Τελευταίες αναρτήσεις

27 Δεκεμβρίου 2017

Η αυτοκρατορία είναι γυμνή

Η εκλογή Τραμπ, το Brexit, τα εθνικά κινήματα στην παραπαίουσα Ευρώπη των γελοίων χαρτογιακάδων είναι κραυγές των παιδιών που διαπιστώνουν τη γύμνια.

Γράφει ο Παναγιώτης Λιάκος

Σχεδόν όλοι κάπου κάποτε είχαμε ακούσει, διαβάσει ή παρακολουθήσει στη μικρή ή στη μεγάλη οθόνη κάποια από τις δεκάδες εκδοχές, μεταφορές και διασκευές από το παραμύθι «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα» που έγραψε ο Δανός συγγραφέας Χανς Κρίστιαν Αντερσεν*. 

Πρωταγωνιστεί ένας εγωπαθής βασιλιάς, που έφερε ασήκωτο το βάρος όλων των συμπτωμάτων της επιδημίας του ναρκισσισμού που πλήττει άτομα τα οποία διαθέτουν οποιαδήποτε μορφή ισχύος. Αυτός ο κομψευόμενος ηγεμών δεν ασχολείται με τον λαό του. Ισως και να έχει ξεχάσει ότι έχει ένα βασίλειο να κυβερνήσει και πολίτες για να φροντίσει. Μόνο τα ρούχα τον ενδιαφέρουν. Θέλει διαρκώς κι άλλα σχέδια, κι άλλα μοντέλα κι άλλα υφάσματα. Κάποια στιγμή εμφανίζονται δύο απατεώνες. Συστήνονται ως ράφτες και ισχυρίζονται ότι θα του ράψουν τα πιο έξοχα ενδύματα που έχει φορέσει ποτέ άνθρωπος και ότι το ύφασμα είναι τόσο ιδιαίτερο, ώστε μόνο οι «απελπιστικά ηλίθιοι» δεν μπορούν να το δουν.

Στον αργαλειό οι δυο απατεώνες υφαίνουν πολύ από τίποτα. Ολοι οι υποτελείς, οι βοηθοί, οι γνωστοί του βασιλιά δεν θέλουν να του πουν ότι δεν βλέπουν κάτι, για να μην τους νομίσει «απελπιστικά ηλίθιους». Ακόμα κι ο ίδιος ο βασιλιάς πέφτει στην παγίδα και ντρέπεται να πει στους άλλους ότι δεν βλέπει ρούχα.

Τελικά, ο όντως βλαξ βασιλεύς ντύνεται με το τίποτα των απατεώνων και θεοτσίτσιδος βγαίνει να παρελάσει, μέχρι που ένα μικρό παιδί τολμά και λέει το μνημειώδες: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός!»

Με τα παραπάνω, ο συγγραφέας περιέγραψε τη διαχρονική παθογένεια της εξουσίας. Συμπύκνωσε σε ένα αστείο παραμύθι ολόκληρο τον ταραγμένο ωκεανό της απύθμενης ανοησίας, μέσα στην οποία θαλασσοδέρνονται και πνίγονται άνθρωποι, κοινωνίες και έθνη.

Και στις ημέρες μας έχει φανεί το λιπαρό, ρυτιδιασμένο και γεμάτο ραγάδες σώμα του νεοταξικού κήτους. Ολα έχουν έρθει στο φως. Η ασχήμια της αυτοκρατορίας που ντύνεται με το τίποτα των απατεώνων είναι εκτυφλωτική. Η πυρά του παγκόσμιου ψεύδους καίει τις αισθήσεις. Η πολιτική ορθότητα, ο δικαιωματισμός, οι παρανοϊκά εκτεταμένες συσσωματώσεις λαών σε συμμαχίες και λυκοφιλίες δίχως αρχές (και με σύντομο τέλος), όλα μαρτυρούν τη μεγάλη πλάνη.

Οσοι επιμένουν να πατούν γερά στη γη και να κοιτούν ψηλά στον ουρανό είναι τα «παιδιά», τα «νήπια» ή οι «αξιοθρήνητοι», οι «καθυστερημένοι», τα αντικείμενα της χλεύης αμαθών αρλεκίνων που μαζεύουν σε συστοιχίες τα απωθημένα, τις ματαιώσεις και τις ανασφάλειές τους και ειρωνεύονται τους πολλούς, που νομίζουν ότι είναι λίγοι. Η χειραφέτηση των «παιδιών», που φωνάζουν με αυξανόμενη ένταση ότι η αυτοκρατορία είναι γυμνή, θα είναι πλήρης όταν θα λιγοστέψει ο αριθμός των «μεγάλων», των «ώριμων», των πρόωρα γερασμένων που δίνουν βάση στις ανοησίες των απατεώνων ραφτών, που θέλουν να εγκαθιδρύσουν το τίποτα στον θρόνο που ανήκει στα πάντα.

Τίποτα είναι τα ακατανόητα ιδεολογήματα της παγκοσμιοποίησης, τα δυσώδη νέφη της πολιτικής ορθότητας και της λατρείας του δικαιώματος των μειονοτήτων να καταπιέζουν τις πλειονότητες. Τα πάντα είναι ο Θεός μας, οι πατρίδες μας, τα έθνη μας, οι σημαίες μας, οι οικογένειές μας, οι παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα και η Ιστορία μας.

Η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, το Brexit, τα εθνικά κινήματα στην παραπαίουσα Ευρώπη των γελοίων χαρτογιακάδων είναι κραυγές των παιδιών που διαπιστώνουν τη γύμνια της αυτοκρατορίας. 

*Ο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν (1805-1875) ήταν Δανός παραμυθάς. Στις δημιουργίες του περιλαμβάνονται παραμύθια που συντρόφεψαν τα παιδικά μας χρόνια όπως: «Το μολυβένιο στρατιωτάκι», «Το ασχημόπαπο», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», «Η μικρή γοργόνα», «Οι αγριόκυκνοι», «Η βασίλισσα του χιονιού», «Η βασιλοπούλα και το ρεβίθι», «Η Τοσοδούλα», «Τα κόκκινα παπούτσια», «Χόλγκερ ο Δανός», «Η δύναμη της αγάπης», «Ενα τριαντάφυλλο από τον τάφο του Ομήρου».

Συνολικά έγραψε 3.381 παραμύθια, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 125 γλώσσες. Αν δεν είχε γράψει όλα τούτα τα έργα ο Αντερσεν, θα μας έλειπε ένα σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου αποθέματος ευαισθησίας, κατανόησης του περιβάλλοντος και των άλλων πλασμάτων, αγάπης για τη ζωή και πίστης στον Θεό. Επίσης, η φαντασία αυτού του ανθρώπου δεν έπλασε μόνο ιστορίες που λάτρεψαν τα παιδιά αλλά και πολιτικές, κοινωνικές και ψυχολογικές αλληγορίες, που οφείλουν να διαβάσουν και να κατανοήσουν οι μεγάλοι. Το «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα» είναι μια αλληγορία από τις πολλές.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.