29 Ιανουαρίου 2018

ΤΙ… «ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ» ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ AFRİN ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ενώ η τουρκική εισβολή στην Συρία εισήρθε στην όγδοη μέρα (γράφτηκε 27/01), τα τουρκικά κανάλια συνεχίζουν να εξυμνούν τις μεγάλες στρατιωτικές αρετές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ διάφοροι ανταποκριτές διατυμπανίζουν ότι οι Τούρκοι κυριολεκτικά έτρεψαν σε φυγή τους Κούρδους. Από την άλλη οι Κούρδοι αναφέρουν ότι αποδεκατίζουν τους Τούρκους και τους Ισλαμιστές που τους ακολουθούν, ενώ το ίδιο το Afrin παραμένει μέχρι σήμερα υπό κουρδική κυριαρχία και ο κουρδικός πληθυσμός ορκίζεται να πολεμήσει μέχρι εσχάτων.

Εκείνο όμως που θα πρέπει εμείς να προσέξουμε είναι τι νόημα έχει αυτή η επιχείρηση στο εσωτερικό της Τουρκίας και τι συνέπειες μπορεί να έχει προς την δική μας πλευρά.

Εν μέσω διατυμπανισμών η Τουρκία ξεκίνησε μια στρατιωτική εισβολή στον βορειοκουρδικό θύλακα της Αφρίν στην Συρία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Τα τζαμιά σ’ ολόκληρη την χώρα πραγματοποίησαν ειδικές προσευχές «κατάκτησης» για την νίκη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» όπως έχει ονομαστεί.

Η οθωμανική στρατιωτική μπάντα «Mehter» μάλιστα πραγματοποίησε εμφανίσεις στις συνοριακές επαρχίες ως ένδειξη στήριξης για τους στρατιώτες που λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση.

Μετά το κάλεσμα του ανώτατου κληρικού της χώρας, χιλιάδες πιστοί σ’ ολόκληρη την χώρα συγκεντρώθηκαν σε τζαμιά για να προσευχηθούν για τους στρατιώτες. Η αντιπολίτευση, εκτός του φιλοκουρδικού HDP, έχει υποστηρίξει την επιχείρηση.

Προσευχές όμως για την επιτυχία του τουρκικού στρατού έγιναν και σε άλλες χώρες όπως Σκόπια, Κοσσυφοπέδιο, Βόσνια και… Ελληνική Θράκη, (μη επιβεβαιωμένο)

Όλα αυτά δείχνουν κάποια πολύ χρήσιμα πράγματα:

Πρώτον. Ο Ερντογάν είναι τελείως αδίστακτος και δεν διστάζει για να επιτύχει την πλήρη κυριαρχία του στο εσωτερικό και να κερδίσει τις εκλογές του 2019 να στρέφεται κατά πάντων.

Δεύτερον. Πάντα επικρέμαται μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, παρά του ότι κάτι τέτοιο δεν θα το διακινδύνευε η Ουάσιγκτον εκτός και αν ο Ερντογάν προχωρήσει ανατολικότερα προς τις αμερικανικές βάσεις.

Τρίτον. Το αξιοπρόσεκτο είναι που δεν αναφέρεται σχεδόν από κανένα, ότι η επιχείρηση αυτή, «Κλάδο Ελαίας», έδειξε τις μεγάλες αδυναμίες της τουρκικής στρατοκρατικής μηχανής. Τα τεράστια κενά που δημιούργησε το αποτυχόν πραξικόπημα με τις συνεχείς διώξεις στρατιωτικών έχουν σοβαρές συνέπειες στην οργανωτική και πολεμική ετοιμότητα των Τούρκων.

Τέταρτον. Η εσωτερική «διέξοδος» της Συρίας που μπορεί να μετατραπεί σε αδιέξοδο, πολύ πιθανό να επιχειρηθεί να μεταφερθεί στην δική μας πλευρά, καθώς έγινε η αρχή και ο Ερντογάν έχει πατήσει το «κουμπί» των συνεχών πολεμικών επιχειρήσεων.

Σε λίγες μέρες έχουμε την επέτειο των Ιμίων. Φέτος το κλίμα είναι πολύ «καυτό» και είχαμε ήδη μια πρόγευση απειλών από τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Και να μην ξεχνάμε πως το τουρκικό δόγμα των 2,5 πολέμων αναφέρεται για ένα πόλεμο στα ανατολικά, ένα πόλεμο στα δυτικά και ένα εσωτερικό πόλεμο κατά τη τρομοκρατίας.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-ΤουρκολόγοςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.