15 Δεκεμβρίου 2017

Γονέας και Θεός.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Η Ενσάρκωση έγινε «δια το αγιασθήναι τω ανθρωπίνω του Θεού τον άνθρωπον» γράφει ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, δηλαδή για να αγιασθεί ο άνθρωπος μέσω της πρόσληψης της ανθρώπινης φύσης από τον Θεό. Έτσι, ο άνθρωπος γίνεται κατά Χάριν Υιός του Θεού, και ο Θεός πατέρας. Η αναλογία αυτή βοηθάει να ψηλαφήσουμε αξιοσημείωτες ομοιότητες μεταξύ των σχέσεων ανθρώπου – Θεού και παιδιού – γονέα. 

Η εμπειρία οιουδήποτε γονέα εύκολα βεβαιώνει ότι ο άνθρωπος είναι αγαπο-δίαιτο ον. Μερικά λεπτά στην αγκαλιά της μαμάς ή του  μπαμπά, αρκούν για  να σταματήσει το κλάμα ένα βρέφος. Αυτό λοιπόν επιζητά. Ακόμα και ο φυσικός πόνος σταματά όταν το θρέφει η αγάπη του γονέα. Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό και αντίστροφα. Έλλειψη της απροϋπόθετης αγάπης των γονιών (όχι επειδή έχει τα τάδε χαρακτηριστικά, αλλά επειδή είναι αυτό που είναι, όπως ο Θεός), ελλοχεύει κίνδυνο μελλοντικών ψυχικών τραυμάτων στο παιδί. Για παράδειγμα, όταν η μάνα προτιμά ένα συγκεκριμένο φύλο, πριν ή μετά τη γέννα, ή αν επιφυλάσσεται να το αγαπήσει λόγω φόβου από προηγούμενες κακές εμπειρίες, ή αν το εγκαταλείπει, όλα αυτά αφήνουν ένα τραύμα. Κάποτε θα αναδυθεί. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να δείξουμε αγάπη προς το παιδί μας; Να το μιμηθούμε: να σκύψουμε να το συναντήσουμε, να γελάσουμε, να τρέξουμε, να παίξουμε, να πονέσουμε μαζί του, ακριβώς όπως εκείνο. Να ενοποιήσουμε τις ενέργειές μας. Αυτό κάνει και ο Θεός με την υποστατική ένωση και την «αντίδοση ιδιωμάτων» μεταξύ της ανθρώπινης και Θεϊκής φύσης. Ενοποιούνται οι ανθρώπινες και Θείες ενέργειες στο πρόσωπο του Χριστού. 

Πολλοί γονείς διαπιστώνουν ότι ένα μωρό διαμαρτύρεται συχνά για πράγματα εντελώς επουσιώδη, όπως «θα φάω μόνο στο πορτοκαλί πιάτο, όχι σ’ αυτό». Τόσο επουσιώδη δεν φαντάζουν ορισμένες φορές και τα δικά μας αιτήματα στον Θεό; Έχουμε πράγματι ανάγκη αυτό που ζητούμε ή υπάρχει κάτι ουσιαστικότερο, για το οποίο αδιαφορούμε; 

Στην περίπτωση δύο παιδιών, συχνοί είναι οι τσακωμοί για το ποιος θα πρωτοπάρει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι. Μήπως μας βλέπει και ο Θεός έτσι; Ο παράδεισος και η κόλαση είναι, όπως λέει ο π. Ν. Λουδοβίκος, δύο ίδια δωμάτια με το ίδιο τραπέζι, τα ίδια φαγητά και τις ίδιες τεράστιες μακρυές κουτάλες, οι οποίες δεν φτάνουν όμως για να θρέψει κανένας τον εαυτό του. Στην Κόλαση όλοι δυστυχούν πεινασμένοι, ενώ στον Παράδεισο ευτυχούν επειδή ο ένας θρέφει τον απέναντί του. Να λοιπόν πώς και τα παιδιά θα ειρηνεύσουν: όταν μάθουν να μοιράζονται. Εξάλλου, η χαρά της απόκτηση πραγμάτων ή ιδιοτήτων είναι προσωρινή, ασταθής και αγχώδης, λόγω της πιθανότητας απώλειάς τους.

Όταν όμως η απόκτηση γίνεται με την επίγνωση ότι είναι δανεικά (του Θεού), τότε η χαρά είναι στέρεη και διαρκής. 

Όταν το παιδί μεγαλώσει και λάβει κληρονομιά, πχ ένα μαγαζί, θα μπορούσε αυτό να παραλληλιστεί με την Χάρι του Θεού. Δεν αρκεί η δωρεάν προσφορά αγαθών και αρετών.

Πρέπει να συνοδευτεί από ευγνωμοσύνη και συνάμα επιπλέον κόπο. Να κάνουμε κάτι. Αλλιώς, θα μείνει κλειστό και ανενεργό. 

Όλων των ανθρώπων οι γονείς είπαν κάποτε στα παιδιά τους: «όταν γίνεις κι εσύ γονιός, θα με καταλάβεις». Μήπως μας το είπε και ο Θεός ο ίδιος; Καλά Χριστούγεννα.

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 12 Δεκεμβρίου 2017.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.