Τελευταίες αναρτήσεις

26 Δεκεμβρίου 2017

Μοσχονήσια του Αϊβαλί: Οι «γκρίζες ζώνες» της Τουρκίας

Του Νίκου Μελέτη 
 
Με άνοιγμα θέματος «γκρίζων ζωνών» για νησίδες που σήμερα ανήκουν στην Τουρκία απείλησε ο Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας ουσιαστικά στην αμφισβήτηση του status quo στο Αιγαίο από τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον πρωθυπουργό Μ. Γιλντιρίμ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, έξι τουλάχιστον νησίδες και βραχονησίδες στο σύμπλεγμα των Μοσχονησίων μεταξύ της Λέσβου και του Αϊβαλί (Κυδωνιών) θεωρείται ότι έχουν αποδοθεί στην τουρκική κυριαρχία κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών επιχείρησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από τα όσα είπε ο κ. Ερντογάν και εξειδίκευσε λίγες ημέρες αργότερα ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, που απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για 130 νησίδες που σήμερα κατέχει η Ελλάδα και είναι αμφισβητούμενης κυριότητας, η ελληνική πλευρά αντιλαμβάνεται ότι το casus belli και η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» αποτελούν κεντρικό σημείο της τουρκικής πολιτικής. 
 
Θα βρούμε «γκρίζες ζώνες» στην Τουρκία 
 
Μετά τη συνάντησή του με τον Αρμένιο ομόλογό του, ο κ. Κοτζιάς προειδοποίησε ότι «...η Ελλάδα είναι μία πάρα πολύ φιλειρηνική δύναμη. Ξέρω ότι κάποιοι αμφισβητούν εδώ και δεκαετίες και μιλούν για «γκρίζες ζώνες», αλλά σας το λέω δημοσίως πρώτη φορά: αν εφαρμοστούν τα κριτήριά τους, μάλλον θα βρούμε γκρίζες ζώνες για την Τουρκία… Με τα κριτήρια που κάποιοι χρησιμοποιούν -όχι η κυβέρνηση της Τουρκίας- λέω, κάποιοι χρησιμοποιούν κριτήρια περί γκρίζων ζωνών, θα βρεθούν ορισμένες βραχονησίδες, που ανήκουν στην Τουρκία, σε αυτή την κατηγορία». Το ίδιο επανέλαβε ο κ. Κοτζιάς και στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για τυχαία αναφορά. 
 
Οι έξι αμφισβητούμενες νησίδες 
 
Στο σύμπλεγμα των Μοσχονησίων υπάρχουν τουλάχιστον έξι σχηματισμοί, που απέχουν περισσότερο από 3 ν.μ. από την τουρκική ακτή και συνεπώς, σύμφωνα με τη ρητή πρόβλεψη της Συνθήκης της Λωζάννης, τίθενται εκτός κυριαρχίας της Τουρκίας. 
 
Οι νησίδες αυτές είναι:
Gunes ada (Λείος)
Yumurta (Δασκαλειό ή Ελιόπουλο)
Maden adasi (Πύργος)
Kara Ada (Κάλαμος)
Yuvarlak (Καλαμάκι η Καλαμόπουλο)
Goz adasi (Λειψός)
 
 
Βεβαίως η Τουρκία, προφανώς κάθε άλλο παρά αθώα, επιχείρησε να επεκτείνει την... ακτή, καθώς με δυο γέφυρες συνέδεσε τη μικρασιατική ακτή με το μικρό νησί Κρεμμύδι και ακόμη πιο δυτικά με το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος, το Μοσχονήσι. 
 
Έτσι θα μπορούσε να θεωρηθεί μέσω των τεχνητών αυτών παρεμβάσεων ότι οι βραχονησίδες βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση των 3 ν.μ. από το... Μοσχονήσι, το οποίο επειδή συνδέεται με γέφυρα (με το Κρεμμύδι, και αυτό με άλλη γέφυρα με την ακτή) εκλαμβάνεται ως η ηπειρωτική βάση μέτρησης των 3 ναυτικών μιλίων. 
 
Τα επίμαχα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης 
 
Άρθρο 12
 
Η ληφθείσα απόφασις τη 13η Φεβρουαρίου 1914 υπό της Συνδιασκέψεως του Λονδίνου εις εκτέλεσιν των άρθρων 5 της Συνθήκης του Λονδίνου της 17/30 Μαΐου 1913 και 15 της Συνθήκης των Αθηνών της 1/14 Νοεμβρίου 1913, η κοινοποιηθείσα εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν τη 13 Φεβρουαρίου 1914 και αφορώσα εις την κυριαρχίαν της Ελλάδος επί των νήσων της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός της Ιμβρου, Τενέδου και των Λαγουσών νήσων (Μαυρυών), ιδία των νήσων Λήμνου, Σαμοθράκης, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας, επικυρούνται, υπό την επιφύλαξιν των διατάξεων της παρούσης Συνθήκης των συναφών προς τας υπό την κυριαρχίαν της Ιταλίας διατελούσας νήσους, περί ων διαλαμβάνει το άρθρον 15. Εκτός αντιθέτου διατάξεως της παρούσης Συνθήκης, αι νήσοι, αι κείμεναι εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλίων της ασιατικής ακτής, παραμένουσιν υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν. 
 
Άρθρο 16
 
Η Τουρκία δηλοί ότι παραιτείται παντός τίτλου και δικαιώματος πάσης φύσεως επί των εδαφών ή εν σχέσει προς τα εδάφη άτινα κείνται πέραν των προβλεπομένων υπό της παρούσης Συνθήκης ορίων, ως και επί των νήσων, εκτός εκείνων ων η κυριαρχία έχει αναγνωρισθή αυτή δια της παρούσης Συνθήκης, της τύχης των εδαφών και των νήσων τούτων κανονισθείσης ή κανονισθησομένης μεταξύ των ενδιαφερομένων. Αι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγουσι τας συνομολογηθείσας ή συνομολογηθησομένας ιδιαιτέρας συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και των ομόρων χωρών λόγω της γειτνιάσεως αυτών. 
 
Η Ελλάδα ποτέ δεν έθεσε επισήμως θέμα βραχονησίδων που σήμερα ανήκουν στην Τουρκία, καθώς αποδέχθηκε την επί δεκαετίες άσκηση κυριαρχίας από την Τουρκία στους συγκεκριμένους σχηματισμούς. 
 
Ο υπαινιγμός που άφησε ο Νίκος Κοτζιάς δεν είναι γνωστό εάν αποτελεί αλλαγή στάσης και εάν έχει γίνει επεξεργασία συγκεκριμένων σεναρίων στο ΥΠΕΞ για αμφισβήτηση της τουρκικής κυριαρχίας των συγκεκριμένων βραχονησίδων. Πάντως η τουρκική θεωρία των «γκρίζων ζωνών» σχετίζεται κυρίως με το επιχείρημα ότι όσες βραχονησίδες δεν αναφέρονται ρητά στις Συνθήκες δεν ανήκουν στην Ελλάδα και το καθεστώς τους είναι αμφισβητούμενο. Και φυσικά καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του Αιγαίου από τη Ζουράφα στο Θρακικό Πέλαγος μέχρι και τη Γαύδο. 
 
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος»
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.