Τελευταίες αναρτήσεις

14 Ιανουαρίου 2018

ΟΤΑΝ Ο ΧΟΤΖΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΚΟΙΝΙ ΤΟΥ ΕΧΕΙ… 33 ΚΟΜΠΟΥΣ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 

Εκείνη την περίοδο αυτός και ο φίλος του ο Μ. ασχολούνταν με το Ισλάμ γι αυτό και περιόδευαν στην εσωτερική Ανατολία παρατηρώντας και μελετώντας ισλαμικές εκδηλώσεις και τελετές. 

Σε μια στάση τους είχαν βρεθεί σε ένα πολύ γνωστό προάστιο της πρωτεύουσας όπου κατοικούν ως επί το πλείστον φανατικοί ισλαμιστές. Το προάστιο αυτό είχε γίνει γνωστό γιατί τον Φεβρουάριο του 1998 είχαν γίνει εκεί κάποιες ισλαμιστικές εκδηλώσεις που είχαν προκαλέσει την οργή του τουρκικού στρατού και είχε βγάλει στους δρόμους τα τανκς. Ήταν το περίφημο «Βελούδινο Πραξικόπημα» που ήταν η απαρχή της ανατροπής της τότε πρώτης ισλαμικής κυβέρνησης του Νεσμετίν Ερμπακάν. Στο προάστιο αυτό υπάρχει ένα μεγάλο τέμενος που είναι μια απομίμηση από το ομώνυμο ιερό τέμενος της Κωνσταντινούπολης γνωστός τόπος προσκυνήματος χιλιάδων μουσουλμάνων. 

Ήταν απόγευμα όταν εισήρθαν στο τζαμί και μόλις είχε αρχίσει η προσευχή που την παρακολουθήσαν με πολύ προσοχή παρατηρώντας την ευλάβεια των πιστών. Μετά το τέλος πλησίασαν τον χότζα, ένας γύρω στα εξήντα σεβάσμιος με άσπρα γένια, που αφού του συστήθηκαν τους κάλεσε με ευγένεια στο γραφείο του. Εκεί άρχισαν να συζητούν και ο χότζας πήρε γρήγορα τον λόγο και τους είπε:

- Εσείς πιστεύεται στην Αγία Τριάδα αλλά πιστεύετε πως η Αγία Τριάδα είναι ένας Θεός, ο Παντοκράτωρ. Εμείς ακριβώς σε αυτόν τον Παντοκράτωρ, πιστεύουμε δηλαδή στο πρώτο πρόσωπο της δικής σας Αγίας Τριάδας και δεν θεωρούμε σωστό και ορθό να τον διαιρούμε σε τρεις γιατί είναι ένας και μοναδικός. 

Κατάλαβε πως δεν ήταν ώρα για μακροσκελείς θεολογικές συζητήσεις που άλλωστε δεν θα έβγαζαν και πουθενά. Ξαφνικά του ήρθε μια σκέψη σαν λάμψη. Κοίταξε ένα κομποσκοίνι που βρίσκονταν δίπλα στα χέρια του Χότζα πάνω στο γραφείο. Ο Χότζας τον πρόσεξε πού κοιτούσε το κομποσκοίνι κα το πήρε στα χέρια του λέγοντας, 
- Με αυτό προσεύχονται στον Αλλάχ όπως εσείς έχετε το κομποσκοίνι με την ευχή στον δικό σας προφήτη Χριστό. 
Τον ρώτησε με προσοχή 
– Χότζα, πόσους κόμπους έχει το κομποσκοίνι σας; Αυτός για μια στιγμή κοντοστάθηκε και μετά απάντησε. 
- Τριάντατρεις. 
- Χότζα μου σκεφτήκατε ποτέ γιατί το κομποσκοίνι σας έχει τριάντατρις κόμπους; Ο Χότζας τον κοίταξε στα μάτια και αυτός συνέχισε. 
- Έχει τριάντατρεις κόμπους γιατί τριάντα τρία είναι τα χρόνια του Ιησού Χριστού. 
Ο Χότζας έμεινε για λίγο σκεφτικός κοιτάζοντας μια αυτόν και μια το κομποσκοίνι. 
Χωρίς να πει τίποτα με ανέκφραστο ύφος σηκώθηκε όρθιος. 
- Είναι ώρα να πηγαίνουμε είπε και ευχαριστώ για την επίσκεψη. 
Σηκώθηκε και αυτός με τον φίλο του ενώ ένοιωσε κάπως άσχημα γιατί νόμιζε πως κάπου τον είχε προσβάλλει.

Τότε, τελείως αναπάντεχα πριν βγουν έξω από το γραφείο, ο Χότζας τον σταμάτησε και με μια σύσπαση του προσώπου του τον αγκάλιασε ασπάζοντας τον τρεις φόρες. Το πρόσωπο του είχε πάρει μια μορφή σαν να είχε καταλάβει αλλά και σαν να έκρυβε κάτι μέσα του που δεν μπορούσε να το εκδηλώσει. Αυτός αυθόρμητα πήγε να του πει κάτι, αλλά ο χότζας τον σταμάτησε κάνοντας του το σήμα της σιωπής.

Έφυγαν με πολύ μπερδεμένα συναισθήματα από εκείνο το πανισλαμικό τζαμί με τον χότζα, με το κομποσκοίνι με τους τριάντα τρεις κόμπους με τον αναπάντεχο συμβολικό ασπασμό.

Αχ αυτή η χώρα σε κάθε σου βήμα έχει και μια μεγάλη έκπληξη, σε κάθε σου βήμα ανακαλύπτεις μια κρυμμένη σου πιστή που στενάζει κάτω από αντίξοες συνθήκες.
«Από τις περιηγήσεις δυο ελληνορθόδοξων στα βάθη της Ανατολίας», (περισσότερες λεπτομέρειες, φωτογραφίες και ονόματα, για ευνόητους λόγους παραλείπονται). 

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-ΤουρκολόγοςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.