Τελευταίες αναρτήσεις

11 Δεκεμβρίου 2017

Η ελληνική οικογένεια

Η αλλοίωση του θεσμού ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό και μέσα από τις τηλεοπτικές σειρές 

Από τον Βασίλη Δ. Παπαγιαννίδη* 

Είναι εμφανές πως η οικονομική κρίση δεν είναι τόσο σοβαρό πρόβλημα όσο η ηθική κρίση, η οποία αποτέλεσε και αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία της. Και είναι εξίσου εμφανές πως ένας χώρος που ευθύνεται σε τεράστιο βαθμό για την υποβάθμιση του αξιακού πλαισίου των Ελλήνων είναι ο καλλιτεχνικός.

Σε καμία περίπτωση, βεβαίως, δεν ευθύνεται το σύνολο των καλλιτεχνών, αλλά ένα μέρος αυτών. Ενα μέρος που προβλήθηκε ιδιαίτερα λανσάροντας λανθασμένα πρότυπα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που γελούσαμε με θεάματα που γελοιοποιούσαν ή εξύβριζαν τις πατροπαράδοτες αξίες, οι οποίες αποτελούν θεμέλιο της κοινωνίας μας.

Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές είναι η ελληνική οικογένεια. Ο θεσμός και αξία παράλληλα συνεχώς υποβαθμιζόταν μέσα από θεάματα, έργα, δημιουργίες κ.λπ., σε βαθμό που πλέον έχει αλλοιωθεί η ίδια η έννοιά του. Και η αλλοίωση αυτή ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό και μέσα από τηλεοπτικές σειρές. Αποτέλεσε, λοιπόν, έκπληξη για εμένα προσωπικά όταν πέτυχα στην τηλεόραση μια σειρά που όχι μόνο δεν αποδοκίμαζε ή υποβάθμιζε την ελληνική οικογένεια, αλλά αντιθέτως την πρόβαλε ως πρότυπο ζωής και ηθικής! Μια φωτεινή εξαίρεση σαν μια μικρή ακτίνα που ξετρύπωσε μέσα από έναν σκοτεινιασμένο και γεμάτο σύννεφα ουρανό. Εξεπλάγην αλλά και χάρηκα από το γεγονός ότι καλλιτέχνες με αρχές και αξίες δημιουργούν έργα που τα χρειάζεται η ταλαιπωρημένη κοινωνία μας…

Δεν θα πω το όνομα της τηλεοπτικής σειράς, γιατί σκοπός μου δεν είναι να κάνω διαφήμιση. Θα περιγράψω μόνο πως σε μία σκηνή ένα αντρόγυνο μέσης ηλικίας ετοιμαζόταν για τον γάμο του παιδιού του και όλο χαρά και υπερηφάνεια έλεγε ο άντρας στη γυναίκα ή το αντίστροφο «τα καταφέραμε»… 

Αυτή είναι η μαγεία της οικογένειας ως θεσμού. Και είναι πραγματικά ελπιδοφόρο που προβάλλεται -έστω και περιορισμένα- σε μια κοινωνία με τέτοια προβλήματα ηθικά και αξιακά. Είμαι σίγουρος πως αν εμφανιστούν και άλλοι τέτοιοι καλλιτέχνες θα τα καταφέρουμε κι εμείς… 

*δικηγόρος

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.