21 Οκτωβρίου 2017

Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε κολοσσιαία «εξάλειψη τεχνολογίας» στη Γη;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα τέτοιο καταστροφικό γεγονός φαίνεται πιθανό να συμβεί μέσα στον επόμενο αιώνα, με 12% πιθανότητα να συμβεί την επόμενη δεκαετία. 

Δύο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι Avi Loeb και Manasvi Lingam, αποκάλυψαν ότι ηλιακές εκλάμψεις μπορούν να χτυπήσουν τη Γη μέσα στην επόμενη δεκαετία και να οδηγήσουν σε ζημίες τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέροντας ένα περιστατικό που συνέβη το 1859. 

Μελετώντας τις ηλιακές εκλάμψεις από άλλα αστέρια παρόμοια με τον ήλιο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι πιο ακραίες σούπερ εκλάμψεις είναι πιθανό να εμφανιστούν σε ένα αστέρι όπως ο ήλιος μας, κάθε 20 εκατομμύρια χρόνια. Αλλά λιγότερο έντονες εκλάμψεις συμβαίνουν πολύ πιο συχνά και μπορούν ακόμα να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στον πλανήτη μας.

Αυτό συνέβη το 1859, όταν μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα έστειλε τεράστιες εκλάμψεις προς τη Γη κατά την πρώτη καταγεγραμμένη εκδήλωση του είδους της. 

Όλα τα τηλεγραφικά συστήματα σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο κατέρρευσαν και υπήρξαν κάποιες αναφορές για χειριστές που δέχονταν ηλεκτρικά κτυπήματα από τις τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος που πέρασαν βίαια μέσω των καλωδίων. 

«Τότε, δεν υπήρχε πολύ μεγάλη τεχνολογία, οπότε η ζημιά δεν ήταν πολύ σημαντική, αλλά αν συνέβαινε στον σύγχρονο κόσμο, η ζημιά θα μπορούσε να κοστίσει τρισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Loeb, σύμφωνα με το New Scientist. 

Είπε επίσης ότι μια τέτοια έκλαμψη σήμερα μπορεί να κλείσει όλα τα ηλεκτρικά δίκτυα, όλους τους υπολογιστές και όλα τα συστήματα ψύξης σε όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Με άλλα λόγια, «πολλά πράγματα θα μπορούσαν να πάνε πραγματικά στραβά». 

Αν η ηλιακή έκλαμψη είναι λίγο ισχυρότερη, θα μπορούσε να βλάψει ακόμη και το στρώμα του όζοντος του πλανήτη μας. 

Τόνισαν επίσης ότι ενώ οι συγκρούσεις αστεροειδών τραβούν όλη την προσοχή όταν πρόκειται για απειλητικά για τη ζωή διαστημικά γεγονότα, οι σούπερ εκλάμψεις δεν αποσπούν σχεδόν καθόλου προσοχή, αν και θα μπορούσαν να είναι εξίσου θανατηφόρες και είναι εξίσου πιθανό να συμβούν και να επηρεάσουν κάθε ζωντανό ον στη Γη. 

Τον Σεπτέμβριο, ο ήλιος εμφάνισε παράξενα υψηλά επίπεδα ηλιακής φωτοβολίας καθώς έφτανε στο ηλιακό ελάχιστο, την περίοδο κατά την οποία η δραστηριότητα της φωτοβολίας του ήλιου θα έπρεπε να ήταν χαμηλότερη. 

Οι ηλιακές κηλίδες στις 6 Σεπτεμβρίου διέκοψαν ραδιοφωνικά σήματα υψηλής συχνότητας στη Γη για πάνω από μία ώρα στην πλευρά του πλανήτη μας που έβλεπε στον ήλιο κατά τη διάρκεια της εκπομπής. 

Οι ηλιακές καταιγίδες, που μπορούν να εκπέμπουν δισεκατομμύρια μεγατόνους ενέργειας, θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές στη Γη, αν το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας αλληλεπιδράσει βαριά με αυτές, καθώς μπορούν να χτυπήσουν ηλεκτρικά συστήματα και να προκαλέσουν συσκότιση σε όλον τον κόσμο. 

Οι ηλιακές εκλάμψεις εμφανίζονται όταν το μαγνητικό πεδίο του ήλιου είναι στριμωγμένο σε κόμβους από την κίνηση του υπερθερμασμένου πλάσματος γύρω από την επιφάνεια του ήλιου. Αυτό προκαλεί απελευθερώσεις αιχμών ενέργειας που κάνουν τον ήλιο να εκπέμπει πίδακες πλάσματος και ιονισμένων σωματιδίων. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.