20 Ιανουαρίου 2018

Το παιδομάζωμα, ο εμφύλιος και η εκδοχή των Σκοπίων

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

Το εικονιζόμενο γραμματόσημο εκδόθηκε από την ταχυδρομική υπηρεσία της ΠΓΔΜ το 1998, αναμνηστικό για τα 50 χρόνια από την απέλαση των παιδιών από την ελληνική Μακεδονία (όπως ακριβώς ανέφεραν). Η παράστασή είναι πίνακας με τίτλο Exodus, του ζωγράφου Kole Manev, ο οποίος γεννήθηκε στο Bapcor της Καστοριάς το 1941 και σπούδασε στα Σκόπια και στο Βελιγράδι. 

Αυτά τα λίγα μπόρεσα να συγκεντρώσω τόσο από τα πληροφορικά στοιχεία του γραμματοσήμου όσο και από μία σύντομη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Το γραμματόσημο ή ο πίνακας, αν προτιμάτε, κουβαλάει πολλή μαυρίλα. Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά, μου ήλθε ασυναίσθητα να πω. Σε πρώτο πλάνο μία γυναίκα, μητέρα προφανώς, προχωράει με τρία παιδιά, γυρίζει το κεφάλι και κοιτάζει πίσω με το αριστερό χέρι να πέφτει προστατευτικά στο ένα παιδί. Πίσω στη σειρά γονείς με παιδιά να προχωρούν. Το γραμματόσημο πραγματικά αποπνέει οδύνη, μαρτύριο, ζόφο.

Έχω και στο παρελθόν γράψει για την χρήση του γραμματοσήμου ως εργαλείου άσκησης εξωτερικής πολιτικής ή ακόμα και αποτύπωσης εθνικών πόθων.

Ποιοι λόγοι οδήγησαν την ταχυδρομική υπηρεσία της χώρας αυτής στην έκδοση αυτού του γραμματοσήμου; Ή πιθανό είναι, την πολιτική ηγεσία της χώρας αυτής να επιβάλλει την έκδοση; Πιστεύω οι δυο πιο πάνω λόγοι συνυπάρχουν. Βλέπω όμως και έναν τρίτο λόγο.

Την χειραγώγηση των μαζών, την προπαγάνδα. Θέλουν πιστό συμμέτοχο τον λαό τους, αλλά και όσους αλλοεθνείς λάβουν το μήνυμα και συμπονέσουν. Είναι όμως έτσι; 

Το χωριό Bapcor Καστοριάς είναι το Βαψώρι του νομού Καστοριάς, σήμερα Ποιμενικό. Το χωριό αυτό βρίσκεται στις πλαγιές του Βιτσίου όπου έλαβαν χώρα πολύνεκρες μάχες. Μαζί με το άλλο όρος, τον Γράμμο, τα δύο βουνά έγραψαν το τόσο αιματηρό τέλος ενός φοβερού εμφυλίου πολέμου.

Σε όλον τον κόσμο στις περιοχές όπου γίνονται μάχες, ο άμαχος πληθυσμός απομακρύνεται, επειδή διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Στον δικό μας εμφύλιο για έναν ακόμα λόγο, για το φοβερό παιδομάζωμα. 

Χιλιάδες παιδιά αποσπάσθηκαν με την βία από την μητρική αγκαλιά και οδηγήθηκαν από τους αντάρτες ή αν προτιμάτε από τους οπλίτες του δημοκρατικού στρατού, στις χώρες του καλούμενου σιδηρού παραπετάσματος.

Μακριά, πολύ μακριά, μέχρι και την μακρινή Τασκένδη στο Ουζμπεκιστάν.

Ταξιδεύοντας τις τελευταίες δεκαετίες στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης άκουσα τόσες και τόσες ιστορίες – δράματα που με συγκλόνιζαν.

Ένας πόλεμος είναι πάντα κάτι φοβερό. Όμως οι πιο φοβεροί από τους πολέμους είναι οι εμφύλιοι. Αδέλφια, συγγενείς, γείτονες, συγχωριανοί αλληλοσκοτώνονται με μίσος.

Ανοίγουν πληγές στην κοινωνία που δεν κλείνουν έστω και αν περάσουν δεκαετίες. Για την πλευρά των εθνικοφρόνων ή και βασιλοφρόνων οι απέναντι ήσαν σλαβόφρονες κομμουνιστοσυμμορίτες. Για την πλευρά του καλούμενου δημοκρατικού στρατού οι απέναντι ήσαν οι μοναρχοφασίστες. Με τέτοιο δηλητήριο πότιζαν τις ψυχές των αθώων παιδιών που μόλις είχαν αρπάξει.

Μετά από 50 χρόνια οι κυβερνόντες την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποφάσισαν να συνεχίσουν να δηλητηριάζουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα και μέσα από τα γραμματόσημα που εκδίδουν.

Μια χώρα με κατά παραγγελία τεχνητά δημιουργηθείσα εθνότητα. Αυτοί, οι κάτοικοι αυτής της χώρας πρέπει όμως να βρούνε τον δρόμο τους, αποφασίζοντας ψύχραιμα και με πλήρη γνώση της πολυδιάστατης πραγματικότητας, του τι πραγματικά είναι, τι θέλουν να είναι και τι μπορούν να είναι. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.