Τελευταίες αναρτήσεις

27 Φεβρουαρίου 2018

Ισραήλ: Κλειστές επ’ αόριστον οι πύλες του Πανάγιου Τάφου

Επ’ αόριστον σφράγισαν την είσοδο στον Πανάγιο Τάφο οι ηγέτες των τριών χριστιανικών κοινοτήτων της Ιερουσαλήμ, λόγω αντιπαράθεσης με τις Αρχές του Ισραήλ για φορολογικά και περιουσιακά ζητήματα. 

Σε κοινή ανακοίνωσή τους το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο των Αρμενίων και οι Φραγκισκανοί κατηγορούν το Ισραήλ για «συστηματική εκστρατεία εναντίον των Εκκλησιών της χριστιανικής κοινότητας των Αγίων Τόπων», κατά παράβαση του status quo. 

Αφορμή για την αντιπαράθεση είναι η απόφαση του Δήμου της Ιερουσαλήμ να ζητήσει από τις χριστιανικές Εκκλησίες την πληρωμή 650 εκατομμυρίων σέκελ (περίπου 151 εκατ. ευρώ) σε δημοτικά τέλη αλλά και νομοσχέδιο επιτρέπει στο κράτος να κατάσχει οικόπεδα που πωλούν οι εκκλησιαστικές υπηρεσίες. 

Οι χριστιανοί ηγέτες κάνουν λόγο για προσπάθεια αρπαγής της εκκλησιαστικής περιουσίας για «φερόμενα χρέη» προς το Δήμο της Ιερουσαλήμ, σημειώνοντας ότι αυτό αντιβαίνει στην «ιστορική θέση των Εκκλησιών» και τη σχέση τους με τις τοπικές Αρχές. 

Ο δήμαρχος Νιρ Μπαρκάτ αντιτείνει ότι τα απλήρωτα δημοτικά τέλη αφορούν αμιγώς «εμπορικά κτήρια» που ανήκουν στις Εκκλησίες, όχι ναούς. «Δεν θα απαιτούμε πλέον από τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ να επιδοτούν αυτό το τεράστιο χρέος», δήλωσε μέσω Twitter, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως ουδέποτε θα επιβληθούν φόροι στον Πανάγιο Τάφο, που αποτελεί ένα από τα ιερότερα μνημεία του Χριστιανισμού παγκοσμίως. 

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την κατάσχεση γης, πηγάζει από την ιστορική αντιπαράθεση μεταξύ των χριστιανικών Εκκλησιών και του Τελ Αβίβ για την αξιοποίηση των εκκλησιαστικών οικοπέδων. 

Παραδοσιακά οι Εκκλησίες μίσθωναν ακίνητα στις ισραηλινές Αρχές, όμως τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να τα πουλούν σε ιδιώτες, εγείροντας ανησυχίες στο Τελ Αβίβ για αύξηση του κόστους της γης και για είσοδο υπόπτων επενδυτών. 

Το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει ότι το κράτος θα μπορεί να κατάσχει με αποζημίωση, ακίνητα που έχουν ήδη πουληθεί, ουσιαστικά βάζοντας τέλος σε αυτή την πολιτική πώλησης ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι χριστιανικές Εκκλησίες. 

Στην ανακοίνωσή τους, οι Εκκλησίες κάνουν λόγο για «ρατσιστικό νομοσχέδιο» που στοχοποιεί συγκεκριμένα την περιουσία της χριστιανικής κοινότητας. Υποστηρίζουν μάλιστα πως αυτό το καθεστώς θυμίζει αντι-εβραϊκούς νόμους που πέρασαν σε «σκοτεινές περιόδους» στην Ευρώπη. 

Η όλη κόντρα αντανακλά επίσης τη δυσαρέσκεια των χριστιανικών κοινοτήτων με την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να μετακινήσει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. 

Οι Παλαιστίνιοι, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της χριστιανικής κοινότητας στους Άγιους Τόπους, διεκδικούν το ανατολικό τμήμα της ιστορικής πόλης ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.