26 Δεκεμβρίου 2017

Τρομοκρατία-Αναρχικοί-Mεμονωμένοι Λύκοι (μέρος 2ο)

Του Ευάγ. Αθανασιάδη (*)

συνέχεια από το 1ο μέρος

Φέτος παρουσιάστηκαν οι εξής διαφοροποιήσεις και αναβάθμιση των χρησιμοποιουμένων τεχνικών και μεθόδων των αναρχικών:

5.1. Στις κλασσικές «βόμβες Μολότωφ», προσαρμόστηκαν και γκαζάκια.

Αυτή είναι μια τεχνική, που αλλάζει το επίπεδο (στο είδος) της αποτελεσματικότητος της «βόμβας».

Δλδ η κλασσική «βόμβα Μολότωφ», παρόλο που ονομάζεται «βόμβα», είναι ένας απλοϊκός εμπρηστικός μηχανισμός, που σε μη εύφλεκτα αντικείμενα έχει μικρές επιπτώσεις.

Βέβαια οι επιπτώσεις σε επίπεδο εντυπωσιασμού, συμβολισμού και σημειολογίας είναι σημαντική.

Κύριο προσδοκώμενο αποτέλεσμα, είναι η επίδραση που έχει στην ψυχολογία του δρώντος, που φαντάζει σαν μια εντυπωσιακή επιθετική ενέργεια κατά των «δυνάμεων καταστολής», και στιγματίζει την ψυχολογία του, ότι ανήκει στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Αυτή η εντύπωση, δεσμεύει το άτομο για πολλά χρόνια και πολλούς για μια ζωή. Είναι παλιά βασική πρακτική στρατολόγησης και μακροχρονίου ηθικής δεσμεύσεως. Η μελλοντική αποτίναξη αυτής της δεσμεύσεως, εξαρτάται από τον βαθμό νοημοσύνης και ευστροφίας του καθενός, το κοινωνικό περιβάλλον, την οικονομική και επαγγελματική εξέλιξη, τον εργασιακός χώρος, την ψυχολογική πίεση που θα δέχεται και τον βαθμό που θα έχει εκτεθεί.

Εξ άλλου και η περίπτωση του ατυχήματος δεν είναι αμελητέα.

Η νέα όμως μορφή είναι πραγματική βόμβα, με ιδιότητες εκρήξεως (όχι απλώς με εμπρηστικά αποτελέσματα).

Τα μεταλλικά μέρη της φιάλης υγραερίου, δημιουργούν άμεσο και υπαρκτό κίνδυνο σοβαρής σωματικής βλάβης έως και απώλειας ζωής.

Και με μια ελαφρώς βελτιωμένη παραλλαγή, μπορεί να έχει συνέπειες και αποτελέσματα πραγματικού στρατιωτικού πυρομαχικού-βόμβας.

Ενώ εξακολουθεί να διατηρεί το σημαντικό πλεονέκτημα, ότι δεν χρειάζεται όπλο εκτοξεύσεως, δίνοντας μεγάλη ευκολία και ευελιξία στη χρήση.

Η νομολογία στον όρο «βόμβα Μολότωφ», δίνει αμβλυμμένη και υποβαθμισμένη έννοια. Τώρα τα δεδομένα διαφοροποιούνται και αλλάζουν σημαντικά και οι θεσμικοί μηχανισμοί είναι βραδείς σε μεταβολές.

5.2. Η χρήση φωτοβολίδων ευθείας βολής.

Παρόλο που η νομική κατηγοριοποίηση του είδους, δεν το κατατάσσει στα όπλα, στη πράξη η διαφοροποιημένη χρήση του (ευθεία βολή κατά ανθρώπων), το ανάγει σε όπλα αμέσου απειλής κατά της ζωής.

Υπάρχουν περιστατικά, σε γήπεδα, με θάνατο και το πρόσφατο επεισόδιο σοβαρού τραυματισμού της δικηγόρου, στα Εξάρχεια.

Να σημειωθεί ότι τα υλικά της φωτοβολίδος, που δημιουργούν τα φωτεινά αποτελέσματα είναι ισχυρότατα εμπρηστικά υλικά, τα οποία έχουν την ιδιότητα και καίγονται και σε συνθήκες, που απαγορεύουν την καύση και έτσι δεν καταστέλλονται από το νερό ή τα συνήθη πυροσβεστικά μέσα.

Το σημαντικότερο δυσμενέστερο στοιχείο είναι ότι επί /ή εντός του ανθρωπίνου σώματος διευκολύνεται η καύση τους και με το αίμα δημιουργούνται ισχυρότατες τοξικές ενώσεις, που επιφέρουν γενικευμένες μολύνσεις στον οργανισμό, όχι μόνο στο πληγέν σημείο, με πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να επέλθει ο θάνατος.

Είναι ένα πολύ ειδικού τύπου πολεμικό τραύμα, οι συνήθεις πρώτες βοήθειες είναι αναποτελεσματικές και θέλει πολύ εξειδικευμένη νοσηλεία με αμφίβολα αποτελέσματα επιτυχίας.

Κάνουμε μια επισήμανση, πρέπει να ληφθεί μέριμνα, οι αστυνομικές δυνάμεις, το ΕΚΑΒ και τα νοσηλευτικά ιδρύματα, να αποκτήσουν τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Η κοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης και οι αρχές, να μην τα υποβαθμίζουν σε απλά βεγγαλικά ή πυροτεχνήματα.

5.3. Κατά τις ενέργειες αποκαταστάσεως τάξης της αστυνομίας, αντιμετωπίστηκε η περίπτωση να δέχονται μολότωφ και άλλα αντικείμενα από τις ταράτσες των γειτονικών κτιρίων.

Αυτή είναι μια αναβαθμισμένη αναρχική δράση, που συναντάται σε προχωρημένο στάδιο αντάρτικου πόλεων. Είναι τακτική που αποσκοπεί σε σημαντικές απώλειες με σοβαρούς έως και θανάσιμους τραυματικούς.

Αλλάζει τελείως τον τρόπο δράσεως της αστυνομίας, τον περιορίζει εξαιρετικά η αντιμετώπισή του είναι πολύπλοκος και απαιτεί περισσότερες και καλύτερα εκπαιδευμένες δυνάμεις.

Ο κίνδυνος θανάσιμου τραυματισμού είναι σημαντικός.

5.4. Αλλά και οι δημοσιογράφοι και λοιποί αλληλέγγυοι και περίεργοι, πρέπει να αντιληφθούν τις διαφοροποιήσεις. Πρέπει να υπακούουν στις υποδείξεις τις αστυνομίας, διότι οι διαφοροποιήσεις αυτές δημιουργούν σοβαρότατους κινδύνους, για την ζωή τους. Δεν πρέπει να παρασύρονται από την αξιοθαύμαστη και υποδειγματική ψυχραιμία των αστυνομικών. Είναι αποτέλεσμα πολυετούς και επιμελημένης εκπαιδεύσεως. Δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση: «δεν είναι τίποτε, θα το κάνω και εγώ».

Στα παραπάνω γεγονότα, χρειάστηκε να απασχοληθούν σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

5.5. Βολή με πολεμικά τυφέκια ευθέως κατά αστυνομικών και επιθέσεις κατά Αστυνομικών Τμημάτων. Αυτό θεωρείται επίσης αλλαγή σταδίου του αντάρτικου. Θέλει ειδική αξιολόγηση. Θα τροποποιήσει αναγκαστικά και σημαντικά τις μεθόδους αντιδράσεως της Αστυνομίας, με άσχημες συνέπειες.

6. Μοναχικοί λύκοι.

Είναι ένας νέος τομέας τρομοκρατίας, απρόβλεπτος, ασύμμετρος. Η Ελληνική κοινωνία αποτρέπει, προς το παρόν, την ανάπτυξή της. Όμως είναι μόδα, θρησκευτικά ανάλογα στοιχεία υπάρχουν, η μεταχρονολογημένη εισαγωγή της, είναι η συνήθης εξέλιξη.

7. Και πλέον αναπτύσσεται η Υβριδική Τρομοκρατία, που αποτελεί ένα άλλο μεγάλο, καυτό, σύγχρονο κεφάλαιο, που ίσως μας απασχολήσει σε ένα άλλο άρθρο.

Επίλογος.

Το άρθρο έχει χαρακτήρα ενημερωτικό. Η μεταβολή δεν είναι ακόμη ανησυχητική, αλλά ενδεχομένως να οδεύουμε σε ατραπούς δύσβατους.

Τα επόμενα στάδια, δεν θα είναι στάδια αθωότητας, ελαφρού ιδεαλισμού και νεανικής αναζήτησης.

Είναι στάδια Αντάρτικου Πόλεων.
Στάδια νεκρών και αίματος.

Κανένας δεν δικαιούται να μένει απαθείς και αδιάφορος.
Κανένας δεν μπορεί να προφασιστεί ότι δεν ήξερε και δεν κατάλαβε.
Και η ευχή των ημερών γίνεται πιο επίκαιρη παρά ποτέ
«και επί Γης Ειρήνη»

(*) Ο Ευάγγελος Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.