Τελευταίες αναρτήσεις

27 Νοεμβρίου 2017

Οι πολιτικές ηγεμονίες που… ξεδοντιάζονται από τα Μνημόνια

Του Μάνου Οικονομίδη

Η Ελλάδα της κρίσης συνεχίζει, με σκανδαλιστική επιμονή να… καταπίνει πολιτικές ηγεμονίες. 

Η οδυνηρή εθνική πραγματικότητα, με αφετηρία το 2009 και τον εθνικό αυτοπυροβολισμό του «λεφτά υπάρχουν», με την υπογραφή του τελευταίου των Παπανδρέου άνοιξε το δρόμο για την κοινωνική κατρακύλα. 

Την ίδια στιγμή, όλες οι κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί τους, εκλεγμένοι και διορισμένοι, από τον Γιώργο Παπανδρέου στον Λουκά Παπαδήμο, από εκείνον στον Αντώνη Σαμαρά και σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα, βιώνουν το δέος του… αφορισμού «ο επόμενος». 

Η εμπειρία ζώσα και επώδυνη. Επιβεβαιώνει πλήρως ότι, στα χρόνια του εθνικού δράματος των Μνημονίων, η ελληνική κοινωνία δεν ψηφίζει με τη λογική και τον ρεαλισμό της. Ψηφίζει με βάση το θυμικό της. 

Δεν επιλέγει θετικά. Απορρίπτει. Αποδοκιμάζει. Απαξιώνει. 

Το 2004, και λιγότερο το 2007, η πλατιά κοινωνική πλειοψηφία που εμπιστεύτηκε τον Κώστα Καραμανλή, ήταν ο τελευταίος ψίθυρος του λαού μας, συντονισμένος με την προσδοκία της ελπίδας. 

Από τότε, η σελίδα γύρισε. Και η ανάγνωση έγινε περισσότερο δύσκολη, περισσότερο σκοτεινή, περισσότερο ομιχλώδης. 

Κάθε ψήφος στον επόμενο πρωθυπουργό, είναι ψήφος άρνησης και αποδοκιμασίας του προηγούμενου. Κάτι που σημαίνει ότι, η «πολιτική ηγεμονία» η οποία προκύπτει από τις κάλπες είναι θνησιγενής, και ανατροφοδοτεί μια κρίση από την οποία η χώρα αδυνατεί να εξέλθει, με όρους ρεαλισμού και ελπίδας. 

Όταν η άνοδος ενός κόμματος στην εξουσία δεν συνδέεται με θετική προοπτική, αλλά προκύπτει από τη διχαστική πόλωση, και την εκδικητική… τύφλωση της κοινωνίας να αντικαταστήσει τον ένα πρωθυπουργό-θύμα με τον επόμενο… (επίσης πρωθυπουργό-θύμα), επιτρέπει η ίδια να διαμορφωθούν και να εδραιωθούν οι συνθηκες για την υπονόμευσή της. 

Το ερώτημα ζωηρό και επίμονο: Πόσους πολιτικούς και κόμματα θα «καταπιεί» ακόμη η εθνική καταστροφή των Μνημονίων; Με μοναδική… υποψία γαλήνης, τη σκέψη ότι, το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν την ανατολή. Στο τέλος, το φως βρίσκει το δρόμο του. Και νικάει πάντα το σκοτάδι… 

Εφημ. "Αξία"
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.