Τελευταίες αναρτήσεις

16 Δεκεμβρίου 2017

ΦΟΒΟΣ και ΤΡΟΜΟΣ μήπως η Ρωσία κόψει τα υποθαλάσσια καλώδια του διαδικτύου και παγώσει την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Αν πέσει το διαδίκτυο πέφτει η Παγκόσμια Οικονομία διότι η νέα εποχή δόμησε την παρουσία της στα καλώδια και όχι στις ανθρώπινες ψυχές.

Ενώ όλος ο πλανήτης ζει κρίσιμες στιγμές κάποιοι θέτουν κρίσιμα ερωτήματα.
Είναι σαν να ρίχνουν λάδι στην φωτιά.
Άραγε τι συμβαίνει πραγματικά, υπάρχει αληθινό υπόστρωμα σε αυτή την υποθετική μελλοντική ενέργεια εκ μέρους της Ρωσίας;

Στο http://www.bbc.com/ στις 15 Δεκεμβρίου 2017  «Κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει «καταστροφικό» πλήγμα στην οικονομία, στοχεύοντας σε επικοινωνίες και καλώδια διαδικτύου που βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα.

Ο στρατηγός  Sir Stuart Peach, επικεφαλής του αμυντικού προσωπικού, είπε ότι οι γραμμές θα μπορούσαν ενδεχομένως να κοπούν ή να διαταραχθούν.

Η πρόταση  αυτή εγείρει διάφορες ερωτήσεις:
§ Είναι κάτι πιθανό να κάνει η Ρωσία;
§ Τι θα συνέβαινε εάν αυτοί - ή κάποιος άλλος - έκαναν κάτι τέτοιο; 

Τι κάνουν τα καλώδια; 

Παρέχουν διαδικτυακές και επικοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ ξεχωριστών χωρών και ηπείρων.

Το πλήρες δίκτυο περίπου 428 καλωδίων εκτείνεται σε 683,508 μίλια (1,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα), που περιβάλλουν τον πλανήτη.

Τεράστιες ποσότητες δεδομένων μεταφέρονται διαμέσου καλωδίων που είναι  γεμάτα με οπτικές ίνες – ύλη γυαλιού τόσο λεπτή όσο ένα φύλλο χαρτιού.

Δυστυχώς, ενώ η τεχνολογία τους είναι αξιόπιστη, αυτά τα στρεπτά καλώδια είναι εύθραυστα. Οι ίνες είναι εγκιβωτισμένες σε χαλύβδινο σύρμα και επικαλύπτονται  με πλαστικό - αλλά πολλά καλώδια έχουν μόνο περίπου 3 εκατοστά σε διάμετρο.

Οι φυσικές καταστροφές επίσης  μπορούν να τα βλάψουν και ακόμη και ένα αγκυροβόλιο που μπορεί να αποκολληθεί  από  ένα σκάφος μπορεί να διασπάσει ένα καλώδιο. Αυτό συνέβη πριν καιρό στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, παγώνοντας την μεταφορά δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας. 

Γιατί ανησυχούν οι αρχηγοί της άμυνας; 

Ο αμυντικός ανταποκριτής του BBC, Jonathan Beale, ισχυρίζεται ότι οι φόβοι για την  Ρωσίας να κόψει  τα καλώδια αυτά, και να διαταράξει τις υποθαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας αυξάνονται.

Οι αρχηγοί άμυνας και  των μυστικών πληροφοριών αναφέρουν τον εκσυγχρονισμό του Ρωσικού ναυτικού και την αυξημένη υποβρύχια δραστηριότητα του.

Ρωσικά υποβρύχια εμφανίζονται όλο και περισσότερο στο Βόρειο Ατλαντικό, ιδιαίτερα στο GIUK Gap, μια ζώνη ωκεάνια μεταξύ Γροιλανδίας, Ισλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Marshal Peach επισημαίνει ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ δεν διαθέτουν τα σχετικά υποβρύχια, πλοία και αεροσκάφη για να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση.

Ο ανταποκριτής του bbc σημειώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκτήσει νέο αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας εντός της επόμενης δεκαετίας, αλλά έως τότε εξαρτάται από τη στήριξη του ΝΑΤΟ για να εντοπίζει υποβρύχια.

Ο πρώην κορυφαίος στρατιωτικός επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ο Ναύαρχος Γ. Γ. Σταυρίδης, ανησυχεί επίσης. "Έχουμε επιτρέψει σε αυτή την ζωτική υποδομή να γίνει όλο και πιο ευάλωτη και αυτό θα μας ανησυχεί όλους", είπε πρόσφατα. 

Τι θα συνέβαινε εάν καταστραφούν τα καλώδια; 

Ο Keir Giles, ειδικός στο ρωσικό πόλεμο πληροφόρησης που συνεργάζεται με το think tank της Chatham House, τονίζει ότι αυτό δεν αποτελεί νέα ανησυχία.

Θεωρεί ότι είναι απίθανο να συμβεί, καθώς η οικονομική επιβάρυνση θα επηρεάσει και την Ρωσία "αλλά είναι σίγουρα ένα σενάριο για το οποίο θα πρέπει να προβληματιζόμαστε".

«Και αν συμβεί αυτό, η ζημιά θα είναι σημαντική.»

"Το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να συνδεθούν στο Facebook θα ήταν απλώς μια μικροσκοπική, μικροσκοπική όψη όλων των επιπλοκών που θα προκληθούν εάν τα καλώδια αυτά καταστραφούν", λέει ο κ. Giles.

"Οι διεθνείς συναλλαγές και οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές διαχειρίζονται μέσω  υποβρυχίων καλωδίων. Ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι τεράστιος και άμεσος".

Πιστεύει ότι η Ρωσία προσπαθεί  να μειώσει την εξάρτησή της από το διαδίκτυο, δημιουργώντας παράλληλα τα δικά της ηλεκτρονικά συστήματα, και κάνει πρόβες για το τι θα συμβεί εάν καταρρεύσει η σύνδεσή στο διαδίκτυο.» http://www.bbc.com/news 

Αν πέσει το διαδίκτυο πέφτει η Παγκόσμια Οικονομία διότι η νέα εποχή δόμησε την παρουσία της στα καλώδια και όχι στις ανθρώπινες ψυχές.

Αυτός άραγε είναι ο πολιτισμός μας σήμερα, ένα μάτσο καλώδια;

Δρ. Κωνσταντίνος ΒαρδάκαςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.