκδηλουμένη δια των χειλέων του Ποιμενάρχου τους. Έτσι επέτρεψαν την παράδοση, πρώτον της τιμίας Κάρας και κατόπιν των Ιερών Λειψάνων.

Την επόμενη μέρα, με επίσημη τελετή, παραδόθηκε η τίμια Κάρα, παρουσία των Τοπικών Αρχών. Άνοιξε η Λάρνακα και ο Παναγιώτατος παρέλαβε στα χέρια του, την Τίμια Κάρα του Μεγαλομάρτυρος, ενώ δάκρυα έτρεχαν στα μάτια του. Με βαθιά συγκίνηση και ενώ έψαλλε το Απολυτίκιο του Αγίου, ανήλθε από την κρύπτη στο Ναό. Οι Λαουρεντίνοι είχαν κατακλύσει τον Μεγαλοπρεπή Ναό, όπου περίμεναν την πομπή για να απευθύνουν τον τελευταίο Χαιρετισμό.

Την άλλη μέρα, ο Παναγιώτατος έστειλε μήνυμα στην αδημονούσα Εκκλησία της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε η επάνοδος της Τιμίας Κάρας. Η συγκίνηση και ο ιερός ενθουσιασμός των Θεσσαλονικέων, δεν περιγράφονται με λόγια. Μέσω των Ιερών Λειψάνων, αναζωογονήθηκε η πίστη των Θεσσαλονικέων. Τα υπόλοιπα Λείψανα του Αγίου επέστρεψαν λίγο αργότερα, την 10η Απριλίου του 1980, όταν συμπληρώθηκαν 1700 χρόνια από την γέννηση του Αγίου. Αυτή εν ολίγοις είναι η ιστορία των Αγίων Ιερών Λειψάνων του Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, προστάτου, φίλου και Πατέρα μας. Άγιε του Θεού Πρέσβευε υπέρ ημών.

Με απέραντη αγάπη προς τον Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο. 

Ένα ανάξιο τέκνο του Αγίου Δημητρίου



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.