Τελευταίες αναρτήσεις

26 Δεκεμβρίου 2017

Η εφαρμογή-«φρουρός» του Έντ. Σνόουντεν για την προστασία σας από εισβολείς.

Μια νέα εφαρμογή που αναπτύχθηκε από τον πληροφοριοδότη της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν υπόσχεται να αξιοποιήσει την ισχύ επιτήρησης του smartphone σας και να την μετατρέψει σε ένα μικροσκοπικό σύστημα ασφαλείας για την φυσική φύλαξη των δεδομένων σας μετά από το σκάνδαλο παρακολουθήσεων όπως πρόσφατα σας είχαμε αποκαλύψει εδώ στο pronews.gr. 

Το Haven χρησιμοποιεί τις συνήθεις λειτουργίες ενός τυπικού Android smartphone για την ανίχνευση αλλαγών στο περιβάλλον γύρω από τη συσκευή. Η εφαρμογή, η οποία προσαρμόζει την κάμερα για χρήση ως συσκευή εντοπισμού κίνησης, μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλες συσκευές για την καταγραφή ήχων ή αλλαγών στο φως πριν να στείλει μια ειδοποίηση στον ιδιοκτήτη - μια ιδανική λειτουργία για όσους θέλουν να αποτρέψουν τους ανεπιθύμητους «snoopers» (σ.σ. όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν τα προσωπικά σας δεδομένα).

Σ’ ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ο Σνόουντεν έκανε έκκληση για κεφάλαια έτσι ώστε ν’ αναπτυχθεί περαιτέρω η εφαρμογή υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται ένα έργο ανοιχτού κώδικα (που σημαίνει ότι ο καθένας θα μπορεί να έχει πρόσβαση) ενώ το χαιρετίζει ως ένα μέσο για τους ακτιβιστές όπου θα μπορούν να προστατεύουν τα δεδομένα τους, χωρίς να φοβούνται ότι θα τα χάσουν ή θα κλαπούν. 

«Σχεδιάσαμε το Haven ως ένα εργαλείο για ερευνητικούς δημοσιογράφους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άτομα σε κίνδυνο», δήλωσε ο Σνόουντεν. 

«Το Haven καθιστά πιο δύσκολο [για τους παράγοντες] να σιωπήσουν τους πολίτες με επιδρομές, έρευνες, συλλήψεις, χωρίς να πιαστούν στην πράξη. Αυτός δημιουργεί ένα είδος ασυλίας αγέλης όπου πριν οι άνθρωποι ξεκινήσουν μια καταστολή πρέπει να σκεφτούν», συμπλήρωσε.

Κανένα από τα δεδομένα που συλλέγονται από το Haven δεν αποστέλλεται σε εξωτερικούς διακομιστές, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι παραμένουν υπό πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Guardian Project, μια παγκόσμια συλλογική ομάδα προγραμματιστών λογισμικού και ακτιβιστών που δημιουργούν τεχνολογία ανοικτής πηγής κινητής ασφάλειας.

Ο Micah Lee, ένας δημοσιογράφος που βοήθησε στην ανάπτυξη της εφαρμογής μαζί με τον Σνόουντεν, δήλωσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει τις αποκαλούμενες επιθέσεις «bad maid», στις οποίες ένας εισβολέας προσπαθεί να παραβιάσει φυσικά μια μηχανή.

Σε άρθρο του ο Lee εξήγησε πως λειτουργεί το Haven. «Κλειδώνετε σ’ ένα χρηματοκιβώτιο ξενοδοχείου τον υπολογιστή σας - καθόλου ασφαλής κίνηση από μονή της - και τοποθετείται το κινητό σας με την εφαρμογή Haven από πάνω. Εάν κάποιος ανοίξει το χρηματοκιβώτιο ενώ εσείς απουσιάζετε, ο μετρητής φωτός του τηλεφώνου μπορεί να ανιχνεύσει μια αλλαγή στο φωτισμό, το μικρόφωνο του μπορεί να ακούσει το χρηματοκιβώτιο ανοιχτό αλλά και το αξελερόμετρο του κινητού ν’ ανιχνεύσει μια κίνηση του υπολογιστή μπορεί να τραβήξει μια φωτογραφία του δράστη».

Ο χρήστης μπορεί επίσης να επιλέξει την αποστολή ειδοποιήσεων μέσω του Signal (σ.σ. εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων), του Tor (ανώνυμο πρόγραμμα περιήγησης ιστού) ή ακόμα και ενός απλού SMS. Δεν είναι όμως χωρίς τα ελαττώματά του. Οι επικριτές του Haven πιστεύουν ότι εάν ένας εισβολέας μπορέσει να μπλοκάρει το WiFi, τα SMS ή τα δεδομένα του κινητού θα μπορούσε ν’ αποτρέψει την καταγραφή μιας προειδοποίησης. Για τον Σνόουντεν, ωστόσο, η συσκευή που ονομάζει «ασφαλές δωμάτιο που ταιριάζει στην τσέπη σας» είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. 

«Φανταστείτε αν είχατε μαζί σας έναν φύλακα σκύλο που θα μπορούσατε να πάρετε μαζί σας σε οποιοδήποτε δωμάτιο ξενοδοχείου και να το αφήνατε όταν δεν είστε εκεί. Η πραγματική ιδέα είναι να διαπιστώσετε εάν μπορείτε να εμπιστευτείτε τους φυσικούς χώρους γύρω σας» είπε ο Σνόουντεν στο Wired.

Οι χρήστες τηλεφώνων Android είναι αναστατωμένοι από τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι η Google συλλέγει τα δεδομένα των τοποθεσιών τους ακόμα και όταν η επιλογή είναι απενεργοποιημένη. Τον τελευταίο μήνα το Quartz ανακάλυψε ότι οι συσκευές Android στέλνουν «Cell ID codes» μέσω κέντρων κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ προς τον κολοσσό της Google.  

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.