27 Ιανουαρίου 2018

Το ξύλο που θα πέσει στα δύο συνιστώντα κράτη στην Κύπρο

Το όνομα «Κλάδος Ελαίας» έδωσε το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας στην επιχείρηση κατά των Κούρδων στη Συρία. Ονομασία που χαρακτηρίζει την ειρωνεία και τον ετσιθελισμό του κράτους-τρομοκράτη, της Τουρκίας. Το 1974 η Τουρκία έδωσε στην εισβολή στην Κύπρο την ονομασία «Αττίλας» και κωδικοποιημένο σήμα έναρξης των επιχειρήσεων το «η Αϊσέ πάει διακοπές», που αποδείχθηκαν διαρκείας! Η επιχείρηση στη Συρία γίνεται για να «για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια των συνόρων μας και της περιοχής», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό επιτελείο στρατού. Αυτή είναι η λογική της Τουρκίας, η οποία στηρίζεται στις πρακτικές επιβολής των επεκτατικών της σχεδίων. Στη νέα αυτή τρομοκρατική ενέργεια της Τουρκίας οι αντιδράσεις είναι χλιαρές. 

Ο λεγόμενος διεθνής παράγοντας δεν έκανε τίποτε καθώς ενδεχομένως να εξυπηρετεί πολιτικά και γεωστρατηγικά κάποιους η σιωπή.
Όλα αυτά που διαδραματίζονται στην περιοχή μας, επηρεάζουν και την Κύπρο. Όχι, μόνο λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, αλλά και επειδή πρωταγωνιστής είναι η Τουρκία. Όπως το 1974 που εισέβαλε στην Κύπρο η Τουρκία, βαπτίζοντας την «ειρηνευτική επιχείρηση», τώρα με «Κλάδο Ελαίας», εισβάλλει στη Συρία. Ποιος την σταμάτησε τότε, το 1974; Ποιος την πιέζει να φύγει από την Κύπρο, 43 χρόνια μετά την εισβολή; Κανείς. Αντίθετα, οι συζητήσεις που διεξάγονται αναζητούν τη φόρμουλα νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων της εισβολής.


Μπορούμε να εμπιστευθούμε την Τουρκία; Μπορούμε να αποδεχθούμε μια συμφωνία μέρος της οποίας να είναι η Τουρκία; Ακόμη και οι συζητήσεις για την παραμονή μικρού τουρκικού στρατιωτικού αποσπάσματος συνιστά αυτοχειρία. Με δική μας υπογραφή θα νομιμοποιηθεί γέφυρα παρουσίας της Τουρκίας στο νησί. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η απόσταση που χωρίζει τις δυο χώρες είναι πολύ κοντινή και πως δεν χρειάζεται να έχουν εδώ στρατό για να εισβάλουν ή προκαλέσουν συγκρούσεις/πόλεμο. Δεν είναι το ίδιο. 

Η συμφωνημένη παρουσία στρατευμάτων στην Κύπρο, τους προσφέρει το άλλοθι. Κι αυτό το άλλοθι θα δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και συγκεκριμένα από όσους δεν έχουν μάθει από τα παθήματα του παρελθόντος. Αυτή την παρουσία είναι έτοιμοι να την αποδεχθούν οι οπαδοί της όποιας λύσης και όλοι εκείνοι που υπεραπλουστεύουν τα πάντα, ακόμη και ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια της χώρας. 

Με βάση τη δική τους λογική συζητούν, βασικά, η Τουρκία να κρίνει «εάν εφαρμόστηκε ή όχι η συμφωνία» και να παρεμβαίνει με στρατό εάν βλέπει κάτι, κατά την άποψή της, στραβό, που δεν της αρέσει. Ορισμένοι επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις καθώς υποστηρίζουν πως «είναι μεγάλη εξέλιξη οι 30.000 τουρκικός στρατός να μειωθεί στους 500 στρατιώτες». «Τι κι εάν παραμείνει ένα μικρό άγημα για δέκα χρόνια;», διερωτώνται αφελώς. 

Μεγάλη εξέλιξη θα είναι μόνο η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων κατοχής και όχι η εσαεί παρουσία τους στο νησί και μετά τη λύση. Μεγάλη εξέλιξη θα είναι η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και όχι η μετάλλαξη της κατοχής μέσα από μια συμφωνία. Όσοι, λοιπόν, θέλουν «να χρυσώσουν» την τουρκική παρουσία και μετά τη συμφωνία, ικανοποιούν τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Όσοι παρακολουθούν στοιχειωδώς τι συμβαίνει στη Συρία, δεν μπορούν παρά να ανησυχήσουν με τις φόρμουλες που συζητούνται στο Κυπριακό.

ΣΗΜ.: Η επίθεση Ερντογάν κατά του Σενέρ Λεβέντ, οι απειλές που εκτοξεύει εναντίον του, το κάλεσμά του να τον λιντσάρουν, είναι ένδειξη τι θα γίνεται στην Κύπρο εάν η Τουρκία θα έχει ρόλο και λόγο μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό. Και στα δύο «συνιστώντα».

Κώστας Βενιζέλος
Φιλελεύθερος

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.