27 Δεκεμβρίου 2017

Ελληνικότητα

Γράφει η Στεφανία Λυγερού

Άκουσα μια πολύ όμορφη λέξη «αλλοκεντρισμός» η οποία είναι η αντίθετη του «εγωκεντρισμός». Αποδίδεται στον Έλληνα διότι εκείνος ΕΜΦΑΝΙΣΕ την έννοια (δεν έφτιαξε απλά την λέξη, αναδείχθηκε το νόημά της από την στάση του).

Μία από τις στάσεις που αναδείκνυε τον αλλοκεντρισμό ήταν ότι οι Έλληνες πάλευαν, όχι για τους ίδιους, αλλά για τις επόμενες γενεές.

(Φυσικά δεν το βλέπουμε σήμερα, όμως αυτή η στάση είναι ελληνική.
Έλληνας δεν είναι αυτός που τα χαρτιά το λένε, αλλά αυτός που σκέφτεται συνολικά και σε βάθος χρόνου -που αυτόματα σημαίνει ότι Έλληνας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αυτός που σκέφτεται ατομικά και μόνο το τώρα -τι θα φάμε τι θα πιούμε και τι θα αρπάξει ο κώλος μας.)

Ο αλλοκεντρισμός είναι πράγμα -δεν θα το πω δύσκολο, αλλά- ανέφικτο.
Αν δούμε τον λόγο που είναι ανέφικτος θα βρούμε πώς μπορεί να γίνει εφικτός.

Πες ότι ένας άνθρωπος επιλέγει με γνώμονα το συνολικό καλό και οι γύρω του επιλέγουν με βάση αυτό που τους βολεύει/τη δουλειά μας να κάνουμε. 99% πιθανότητες είναι να γίνει κι ο ίδιος έτσι (κολλητικός ο ατομισμός). Το 1% που θα συνεχίσει να σκέφτεται συνολικά, θα πασχίζει.

Είπαμε ότι το ηθικό ανυψώνει τον άνθρωπο, στην περίπτωση που τον λιγοστεύει ευθύνεται ο λόγος! Ο λόγος είναι λάθος, όχι το -όποιο- ηθικό.

Με παράδειγμα την «αλληλεγγύη». Αν προσφέρεις στον συνάνθρωπο γιατί: • έχεις ένα κενό να καλύψεις -έλλειψη του εαυτού που προσπαθείς να εξιλεώσεις-, ή • για να μην νιώθεις ενοχές -επειδή συνηγορείς-, ή • για να πεις ότι το χρέος σου το έκανες -να νίψεις τας χείρας σου-, δεν κάνεις το σωστό! (Δεν κάνεις το σωστό σημαίνει ότι ούτε ο ίδιος ωφελείσαι/προάγεσαι, αλλά ούτε βοηθάς/είσαι χρήσιμος για τους άλλους.) Το ότι είναι λάθος όμως αυτό που κάνεις δεν σημαίνει ότι είναι λάθος η αλληλεγγύη!* Το ηθικό παραμένει -εσαεί- ηθικό. 

Κλειδί είναι: Το ηθικό/καλό/σωστό ΑΝΥΨΩΝΕΙ τον άνθρωπο. Αν τον λιγοστεύει κάτι είναι λάθος κι αυτό είναι -σίγουρα- ο ΛΟΓΟΣ που το κάνει. (Ή που δεν το κάνει! ΚΑΙ αυτός που δεν επιλέγει το ηθικό πρέπει να εξετάσει τον λόγο που δεν το επιλέγει.)

Στον λόγο θα βρει αυτά που τον σέρνουν.

Κλείνοντας: • Δεν μπορεί κανείς να βοηθήσει κανέναν αν δεν έχει φτιάξει τον εαυτό του πρώτα. • Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ η εξωτερική έρχεται ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ η ελευθερία η εσωτερική. (Τσάμπα, τσάμπα κόπος!!)

Υ.Γ. Είναι άτοπο να αγωνίζεσαι για να αλλάξεις τους γύρω σου ή/και τις συνθήκες, αν εσύ ο ίδιος δεν έχεις λευθερωθεί. Πρώτα θα νιώσεις ελεύθερος και μετά θα αγωνιστείς για την ελευθερία των άλλων και της χώρας σου. Αν δεν έχεις πρώτα εσωτερικά ελευθερωθεί και αγωνίζεσαι για την ελευθερία των άλλων και της χώρας σου είναι λάθος γιατί… έχεις όφελος!! Εποφθαλμιάς, έχεις απώτερο κρυφό σκοπό, ιδιοτέλεια!!! κι ο κρυφός αυτός σκοπός είναι: Θες να αλλάξει η κατάσταση για να σωθείς κι εσύ!!!

* Είναι και ο λόγος που το ηθικό τελικά καταντά λάθος! Αν έχεις ίδιον όφελος χάνεται όλο το ηθικόν της πράξης σου (κι ας είναι η καλύτερη).
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.