31 Δεκεμβρίου 2017

Ποιά πλευρά θα «αυτοκτονήσει»; Γιατί το Σκοπιανό θα μείνει ως το «Μεσανατολικό» των Βαλκανίων

Γράφει ο Σίμος Ρέκτης

Διάβασα με ενδιαφέρον τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε στο Twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Αντόνιο Μιλοσόσκι, για το ενδεχόμενο αλλαγής ονομασίας των Σκοπίων, τα οποία αναγνωρίζονται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” (ΠΓΔΜ). 

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της εταιρίας Brima Galup ένας στους δυο πολίτες, και συγκεκριμένα το 49%, διαφωνούν να αλλάξει το όνομα του κράτους και θέλουν να παραμείνει “Macedonia”, το όνομα που έκλεψε από την Ελλάδα ο κομμουνιστής ηγέτης στρατάρχης Τίτο. Απο αυτούς μάλιστα το 67% προσδιορίζονται ως «Μακεδόνες», άσχετα αν δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Αντίθετα υπέρ της αλλαγής του ονόματος τάσσεται μόνο ένας στους τρεις και ειδικότερα το 35%. Απο αυτούς, πάνω απο το 80% αυτοπροσδιορίζονται ως Αλβανοί.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η σημερινή κυβέρνηση των Σκοπίων έχει μπροστά της μια δύσκολη εξίσωση με πολλούς αστάθμητους παράγοντες που δεν εγγυώνται βέβαιη λύση.

Θα πρέπει να κάνει μεγάλες προσπάθειες και έξυπνες κινήσεις τακτικής για να πείσει την πλειοψηφία των πολιτών της ότι συμφέρει εθνικά μια αλλαγή του ονόματος “Μακεδονία”.
Στην εξίσωση αυτή ο παράγοντας «να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις για να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ» δεν φαίνεται να πείθει την πλειοψηφία των πολιτών, που προσδιορίζονται ως “Μακεδόνες”, όπως προκύπτει από την ίδια δημοσκόπηση.

Άρα λοιπόν το μοναδικό που θα μπορούσε να εγείρει ο Ζαεφ, στο εσωτερικό του, είναι να τους πείσει ότι θα διατηρήσουν την δυνατότητα να επικαλούνται την “Μακεδονική” τους εθνότητα και τον απατηλό, όσο και κάλπικο ισχυρισμό ότι είναι απόγονοι του Αλεξάνδρου.

Αν θεωρεί λοιπόν κάποιος ότι οι γείτονες θα απεμπολήσουν την «Μακεδονική» ταυτότητα, «πλανάται πλάνην οικτρά». Ένα δείγμα έδωσε ήδη ο κύριος Ζάεφ με την ανιστόρητη κι εξοργιστική φράση του: «δικαιούνται Βούλγαροι κι Έλληνες τη δόξα των Μακεδόνων».  

Και όταν η Μακεδονική εθνότητα είναι η κόκκινη γραμμή γι αυτούς, η δική μας ποια είναι;

Για την ελληνική κυβέρνηση ένας τομέας που μπορεί ακόμα να θεωρεί κανείς ότι υπάρχει ένα θετικό πρόσημο είναι τα εθνικά θέματα. Μια άσχημη ακόμα και ομιχλώδης λύση στο θέμα των Σκοπίων θα πρέπει να θεωρείται και ο πολιτικός της θάνατος.

Τα Σκόπια και η Αθήνα θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια δουλειά που είναι πολύ δύσκολη. Και δεν την κάνουν δύσκολη μόνο οι παράμετροι της, αλλά και ο χρόνος. Γιατί δεν έγινε όταν έπρεπε.

Είναι μια σύγκρουση δυο πλευρών που δεν μπορεί να γίνει με επιχειρήματα.

Φανταστείτε δυο ανθρώπους που κοιτάζουν μια εικόνα:
Ο ένας πιστεύει αυτό που βλέπει και ο άλλος βλέπει αυτό που πιστεύει. Δεν θα συμφωνήσουν ποτέ.

Ή ο ένας θα πρέπει να απαρνηθεί τον εαυτό που έχει επινοήσει, και να παραδεχτεί ότι είναι τίποτα, ή ο άλλος να δεχτεί να του δώσει μια ταυτότητα για να κυκλοφορεί γνωρίζοντας ότι κάνει πλαστογραφία. 

Ποιος από τους δυο μπορεί να κάνει πίσω και με ποιο κόστος;  

MIgnatiouShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.