22 Οκτωβρίου 2017

God Bless America!

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Την τελευταία φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στις ΗΠΑ ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015, λίγες μόνο ημέρες μετά την δεύτερη εκλογική του νίκη, όταν ακόμη στο θώκο του Λευκού Οίκου βρισκόταν ο Δημοκρατικός Μπάρακ Ομπάμα.

Tότε ο Αλέξης Τσίπρας είχε πραγματοποιήσει, με τις ευλογίες της κας Αγγελοπούλου, παρέμβαση στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative, όπου μάλλον φάνηκε αδιάβαστος. Παρά το μήνυμα για επενδύσεις στην Ελλάδα και την υποστήριξη του πρώην Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον, το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο και οι επενδυτές δεν ήρθαν.

Από εκείνη την επίσκεψη το μόνο που έμεινε ήταν τα κάκιστα αγγλικά του Έλληνα πρωθυπουργού και η φωτογραφία του πρωθυπουργικού ζεύγος με τον Μπάρακ και την Μισέλ Ομπάμα. Μια φωτογραφία που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στο ελληνικό διαδίκτυο, κυρίως για τις ενδυματολογικές επιλογές της συζύγου του πρωθυπουργού, Μπέτυς Μπαζιάνα.

Από τότε πέρασαν δυο χρόνια και ο πρώην αριστερός Αλέξης Τσίπρας ψήθηκε στην εξουσία, αλλά και στις επαφές με ξένους ηγέτες στα ευρωπαϊκά, κυρίως, σαλόνια. Μεσολάβησε και η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα, λίγο πριν παραδώσει την εξουσία στον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, τον περασμένο Νοέμβριο. Στο μεταξύ, η κυρία Μπαζιάνα, μετά και την υποδοχή της κομψότατης Μπριζίτ Μακρόν στην Αθήνα, στις αρχές του φθινοπώρου, πέρασε το κατάλληλο στιλιστικό φροντιστήριο, προκειμένου να αποφεύγει ενδυματολογικά λάθη όπως το αποκαλυπτικό φόρεμα της παλαιότερης επίσκεψης στο Πεκίνο. Η ελληνική αποστολή, αυτή τη φορά, ταξίδεψε προετοιμασμένη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με σκοπό να φέρει τις πολυπόθητες επενδύσεις και να έρθει σε επαφή με την κοινότητα των Ομογενών, ιδιαίτερα με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και διαπρέπουν στις ΗΠΑ.

Αν και ένα περίπου χρόνο πριν, η ελληνική κυβέρνηση είχε αντιδράσει με αμηχανία στην εκλογική ήττα της Χίλαρι Κλίντον, αντιμετωπίζοντας σχεδόν με τρόμο το νέο πλανητάρχη, η επίσκεψη στο Λευκό Οίκο ήρθε ως «από μηχανής Θεός» σε μια δύσκολη στιγμή. Οι ΗΠΑ κλήθηκαν να παίξουν το ρόλο του σωτήρα της ελληνικής πλευράς την ώρα που οι ζυμώσεις στη Γερμανία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεχίζονται και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Η εικόνα του «δαιμονικού» Ντόναλντ Τραμπ ξορκίστηκε και τα λεγόμενα του ΔΝΤ αποτέλεσαν «μουσική για τα αυτιά» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, αν δεν επέμενε για μια ακόμη φορά να μιλήσει στα αγγλικά, θα κέρδιζε καθολικά τις εντυπώσεις. Η μάλλον άχαρη στιγμή της ομιλίας του στο Brookings Institution όπου στην προσπάθεια του να αποδώσει τη λαϊκή ρήση «φάγαμε τον γάιδαρο», μπερδεύτηκε, χάλασε τη συνολικά καλή εικόνα του. Το πιθανότερο είναι πως οι αναλυτές του Ινστιτούτου θα προσπαθούν για μέρες να εξηγήσουν τη φράση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το ερώτημα που μένει πλέον να απαντηθεί είναι τι ακριβώς κερδίσαμε από τη συγκεκριμένη επίσκεψη και ποια τα απόνερα των επαφών. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε καθαρά την αμερικανική υποστήριξη για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, και πήρε από τον Αμερικανό πρόεδρο το «πιστοποιητικό» που χρειάζεται η χώρα μας για να κερδίσει την πλήρη εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών και των αγορών. Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι κατάλληλες επαφές με επενδυτές, στελέχη επιχειρήσεων και funds έγιναν και, όταν έρθει η ώρα, το χρήμα θα πέσει ως μάννα εξ ουρανού στην ελληνική οικονομία.

Η αλήθεια είναι πως η στιγμή ήταν κατάλληλη γεωπολιτικά, το timing όπως λένε και οι Αμερικάνοι φίλοι μας, καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών. Ο λόγος είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που επιμένει να τραβάει γεωπολιτικά το σκοινί, ενώ παράλληλα πληθαίνει τις επαφές του με τους συμμάχους της Ρωσίας. Η εμμονή του Ερντογάν να ζητάει την έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ έχει προφανώς εξοργίσει τους Αμερικάνους, που δεν επιτρέπουν στον Τούρκο ηγέτη να τους κουνάει το δάχτυλο. Την ένταση αυτή θέλησε να εκμεταλλευτεί και η ελληνική πλευρά, με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά προκειμένου να προωθήσει τα ελληνικά ζητήματα. 

Εδώ, όμως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αν αύριο ο Ερντογάν φύγει από την εξουσία σου και στη θέση του έρθει ο Νταβούτογλου για παράδειγμα ή κάποιος άλλος, η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία θα αλλάξει και θα θυμηθούν ότι αποτελεί στρατηγικό τους εταίρο στην περιοχή. Για το λόγο αυτό, η ελληνική πλευρά πρέπει να δράσει αστραπιαία γεωπολιτικά και να μην μείνει μόνο στις εντυπώσεις, τις οποίες κέρδισε.

Σημείωση: Στις αξιομνημόνευτες συναντήσεις της Ελληνικής πλευράς ήταν οι επαφές του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με το Προεδρείο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ. Στην συνάντηση ο Νίκος Κοτζιάς προέβη σε λεπτομερέστατη ενημέρωση για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το όνομα ενώ και οι εκπρόσωποι της Παμμακεδονικής ενημέρωσαν τον Υπουργό Εξωτερικών για τις κινήσεις, θέσεις και πρωτοβουλίες τους. Στην συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Στέλιος Κυριμλής, ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Φιλιππίδης και ο πρωην Πρόεδρος Δημήτρης Χατζής. Το παρών έδωσαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον Χάρης Λαλάκος και ο Πρόξενος Δημήτρης Αγγελοσόπουλος 

* Oι φωτογραφίες είναι από τον τοίχο του δημοσιογράφου και διευθυντή του Hellas FM Δημήτρη Φιλιππίδη, ο οποίος κάλυψε όλο το ρεπορτάζ της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον με αντικειμενικότητα. Τον ευχαριστούμε θερμά.

Geopolitics



Share

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το μονο που πηρε ηταν υποδειξεις οτι η υψηλη φορολογια δεν επιτρεπει προς το παρον επενδυσεις. Οσο για τους Τουρκους μην αυταπαταστε. Οσο οι Ρωσοι αποτελουν κινδυνο για τους αμερικανους θα αποτελουν παντα συργατες κατα προτεραιοτητα των αμερικανων. Η Τουρκια και οχι ο "προσωρινος" Ερντογκαν

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Ειναι αληθεια οτι εχει δημιουργηθει σε ορισμενους αναλυτες ή και απλους πολιτες η προσδοκία οτι επειδη η Τουρκια τα εχει τελευταία τσουγκρισει με τις ΗΠΑ θα υπαρξει μια αναβαθμιση της Ελλαδας απο γεωπολιτικης και γεωστρατηγικης άποψης...

Αυτο φυσικα δεν ειναι απαραιτητως και θετικο καθως κανεις δεν μπορει να αντιληφθει το ποσο επικινδυνο ειναι να αποτελεσουμε στοχο της ρωσικης πυραυλικης πυρηνικης δύναμης...

Από την άλλη παλι το όλο θεμα ειναι καθαρα μια δημιουργία της ρωσικης διπλωματιας που καταφερε μεσω του ημιτρελου αλάζονα Ερντογαν να δημιουργησει ρηγματα στην νοτιοανατολικη πτερυγα του ΝΑΤΟ....

Ωστόσο συμφωνω απολυτως μαζι σου οτι οι ΗΠΑ δεν αφηνουν ετσι ευκολα την Τουρκια του Ερντογαν να κανει του κεφαλιου της και ειναι σιγουρο οτι εχουν τον τροπο να κανουν τους Τουρκους να ιδρωνουν.... (βλεπε Κουρδοι)

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.