31 Δεκεμβρίου 2017

Η σημασία των μετρητών και γιατί πρέπει να τα χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Όλοι μας πρέπει να χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο γίνεται τα μετρητά στην φυσική τους μορφή. Αυτό ασκεί ισχυρό νομισματικό έλεγχο στους τυχοδιωκτισμούς των κυβερνήσεων και των τραπεζών.

Έχουμε πει για τον πόλεμο κατά των μετρητών στην φυσική τους μορφή και θα το κάνουμε πολλές φορές ακόμα. Μιλήσαμε για συγκεκριμένους στόχους του μονοπωλιακού κεντρικού νομισματικού σχεδιασμού, οι οποίοι προσβλέπουν στην παρακολούθηση των ιδιωτικών οικονομικών συναλλαγών των πολιτών και στη χάραξη πολιτικής αρνητικών επιτοκίων. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου μέσω του οποίου οι κυβερνήσεις καλύπτουν τις βρομιές τους όσον αφορά τη νομισματική πολιτική και προσπαθούν να σταθεροποιήσουν το εγγενώς ασταθές τραπεζικό σύστημα.

Σε ένα σύστημα πολιτικού fiat χρήματος και κλασματικών αποθεματικών, υπάρχουν πολύ ελάχιστοι περιορισμοί στην επέκταση της προσφοράς χρήματος και των τραπεζικών πιστώσεων. Η προοπτική της διάσπασης ολόκληρου του νομισματικού συστήματος, περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ασυδοσία των κυβερνήσεων και του τραπεζικού συστήματος στην άμβλυνση της αγοραστικής δύναμης του χρήματος και του ύψους του επιτοκίου – αλλά αυτό δεν αρκεί τελικά.

Η χρήση μετρητών ασκεί έλεγχο και προστατεύει το νομισματικό σύστημα

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι πληθωριστικές δυνατότητες των νομισματικών πολιτικών εξασθενούν λόγω των υψηλών αποθεματικών που διατηρούν οι τράπεζες ή/και από το κοινό που προτιμά τη χρήση μετρητών για συναλλαγές, δηλαδή τη διατήρηση του νομίσματος έξω από το τραπεζικό σύστημα. Αυτές οι τελευταίες ενέργειες μειώνουν τον «πολλαπλασιαστή του χρήματος», περιορίζοντας έτσι την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να αυξήσει περαιτέρω την προσφορά χρήματος και πίστωσης. Με την επιβολή κυρώσεων στις συναλλαγές σε μετρητά, οι κυβερνήσεις στην πραγματικότητα καθιστούν δυνατές τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές.

Ο von Mises γνώριζε αυτό το μηχανισμό με την εισαγωγή του χρυσού κανόνα, αν και δεν γνώριζε αρχικά τους κινδύνους. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Hülsmann (2007, σελ 650), στην αρχή της καριέρας του, ο von Mises “θεωρούσε ανόητο πως κάποιοι πίστευαν ότι τα κέρματα από πολύτιμα μέταλλα ήταν χρήματα με κάποια ισχυρότερη έννοια από ότι τα τραπεζογραμμάτια» (χαρτονομίσματα), αλλά τελικά συνειδητοποίησε τη σημασία της πραγματικής κυκλοφορίας χρυσών η ασημένιων νομισμάτων – (κυκλοφορία μετρητών σήμερα που περιορίζουν τη νομισματική πολιτική). Ο ίδιος ο von Mises σε ιδιωτική αλληλογραφία επισήμανε πως: «άλλαξα γνώμη σχετικά με τη λειτουργία του προτύπου ανταλλαγής χρυσού και υποστηρίζω τον τρόπο που συνέβαινε πριν από 30 χρόνια».

Το 1948, ο von Mises παρουσίασε τα επιχειρήματά του υπέρ της κυκλοφορίας χρυσών νομισμάτων αντί για χαρτονομίσματα – τα οποία επιχειρήματα αργότερα επεκτάθηκαν και στο βιβλίο Human action σελ. 780 – σε μία συζήτηση (Hülsmann 2007, σελ 651):

«Εάν τα χρυσά νομίσματα χρησιμοποιούνται στις καθημερινές συναλλαγές, εάν όλοι συνηθίζουν να παραλαμβάνουν και να παραδίδουν χρυσά νομίσματα, εάν οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να μεταφέρουν χρυσά νομίσματα για λιανικές συναλλαγές, το κοινό αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι ο χρυσός είναι το κανονικό χρήμα του έθνους και ότι χώρα είναι υπό τον χρυσό κανόνα. Αυτή η γνώση δεν έχει μόνο παιδαγωγική αξία. Επιτρέπει στον μέσο πολίτη να συνειδητοποιήσει εγκαίρως εάν η κυβέρνησή του είναι προσκολλημένη σε υγιείς νομισματικές πολιτικές ή αν χειραγωγεί το νομισματικό σύστημα.Η αδυναμία του χρυσού κανόνα έγκειται μόνο στο γεγονός πως χωρίς κυκλοφορία χρυσών νομισμάτων, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο για τον μέσο πολίτη να διακρίνει τον πληθωρισμό στα αρχικά του στάδια. Μια αποτελεσματική κυκλοφορία χρυσού νομίσματος μετατρέπει τον ψηφοφόρο σε φύλακα ενός υγιούς νομισματικού συστήματος. Αυτή είναι η κύρια λειτουργία του.»

Έτσι, το πρόσθετο μειονέκτημα του πολιτικού fiat χρήματος χωρίς ουσιαστική κυκλοφορία μετρητών στη φυσική τους μορφή (όπως στοχεύει να επιτύχει η ποινικοποίηση των μετρητών σήμερα) είναι ότι η κεντρική τράπεζα έχει την απόλυτη ελεύθερη κυριαρχία του νομισματικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον Rothbard (2008, 132):

«…Όσο περισσότερο το κοινό είναι πρόθυμο να να μην χρησιμοποιεί μετρητά, τόσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη χειραγώγησης και έκδοσης ακάλυπτου χρήματος εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών.»

Με το τελευταίο εμπόδιο που επιχειρούν να καταργήσουν οι κεντρικοί σχεδιαστές, αυτό των μετρητών, η πιθανότητα κατάρρευσης σε ότι έχει απομείνει να αποκαλείται νομισματικό σύστημα, αυξάνεται ραγδαία. Το 2008, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό καρτέλ έφτασε μια ανάσα από την κατάρρευση ακριβώς λόγω των επεκτατικών νομισματικών πολιτικών των κεντρικών τραπεζών.

Η Ελλάδα πλησίασε κοντά στο να καταστραφεί ολοκληρωτικά λόγω των ανεξέλεγκτων πιστωτικών επεκτάσεων του νομισματικού συστήματος της ευρωζώνης. Το 2015 επιβλήθηκαν περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων και όρια στις αναλήψεις μετρητών, πλήττοντας καίρια την παραγωγή, τις συναλλαγές και τις ατομικές οικονομικές ελευθερίες των Ελλήνων. Ποιος μπορεί σε αυτή τη χώρα να εμπιστευτεί σήμερα το τραπεζικό σύστημα; Η απάντηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Κανένας.

Όλοι μας πρέπει να χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο γίνεται τα μετρητά στην φυσική τους μορφή. Αυτό ασκεί ισχυρό νομισματικό έλεγχο στους τυχοδιωκτισμούς των κυβερνήσεων και των τραπεζών, ενώ παράλληλα προστατεύει τα εισοδήματα μας από τις κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών. Ως πολίτες μπορούμε και έχουμε τη δύναμη να αντισταθούμε στην ακόρεστη βουλιμία των κυβερνήσεων και στις μνημονιακές πολιτικές λεηλασίας των περιουσιών μας. 

eleytheriagora.gr
id-ont.blogspot
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.