Τελευταίες αναρτήσεις

19 Οκτωβρίου 2017

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΤΗΣ Ε! ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

Γράφει ο Ιωάννης Ασλανίδης

Στους πρόποδες του υψώματος αδελφών Ζαχαροπούλου (Κορύλοβο), σ’ ένα υπέροχο φυσικό τοπίο με πεύκα και αγριολούλουδα, βορείως της πόλεως Δράμας και βορείως του Στρατοπέδου της Ε! ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ, έχει ανεγερθεί από τους Καταδρομείς της Μοίρας ένα πολύ όμορφο εκκλησάκι, αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα, που είναι και πολιούχος της Πόλεως Δράμας. Ο επισκέπτης της Εκκλησίας αυτής, στο αντίκρισμα της, μέσα στο ειδυλλιακό τοπίο που την περιβάλλει, νοιώθει δέος και όταν μάθει και το ιστορικό της ανεγέρσεώς της, τότε καταλαβαίνει ότι, είμαστε τόσο χριστιανοί όσο ακριβώς φαίνεται στην καθημερινή μας ζωή, είμαστε τόσο άνθρωποι, όσο στέρεα βαδίζουμε, εδώ στη γη, στον δρόμο του Θεού. 

Ιστορικό Ανεγέρσεως του Ναϊδίου
- Ο χώρος που ανεγέρθη το Ναΐδιον της Αγ. Βαρβάρας ήταν την εποχή εκείνη, υπαίθριες αποθήκες Πυρομαχικών της Ε! Μ.Κ. και εφυλάσσοντο από τους Καταδρομείς της Μοίρας.

- Την 23.45 ώρας στις 3 Δεκ. 1978 ημέρα Κυριακή παραμονή της Αγ. Βαρβάρας, πολιούχου και θαυματουργού της πόλεως Δράμας, ο τότε ΚΔ Γάτσιος Σωτήριος του 83 Λόχου της Ε! Μ.Κ., ήταν σκοπός στην Α (ΒΔ) Σκοπιά του περιφραγμένου χώρου των Πυρομαχικών. Σημειωτέων! ο Διοικητής του 83 Λόχου τότε Υπολοχαγός Φράγκος Φραγκούλης, έδωσε εντολή στους καταδρομείς του Λόχου του μεταξύ άλλων να αποστηθίσουν την Προσευχή των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα στον ως άνω Καταδρομέα, διότι επέκειτο η Διοικητική επιθεώρηση του Στρατηγού Διοικητού της ΙΙΙ Μ.Ε.Δ. στις 18 Δεκεμβρίου 1978. Κατόπιν τούτου ο (ΚΔ) Γάτσιος Σωτήριος προσεπάθει να απομνημονεύσει την προσευχή την ως άνω ώραν και κατά διάρκεια που ήτο σκοπός, εις μάτην όμως. Σε κάποια στιγμή το κατόρθωσε και άρχισε να την λέει την προσευχή από στήθους, τότε ακούει μια γυναικεία φωνή να του λέει: «Μπράβο, μπράβο παιδί μου», και το γυναικείο όραμα σιγά-σιγά χάνεται από τα μάτια του Καταδρομέα. Για τον (ΚΔ) Γάτσιο Σωτήριο δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ήταν η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ λόγω της εορτής της.

Την επομένη αναφέρει ο Καταδρομέας το γεγονός στον Διοικητή του Λόχου Υπολοχαγό Φράγκο Φραγκούλη, ο οποίος ακολούθως επαρουσιάσθη μετά του Καταδρομέως στον Διοικητή της Ε! Μ.Κ. που ήτο η ταπεινότης μου. Εκεί στο Γραφείο μου, ο Καταδρομέας μας ανέφερε, μέσα σε κλίμα γενικής συγκίνησης, το περιστατικό της εμφάνισης του ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ.

Κατόπιν των ανωτέρω η Διοίκηση της Ε! Μ.Κ. αποφασίζει, ο 83 ΛΟΚ της Μοίρας να κτίσει στο σημείο που παρουσιάστηκε, κατά την υπόδειξη του Καταδρομέα Γάτσιο, το Όραμα της Αγίας Βαρβάρας, ένα εικονοστάσι αφιερωμένο στην Αγία.

Το περιστατικό γράφτηκε στην Η.Δ. της Μοίρας και πλαστικοποιημένο το ιστορικό τοποθετήθηκε στο εικονοστάσι, που μετά από λίγο καιρό έκτισαν οι Καταδρομείς του 83 ΛΟΚ της Ε! Μ.Κ. 

Τα χρόνια περνούσαν, αλλά το περιστατικό έμενε ζωντανό στις μνήμες του Προσωπικού των τότε υπηρετούντων στελεχών της Ε! Μ.Κ., με την ελπίδα κάποτε, στην θέση του εικονοστασίου, ν’ ανεγερθεί ένας μικρός απέριττος ναός, αφιερωμένος στην Αγία Βαρβάρα. 

Για την πραγματοποίηση της ελπίδας αυτής, ήλθε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου τον Αύγουστο του 2010, με την συγκυρία στην Ιεραρχία του Στρατού Ξηράς να είναι, Αρχηγός ΓΕΣ ο Αντγος Φραγκούλης Φράγκος, Διοικητής του Β! Σ.Σ. Αντγος Θεόκλητος Ρουσάκης, Διοικητής της Ε! Μ.Κ. ο τότε εξαίρετος από πάσης πλευράς Ανχης Τσιμπίδης Δημήτριος και ο Μηχανικός και κάτοικος Δράμας κ. Κεσόγλου Παναγιώτης, ο οποίος υπηρετούσε την εποχή εκείνη την θητεία του στην Ε! Μ.Κ. ως βοηθός 4ου Γραφείου.

Με την έγκριση και ευλογίες του Μητροπολίτη Δράμας, αμέσως μετά την 15η Αυγούστου 2010, άρχισε το προσωπικό της Ε! Μ.Κ., υπό την άμεση εποπτεία του Μηχανικού κ. Κεσόγλου Παναγιώτη την ανέγερση της Εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας, διαμορφώνοντας εξαιρετικά και τον περιβάλλοντα χώρον και τελείωσε στις Αρχές Ιανουαρίου 2011.

Ασφαλώς δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί το λαμπρό αυτό εκκλησάκι, αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα, προστάτιδος της Δράμας εάν δεν υπήρχε η αφιλοκερδής συνδρομή πολλών Δραμινών και όχι μόνο, από αυτούς που εγώ θυμάμαι: ο Ιερομόναχος Αθανάσιος πρώην Ηγούμενος Μεγάλου Μετεώρου, προσωπικό από την Μονή Αγ. Στεφάνου, κάτοικοι Δράμας, ο Αείμνηστος Δημήτριος Γουντζίδης, ο κ. Λαλασίδης Γεώργιος, ο κ. Ιντζές Γεώργιος, κ.ά.

Τα Θυρανοίξια της Εκκλησίας έγιναν στα μέσα Φεβρουαρίου του 2011 μέσα σε κατάνυξη και συγκίνηση. Στην τελετή παρευρίσκετο μεταξύ πολλών Επισήμων και επισκεπτών και η Οικογένεια του τότε Καταδρομέα Γάτσιου Σωτήριου, πλην του ιδίου, καθόσον ο ίδιος είχε αποβιώσει σε τροχαίο δυστύχημα.

Σήμερα το Εκκλησάκι αυτό αποτελεί ένα στολίδι και δεσπόζει στους πρόποδες του όρους Αδελφών Ζαχαροπούλου με θέα την Ε! Μ.Κ. και την Πόλη της Δράμας.

- Ανάμεσα στο παρελθόν όπου οι αναμνήσεις μας και στο μέλλον που οι Ελπίδες μας, υπάρχει το παρόν όπου βρίσκονται τα καθήκοντά μας.

Αξίζει τον κόπο, ο επισκέπτης της πόλεως της Δράμας, να επισκεφθεί το Εκκλησάκι αυτό των Λοκατσίδων. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα τηλέφωνο στην Ε! Μ.Κ. για να διευκολύνει την επίσκεψή του.

- Μην ξεχνάμε ποτέ η ζωή μας χωρίς ΘΕΟ, είναι: χρόνος χωρίς άνοιξη, άνοιξη χωρίς λουλούδια, λουλούδια χωρίς άρωμα, ημέρα χωρίς Ήλιο, νύκτα χωρίς σελήνη και αυτοκίνητο χωρίς φρένα. 

Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
Αντγος ε.α.
Επίτιμος Διοικητής της Σ.Σ.Ε.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.