Τελευταίες αναρτήσεις

16 Δεκεμβρίου 2017

Μ. Ανατολή: Το παρασκήνιο της πρόσκλησης Ισραήλ στο Ριάντ είναι συναρπαστικό…

Κάποτε, όχι και τόσο παλιά, εάν ακούγαμε ότι το εβραϊκό κράτος απευθυνόταν στο βασίλειο των Σαούντ ζητώντας συνδρομή για την εξεύρεση μιας λύσης στο Παλαιστινιακό, θα κοιτούσαμε το ημερολόγιο για να διαπιστώσουμε εάν έγραφε 1η Απριλίου. Πλέον, οι σεισμικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, ο ισχυρισμός αυτός προβάλλεται από Ισραηλινό υπουργό, ενώ από σαουδαραβικής πλευράς δεν υπάρχει η νομοτελειακά βέβαιη, τότε, οργισμένη αντίδραση. 

Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 

Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, την αποκάλυψη για την ύπαρξη της πρόσκλησης έκανε ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ, λέγοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση προσκάλεσε τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας και σημερινό υπουργό Άμυνας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, να επισκεφθεί τη χώρα, παρά το γεγονός ότι οι δυο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις! 

Η πρόσκληση αυτή έρχεται στη δημοσιότητα μετά από την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την κυβέρνηση Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον ισλαμικό κόσμο εν γένει, καθώς οι νέες εξελίξεις δεν έχουν «χωνευθεί» ακόμα, με αποτέλεσμα να πρόκειται για κάτι κατανοητό. 

Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις τις προκαλεί η Τουρκία, καθώς ο διεφθαρμένος πρόεδρός της αντιμετωπίζει πλέον τεράστιο πρόβλημα με τις αποκαλύψεις για τη δράση του καθεστώτος του και προσπαθεί να πουλήσει στους οπαδούς του στο εσωτερικό τα «κλασικά εύπεπτα», όπως ο αντισημιτισμός και ο αγώνας των Παλαιστινίων. 

Όπως όλα αυτή την εποχή στη Μέση Ανατολή και αυτή η αναταραχή ανάγεται στην ολοκληρωτική σύγκρουση, ευτυχώς δεν έχει γίνει «θερμή» μέχρι στιγμής, ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες για την επιρροή στη Μέση Ανατολή. Η τουρκική πολιτική λειτουργεί διχαστικά στο σουνιτικό μπλοκ που αντιδρά στις ενέργειες του σιιτικού θεοκρατικού Ιράν, μεγιστοποιώντας τη βαρύτητα του ατοπήματος της Άγκυρας στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουάσιγκτον. 

Οι ενέργειες των Τούρκων μάλιστα, δεν βρίσκουν σύμφωνο ούτε το Κρεμλίνο, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται το ρίσκο που έχει αναλάβει ο Ερντογάν, ο οποίος έχει βρει στήριγμα στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τα προβλήματα που δημιουργεί στην ασφάλεια της Τουρκίας η σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, παρότι για ευνόητους λόγους η Δύση κρατά χαμηλά τους τόνους.

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΣΤΟ ΡΙΑΝΤ 

Η πρόσκληση των Ισραηλινών στους Σαουδάραβες να αναλάβουν μεσολαβητική πρωτοβουλία με τους Παλαιστίνιους τους οποίους περιγράφουν – δικαιολογημένα – ως αδύναμους και διαιρεμένους, αποτελεί μια απόφαση προσεκτικά υπολογισμένη ώστε να «παίζει καλά» στο πλαίσιο των στόχων της εξωτερικής πολιτικής του Ριάντ, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδόν ευθυγραμμιστεί, τουλάχιστον στο ζήτημα που αφορά την απειλή από πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

Δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τη στιγμή που ο πρώην Εμίρης του Κατάρ, ο οποίος έχει παραδώσει την εξουσία πλέον στον γιο του, επισκεπτόταν τη Λωρίδα της Γάζας όπου γινόταν δεκτός με ενθουσιασμό. Ήταν στα τέλη του 2012 (Οκτώβριο) όταν είχαν αρχίσει οι προσπάθειες να ξεπεραστεί το αιματηρό επεισόδιο ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Τούρκους με το «πλοίο των ακτιβιστών», το Μαβί Μαρμαρά… 

Μετά τη διάρρηξη των σχέσεων ανάμεσα στον σουνιτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, έχοντας δίπλα της τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και την Αίγυπτο του στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, οι Ισραηλινοί κάνουν την κίνηση να «σκοτώσουν» την ισχυρή επιρροή που διαθέτει η Ντόχα στους Παλαιστίνιους, ανοίγοντας οι ίδιοι την «πόρτα» στη Σαουδική Αραβία με την οποία υφίσταται πλέον ένα στρατηγικό modus vivendi. 

Ας μην ξεχνούμε ότι το Κατάρ φιλοξενεί και χρηματοδοτεί τη Χαμάς, με την απόπειρα εκδίωξης της οργάνωσης όταν ξεκίνησε η άσκηση πίεσης από τους υπόλοιπους σουνίτες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC: Gulf Cooperation Council), να αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας, από τη στιγμή που το Κατάρ δεν υπέκυψε. 

Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΑΟΥΝΤ, ΑΛΛΑ… 

Η υπόθεση της εμπλοκής του Ριάντ στο Παλαιστινιακό δεν είναι εύκολη, παρότι οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στους Παλαιστίνιους συνθήκες ασφάλειας, πρωτίστως οικονομικής, ώστε οι παλαιστινιακές ελίτ να μην τορπιλίσουν την όποια πρωτοβουλία με ιδιοτελή κίνητρα, υποδαυλίζοντας όμως το «πεζοδρόμιο». 

Οι Σαουδάραβες δεν είναι εύκολο να «πουλήσουν» την εμπλοκή τους, αν και η υπεράνω όλων διένεξη, αυτή με το Ιράν, με το οποίο το Κατάρ κατηγορείται πως συμπράττει, με την Τουρκία να «σιγοντάρει», καθιστά τη στιγμή πιο κατάλληλη από ποτέ. Ο τρόπος μάλιστα της δημοσιοποίησης είναι απόλυτα χαρακτηριστικά… ημιεπίσημος, εκφράζοντας απλώς επιθυμία, μέχρι να μετρηθούν οι αντιδράσεις και να κινηθεί το Ριάντ. 

Θα επιχειρήσει το Ιράν να σταματήσει τη διαδικασία, εάν η Σαουδική Αραβία στέρξει, χρησιμοποιώντας τη Χεζμπολάχ για κάποια προβοκάτσια που θα πυροδοτήσει τη νέα μεγάλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή; Αυτό δείχνουν να φοβούνται οι Ισραηλινοί, με τον υπουργό Πληροφοριών να απειλεί τη Χεζμπολάχ ότι αν κινηθεί ο πόλεμος του 2006 θα αποδειχθεί «πικ νικ» συγκριτικά με όσα θα συμβούν, ενώ στο στόχαστρο θα τεθεί ολόκληρος ο Λίβανος. 

Εάν όμως αυτό το στοίχημα βγει, θα αποτελέσει άλλη μια γεωστρατηγικής εμβέλειας ανατροπή που θα μπορούσε σε κάποιο βάθος χρόνου να οδηγήσει σε εξελίξεις που θα μας κάνουν ξανά να τρίβουμε τα μάτια μας. Προς το παρόν, θα πρέπει να προβληματιστούν όλοι από τη εξαιρετικά προσεκτική αντίδραση, ή ακόμα και τη σιωπή, χωρών όπως η Ρωσία και η Αίγυπτος στην αμερικανική αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. 

Αν μη τι άλλο δείχνει άρτια κατανόηση του στρατηγικού παιγνίου που βρίσκεται σε εξέλιξη και πεποίθηση ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα φέρει ανακατατάξεις.

Οπότε, οι δυο χώρες επιλέγουν να μην δεσμεύσουν εκ προοιμίου την πολιτική τους, αναμένοντας να αναδειχθούν σε πρωταγωνιστές των εξελίξεων, εξυπηρετώντας – διασφαλίζοντας τα εθνικά τους συμφέροντα, ενώ άλλοι που επέλεξαν για διάφορους λόγους να κραυγάζουν θα βάλουν «την ουρά στα σκέλια»…


πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.