Τελευταίες αναρτήσεις

30 Ιανουαρίου 2018

Οι εθνικές φορεσιές των Ελλήνων

Γράφει ο Παναγιώτης Λιάκος 

Η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε: Τίποτα πιο καλαίσθητο και κομψό από την παράδοση. Τίποτα πιο αξιοθρήνητο από την άρνησή της 

Στη μεγάλη φωτογραφία βλέπουμε νέες γυναίκες με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές που δήλωσαν με την παρουσία τους στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ποιοι είναι τα αφεντικά στη χώρα και ποιοι δεν πρέπει να διανοηθούν να χαρίσουν εθνική κληρονομιά σε πληθυσμιακές κουρελούδες ιστορικών πορτοφολάδων και υπαλλήλων του Σόρος. Το συλλαλητήριο ήταν ειρηνικό, αλλά οι προθέσεις όσων έλαβαν μέρος ήταν πολεμικές. Γι’ αυτό και οι φορεσιές που παραπέμπουν στις εποχές που απονέμαμε δίκαιο με το σπαθί μας. Το μήνυμα ελήφθη από τους παραλήπτες. Γι’ αυτό φρύαξαν. 

Στη φωτογραφία Νο 2 βλέπουμε τον Sir Thomas Sean Connery, έναν από τους σημαντικότερους Σκοτσέζους ηθοποιούς, που άφησε το στίγμα του στην 7η Τέχνη και έγινε παγκοσμίως γνωστός ενσαρκώνοντας ίσως τον καλύτερο James Bond (τον θρυλικό πράκτορα 007) όλων των εποχών. Ο Sir Sean Connery είναι φλογερός πατριώτης, εθνικιστής κανονικός και υπερήφανος για την ιδεολογία του. Είναι μέλος του Σκοτικού Εθνικού Κόμματος και έχει τεθεί ανοιχτά υπέρ της απόσχισης της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρά τις γενναία και ανοιχτά διατυπωμένες θέσεις του για το σκοτικό εθνικό ζήτημα, το Στέμμα τού έχει απονείμει τον τίτλο του σερ.

Σε πολλές εκδηλώσεις όπου είναι προσκεκλημένος εμφανίζεται με την κλασική σκοτσέζικη φορεσιά, το κιλτ. Φυσικά, στην πατρίδα του, ουδείς έχει σκεφτεί να τον χαρακτηρίσει γραφικό. Εδώ στην Ελλάδα, όμως, θα κινδύνευε από ασχημομούρικα σούργελα που κρώζουν τσαλακωμένες λέξεις και έχουν χιούμορ ψυγειοκαταψύκτη να τον κάνουν μέρος σε παρακμιακό σκετς αντεθνικού χαρακτήρα. 

Από την άλλη, αυτή η αγέλη ανθελληνικών και συμπλεγματικών υαινών ερεθίζεται μόνο στη θέα αντικειμένων, συμβόλων, ενδυμάτων και εικόνων που αφορούν το έθνος μας. Τα αίτια δεν μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, διότι αυτή η νόσος του μισελληνισμού μάλλον δεν θεραπεύεται και σχετίζεται με την αντιπάθεια και τα συμπλέγματα κατωτερότητος που έχουν οι ίδιοι οι φορείς της ασθένειας. Περαστικά τους. Οι Ελληνες δεν πρόκειται να δώσουν λογαριασμό για τις εθνικές ενδυμασίες που επιλέγουν να φορούν. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι σύντομα σκοπεύουν να ζητήσουν λογαριασμό. Για όλα. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.