Τελευταίες αναρτήσεις

14 Ιανουαρίου 2018

Ο Έλληνας εμπιστεύεται την Εκκλησία, την Παιδεία και τον Στρατό

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων.

Καλή Χρονιά και ευλογημένη! Οι Έλληνες, ταλαιπωρημένοι από την πολύμορφη κρίση, έχουμε γίνει δύσπιστοι απέναντι σε θεσμούς και αξίες. Διατηρούμε όμως την εμπιστοσύνη μας στις πνευματικές δυνάμεις πού κράτησαν όρθιο το Γένος απέναντι σε κατακτήσεις και οικονομικές κρίσεις. Εμπιστευόμαστε την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, την Παιδεία μας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα της έρευνας κοινής γνώμης, την οποία διενήργησε η εταιρία MRB υπό τον τίτλο «Τάσεις». Η έρευνα αυτή διενεργείται κάθε εξάμηνο και το δείγμα των ερωτωμένων είναι 2000 άτομα. Στα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου 2017 υπάρχει μία ενότητα, η οποία διερευνά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων σε θεσμούς και οργανισμούς που επηρεάζουν τη ζωή μας. Στις τρεις πρώτες θέσεις με βάση τον βαθμό εμπιστοσύνης βρίσκονται 1) Τα ΑΕΙ και τα σχολεία. 2) Ο Στρατός και 3) η Εκκλησία. Αμέσως μετά οι απαντώντες στην έρευνα κατέταξαν τον εαυτό τους, τον Έλληνα πολίτη. Δηλαδή ο Έλληνας πολίτης σήμερα εμπιστεύεται περισσότερο την Παιδεία, τον Στρατό και την Εκκλησία από ό,τι εμπιστεύεται τον εαυτό του. Στην τελευταία θέση μετά από πολλούς θεσμούς κατατάσσεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χαμηλά βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Φαίνεται ότι ο μέσος Έλληνας δεν είναι ικανοποιημένος από τη στάση τους σε μείζονα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που μάς απασχολούν.

Παρά τις επιθέσεις που δέχετυαι από κακοπροαίρετους, ανενημέρωτους ή ιδεοληπτικούς η Εκκλησία μας βρίσκεται πολύ ψηλά και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Η Εκκλησία πρωτίστως παρέχει έργο πνευματικό και καθοδηγητικό. Βοηθά τον λαό μας να ελπίζει, να προσεύχεται, να ακουμπά κάθε αγωνία και κάθε προβληματισμό στον Θεό. Η Εκκλησία ασκεί έργο κοινωνικό με τα συσσίτια, τα φιλόπτωχα ταμεία, την κοινωνική της μέριμνα, με ιδρύματα και έργα προνοίας και φιλαδελφίας. Η Εκκλησία εξ άλλου συντελεί στη διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας και των παραδόσεών μας. Η Εκκλησία επί πλέον διδάσκει, εκπαιδεύει, διασώζει γλώσσα και ιστορία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία παραμένει ένα ιατρείο της ψυχής και σχολείο του Έθνους.

Η Παιδεία ενδιαφέρει τον Έλληνα πολίτη και εμπιστεύεται τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία. Βεβαίως στον χώρο των ΑΕΙ δεν λειτουργούν όλα ομαλά, λόγω και της κακής ερμηνείας και της καταχρήσεως της έννοιας του πανεπιστημιακού ασύλου. Πιστεύω, όμως, ότι οι ερωτηθέντες στην προαναφερθείσα έρευνα δίνουν την πρώτη θέση στην Παιδεία λόγω της αγάπης του Έλληνα για τα γράμματα και λόγω της εκτιμήσεως στο δύσκολο έργο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. 

Σε περίοδο δυσχερών οικονομικών συνθηκών ο λαός μας θέλει να δει τα παιδιά του εγγράμματα και μάλιστα με εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις για να προκόψουν. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και σε άλλες δύσκολες περιόδους. Ο Ελληνισμός, παρά τις εθνικές και κοινωνικές περιπέτειες, αγωνίσθηκε για να δώσει στη νεότητα ένα υψηλό επίπεδο παιδείας. Τα φανερά και κρυφά σχολειά της Τουρκοκρατίας αποτελούν μία απτή απόδειξη αυτής της προσπάθειας. Η Παιδεία είναι για τον Έλληνα καταφύγιο ελπίδας και τρόπος βελτιώσεως του πνευματικού και βιοτικού επιπέδου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις επαξίως καταλαμβάνουν υψηλή θέση στην εμπιστοσύνη του σημερινού Έλληνα πολίτη. Το ιστορικό παρελθόν τους είναι ένδοξο, η αποτελεσματικότητά τους αποδεδειγμένη, η ευψυχία και ο γνήσιος πατριωτισμός των στελεχών δεν αμφισβητούνται. Παρά τις μισθολογικές περικοπές οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων εκπαιδεύονται, ασκούνται, φυλάσσουν σύνορα, προσφέρουν κοινωνικό έργο. Οι εξωτερικές απειλές είναι ορατές και αυτό το στοιχείο επαυξάνει την αγάπη των Ελλήνων προς τους μονίμους και εφέδρους του Στρατού μας. Άλλωστε σε άλλη ενότητα της ίδιας έρευνας της MRB οι ερωτώμενοι απαντούν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να στηρίζει πλέον την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ότι δεν περιμένουμε εντός του 2018 λύση στο Κυπριακό και στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων. 

Η συνύπαρξη Εκκλησίας και Ενόπλων Δυνάμεων στους υψηλότερες θέσεις της εμπιστοσύνης των Ελλήνων δείχνει ότι ο λαός μας γνωρίζει και εκτιμά και τους ψυχικούς δεσμούς του Στρατού μας με την Ορθόδοξη Εκκλησία και Παράδοση. Οι προστάτες Άγιοι, τα εκκλησάκια στα στρατόπεδα, οι στρατιωτικοί ιερείς, η συμμετοχή Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας σε λιτανείες, τελετές και μετακινήσεις ιερών εικόνων, δείχνουν αυτόν τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ Ορθοδοξίας και Φρουρών της Πατρίδας. Ο Στρατός Ξηράς έχει προστάτη του τον Άγιο Γεώργιο, αλλά ειδικότερα το Πυροβολικό τιμά ως προστάτιδα την Αγία Βαρβάρα και οι Διαβιβάσεις τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. Προστάτης του Πολεμικού Ναυτικού μας είναι ο Άγιος Νικόλαος και την Πολεμική Αεροπορία μας προστατεύουν οι Άγιοι Αρχάγγελοι, οι Ταξιάρχες.

Η μεγάλη εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς την Εκκλησία και τις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία της Ελληνορθόδοξης ταυτότητάς μας. Εκκλησία και Στρατός φυλάσσουν τα όσια και τα ιερά του Γένους, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο. Εδώ και είκοσι χρόνια παρατηρώ ότι στις έρευνες της κοινής γνώμης ότι αυτοί οι δύο θεσμοί βρίσκονται στην κορυφή της εκτιμήσεως του λαού μας. Εκκλησία και Στρατός εκφράζουν την ελπίδα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία με το μήνυμα ότι μετά τη Σταύρωση πάντα ακολουθεί η Ανάσταση. Και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας με το σύνθημα «Ο Τολμών Νικά»! 

Άρθρο στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, 10.1.2018
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.