Τελευταίες αναρτήσεις

16 Ιανουαρίου 2018

Διολίσθηση προς διπλή ονομασία

Του Σταύρου Λυγερού

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ελλάδα συμφωνούν ότι η όποια ονομασία συμφωνηθεί πρέπει να είναι για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Όπως θα δούμε, όμως, είναι αμφίβολο εάν το εννοούν. Από τις αρχές της δεκαετίας 1990 και τα Σκοπίων και οι διεθνείς μεσολαβητές επιχείρησαν να παρακάμψουν το πρόβλημα με τη φόρμουλα για διπλή ονομασία.

Η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας, όμως, ζητάει από τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν ποιό θα είναι το οριστικό όνομα του γειτονικού κράτους κι όχι να βρουν όνομα για διεθνή χρήση. Παρόλα αυτά, οι προτάσεις των μεσολαβητών του ΟΗΕ κινήθηκαν στη λογική ότι δεν θα αλλάξει η συνταγματική ονομασία της FYROM.

Πολλοί (και στο πολιτικό σύστημα και στο υπουργείο Εξωτερικών) έλεγαν και λένε πως τα Σκόπια δεν πρόκειται να αποδεχθούν αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας τους και άφηναν σαφώς να εννοηθεί ότι η Αθήνα μπορεί να δεχθεί τη χρήση του ονόματος “Δημοκρατία της Μακεδονίας” στο εσωτερικό. Η τάση αυτή επισημοποιήθηκε, όταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε (8-2-2008) ότι στόχος της Ελλάδας είναι μία διεθνής ονομασία για όλες τις χρήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει μία ονομασία για όλες τις διεθνείς χρήσεις. Η επιδιωκόμενη ονομασία ήταν το “Νέα Μακεδονία”, όπως είχε πει σαφώς η τότε υπουργός Εξωτερικών Μπακογιάννη στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής την άνοιξη 2008.

Από την άλλη πλευρά, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο τότε πρωθυπουργός Καραμανλή είχε δηλώσει (4-4-2008): «Μιλούμε για κάτι το οποίο θα είναι erga omnes, θα ισχύει για όλες τις χρήσεις». Η θέση του εκείνη ήταν διαφορετική από τη θέση της υπουργού του και βεβαίως προϋπέθετε αναθεώρηση του Συντάγματος της FYROM, ώστε το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” να αντικατασταθεί από το όνομα που θα συμφωνηθεί. Η Αθήνα, όμως, δεν το είχε ευθέως ζητήσει.

Σε εκείνα ακριβώς τα χνάρια πατάει και η σημερινή κυβέρνηση. Στο κέντρο του τραπεζιού βρίσκεται το “Νέα Μακεδονία” στη σλαβική εκδοχή του “Νόβα Μακεντόνιγια”. Επίσης, η ρητορική περί erga omnes δεν συγκεκριμενοποιείται με τη θέση για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, την οποία τα Σκόπια αποκλείουν. Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως δια της ασάφειας Τσίπρας και Κοτζιάς διολισθαίνουν ολοταχώς προς τη διπλή ονομασία.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.