17 Ιανουαρίου 2018

Η Απαγορευμένη Επέτειος 15ης Ιανουαρίου & ο «Νόμος Ακιντζί».

ΕΦΕΤΟΣ για πρώτη φορά, μετά από 68 χρόνια, είναι… απαγορευμένη η επέτειος του Ενωτικού Δημοψηφίσματος της Κύπρου της 15ης Ιανουαρίου 1950. Απαγορεύεται ν’ ακούσουν στα σχολεία οι μαθήτριες κι οι μαθητές, απ’ τις καθηγήτριες και τους καθηγητές τους, έστω και μια ολιγόλεπτη αναφορά για το Δημοψήφισμα του ’50.


Αυτό απαίτησαν οι Τούρκοι Κατακτητές και το πέτυχε ο Μουσταφά Ακιντζί: 
– ΠΡΙΝ από εννέα μήνες, την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, οι Τριάκοντα Βουλευτές ΔηΣυ και ΑΚΕΛ στην Βουλή, ψήφισαν τον «Νόμο Ακιντζί»: Διά του οποίου απαγορεύθηκε στα ελληνικά σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η έστω και 10λεπτη ετήσια αναφορά στο Δημοψήφισμα του 1950. Κατά το οποίο, το 95,7% του υπόδουλου στους Εγγλέζους Αποικιοκράτες κυπριακού λαού ψήφισε το «Αξιούμεν την Ένωσιν της Κύπρου με την Ελλάδα»: 
– ΑΝΔΡΕΣ και γυναίκες, οι παππούδες, οι γιαγιάδες κι οι γονείς των σημερινών γενιών όλων των ενηλίκων Ελλήνων της Κύπρου, όλων των κομματικών και πολιτικών παρατάξεων, έκαστος με ολόγραφο τ’ όνομα και την υπογραφή του, πέντε χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη νίκη των Ελευθέρων Λαών επί του Ναζισμού και του Φασισμού, αξίωσαν από τους Συμμάχους στον Πόλεμο Βρετανούς, τον σεβασμό στην πρώτιστη διακήρυξη των νικητριών επί του Χίτλερ δυνάμεων: 

- ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ των υποδούλων και αποικιοκρατουμένων λαών. Οι πολεμήσαντες εθελοντικώς, με εκατόμβες θυσιών, μαζί με τους Βρετανούς, εναντίον του γερμανικού Ναζισμού και του ιταλικού Φασισμού , Έλληνες Κύπριοι, διεκδικούντες τα υπεσχημένα, αξίωσαν ενυπογράφως και ιδιοχείρως, με το Δημοψήφισμα του 1950, την ανέκαθεν, από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αυτονόητη έκφανση και περιεχόμενο της Ελευθερίας και Αυτοδιάθεσης: Την Ένωσιν της Κύπρου με τη Μητέρα Ελλάδα. Με τον πιο δημοκρατικό τρόπο: Το Δημοψήφισμα. 

– Η ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ του Δημοψηφίσματος, ιδέα, αρχικά, της τότε υπό τον Εζεκία Παπαϊωάννου ηγεσίας του ΑΚΕΛ, υλοποιήθηκε με πρωτοστάτη την Εθναρχία Κύπρου κι επικεφαλής τον από Κυρηνείας Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο Β΄. Συνήγειρε το σύνολο του πληθυσμού. Και μόνο όσοι ρητώς απειλήθηκαν από την αποικιοκρατική διοίκηση, «δημόσιοι υπάλληλοι» και αστυνομικοί, δεν προσήλθαν να υπογράψουν την Ένωσιν.

– ΥΠΕΡ της Ενώσεως υπέγραψαν ακόμη και κάποιοι εκ της τουρκικής μειονότητας της Κύπρου. Παρ’ ότι στον Β’ Παγκ. Πόλεμο η Τουρκία, ως «Επιτήδειος Ουδέτερος», ευνοϊκή υπέρ της Χιτλερικής Γερμανίας, δεν έριξε ούτ’ ένα πυροβολισμό κατά του Ναζισμού. 

ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ Δημοψήφισμα του 1950 υπήρξε η αψευδής παλλαϊκή και δημοκρατική βάση, από την οποία αντλούσε παγκοσμίως τη νομιμοποίησή του ο μετέπειτα τετραετής 1955 -1959 ένοπλος επικός απελευθερωτικός αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. με ηγέτη τον Εθνάρχη Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ και αρχηγό τον Γεώργιο Γρίβα – Διγενή.

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να ταπεινώσουν και να εξευτελίσουν τον Ελληνισμό της Κύπρου και την Κυπριακή Δημοκρατία, οι Τούρκοι Κατακτητές με τον Ακιντζί, απαίτησαν την απαγόρευση της ετήσιας σχολικής αναφοράς στο Δημοψήφισμα του ’50, αλλιώς απειλούσαν ότι δεν θα συνέχιζαν τις «διακοινοτικές διαπραγματεύσεις» Αναστασιάδη – Ακιντζί. Ξεχωριστές κατ’ ιδίαν «απόρρητες» συνομιλίες με τον Ακιντζί είχαν στα σκλαβωμένα από τον Αττίλα εδάφη οι κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του ΔηΣυ και Άντρος Κυπριανού, Γ.Γρ. του ΑΚΕΛ.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7η Απριλίου 2017 στην Ολομέλεια της Βουλής, απόντων έξι εκ των 56 βουλευτών, Τριάκοντα βουλευτές των ΔηΣυ και ΑΚΕΛ, πλειοψηφούντες στην ψηφοφορία, υποτάχθηκαν στην τουρκική απαίτηση και υπερψήφισαν τον «Νόμο Ακιντζί» για την απαγόρευση στα σχολεία της επετείου του Ενωτικού Δημοψηφίσματος. Δύο εκ των βουλευτών του κυβερνώντος ΔηΣυ, η κ. Ελένη Σταύρου και ο κ. Ανδρέας Κυπριανού, αμφότεροι της Λεμεσού, καταψήφισαν, μαζί με τους παρόντες 18 βουλευτές των άλλων κομμάτων, την υποταγή.

– ΤΟΝ «ΝΟΜΟ ΑΚΙΝΤΖΙ» ψήφισαν οι εξής: (α) ΔηΣυ: (1) Νεοφύτου Αβέρωφ, (2) Κυριακίδου Στέλλα, (3) Τορναρίτης Νίκος, (4) Κασίνης Σόλων, (5) Δημητρίου Δημήτρης, (6) Νουρής Νίκος, (7) Δίπλαρος Ευθύμιος, (8) Χατζηγιάννης Κυριάκος, (9) Κάρουλας Γεώργιος, (10) Κουλλά Ονούφριος, (11) Γεωργίου Γεώργιος (Αμχ), (12) Δημητρίου Αννίτα, (13) Ζαχαρίου Ζαχαρίας, (14) Κωνσταντίνου Κώστας, (15) Μαυρίδης Μάριος, (16) Αριστείδου Μαριέλλα, (β) ΑΚΕΛ: (17) Κυπριανού Άντρος, (18) Χαραλαμπίδου Ειρήνη, (19) Στεφάνου Στέφανος, (20) Δαμιανού Άριστος, (21) Λουκαΐδης Γιώργος, (22) Καυκαλιάς Ανδρέας, (23) Κώστα Κώστας, (24) Γεωργίου Γεώργιος (Λσου), (25) Κουκουμά Σκεύη, (26) Τζιοβάνης Χριστάκης, (27) Κέττηρος Νίκος, (28) Γεωργίου Γεώργιος (Λκας), (29) Σάββα Ευανθία, (30) Φακοντής Ανδρέας.

ΥΠΗΡΞΕ η πρώτη φορά στην 57χρονη ιστορία της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την οποία ψηφιζόταν νόμος υποταγής σε απαίτηση των Τούρκων Κατακτητών και του κατοχικού Ψευδοκράτους τους. Ούτε καν κατά τη διάρκεια των εννέα τελευταίων ετών της Αποικιοκρατίας 1950-1959 είχαν ποτέ πετύχει οι Βρετανοί να αποτρέψουν τις ετήσιες σχολικές αναφορές και επετειακές εκδηλώσεις για το Δημοψήφισμα της 15ης Ιανουαρίου 1950…

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

sigmalive.com
πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Μερικές φορές στην Ελλάδα λέμε ότι η Κύπρος έχει πολύ καλύτερη και πιο πατριωτική διπλωματία και πολιτική από μας.... Ομως οι μαύρες προδοτικές στιγμές του πολιτικού συστήματος κι εκεί δεν λείπουν... 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.