16 Οκτωβρίου 2017

«Η Ελλάδα κυβερνάται από τον τίποτα και τον κανένα»

Του Παναγιώτη Περγαντά  

Το γνωστό δίλημμα «Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;» αποκρύπτει το βασικό ρόλο του κόκορα στην αναπαραγωγική διαδικασία της όρνιθας. Βέβαια κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως η κότα δεν χρειάζεται τον κόκορα για να ωοτοκήσει, κάτι το οποίο ναι μεν είναι σωστό αλλά αποτελεί την μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι πως, από τα μη γονιμοποιημένα αυγά που γεννά η κότα, δεν θα προκύψουν κοτοπουλάκια. Η απάντηση συνεπώς στο προαναφερθέν δίλημμα, είναι σαφές πως δεν μπορεί να είναι ένα απλό η κότα, ή το αυγό. Η σωστή απάντηση θα ήταν πως η κότα μπορεί να κάνει αυγά, αλλά όλα τα αυγά δεν κάνουν απαραίτητα κοτοπουλάκια. 

Το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει ως θέμα τη βιολογία αναπαραγωγής της όρνιθας. Απλά χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο παράδειγμα για να αναδείξω το λογικό αδιέξοδο στο οποίο καταλήγουν αρκετά συχνά, τα διλημματικού χαρακτήρα ερωτήματα. Αυτός ο απλουστευτικός, μανιχαϊστικός τρόπος σκέψης, που αντιλαμβάνεται μόνο το ναι και το όχι και που εκφράζεται από διλήμματα του τύπου «ή εμείς ή αυτοί», ακόμη και αν εκφέρεται από πρωθυπουργικά χείλη, δείχνει έλλειψη καλλιέργειας και δεν οδηγεί σε ρεαλιστική ανάλυση της πραγματικότητας και ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων.

Δυστυχώς για όλους εμάς, αυτή η διλημματική λογική, επικράτησε για πολλά χρόνια στην πολιτική, χειραγωγώντας τον τρόπο σκέψης των πολιτών, με αποτέλεσμα την γενικευμένη υιοθέτηση στερεοτύπων. Εν πολλοίς, αυτός είναι ένας λόγος που η Ελληνική κοινωνία δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στη σύγχρονη πραγματικότητα και να κάνει τις απαιτούμενες συνθέσεις, ούτως ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ορθολογικά οργανωμένου και αποτελεσματικού κράτους, που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. 

Μακάρι όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την αλλαγή φύλου στα δεκαπέντε, να γινόταν για το πως θα βελτιώσουμε την παιδεία. Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά οι κυβερνώντες βλέπουν το… φύλλο συκής και χάνουνε το δάσος. Δεν αντιλαμβάνονται πως οι κοινωνίες για να προοδεύσουν, έχουν ανάγκη την αριστεία και τα υγιή πρότυπα που θα εμπνεύσουν τους πολίτες. Δεν μάθανε πως, η ιστορία εκδικείται εκείνους που την αγνοούν. Παραβλέπουν πως το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα και πως η επίλυση του θα έπρεπε να ήταν η πρώτη προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων. Ακόμα και τώρα που οι γεννήσεις στην Ελλάδα υπολείπονται των θανάτων, οι κυβερνώντες στρουθοκαμηλίζουν, παραβλέποντας την αλήθεια της ζωής που περιγράφεται με τον καλύτερο τρόπο από τα λόγια του Αθηναίου Στρατηγού Νικία στη Σικελία πως «Άνδρες γαρ πόλις και ου τείχη ουδέ νήες ανδρών κεναί». 

Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί, 900.000 ζευγάρια στην Ελλάδα δεν έχουν αποκτήσει ούτε ένα παιδί. Αν αυτά τα ζευγάρια αποκτούσαν έστω ένα παιδί, θα είχαμε μία άμεση αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας κατά 9%, ενισχύοντας σε βάθος χρόνου το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και εξασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό, την αειφόρο ανάπτυξη της πατρίδας. Αλλά είπαμε, προέχουν οι πολιτικοί «πελάτες» και ο ανεξέλεγκτος δικαιωματισμός. Προέχουν τα παιδιά της «μετριότητας» που γαλουχημένα από τα αδιέξοδα στερεότυπα των «Τσακνήδων», γυρίσανε την πλάτη τους στο μέλλον και έχουν την απαίτηση να τους ακολουθήσει όλη η κοινωνία. Προέχουν οι ακτιβιστικές δράσεις του Ρουβίκωνα, άσχετα αν αυτές χρησιμοποιούν βία. Προέχει το συμφέρον των ιδιοτελών πολιτικών, που σαν τον Φάουστ του Γκαίτε, πουλήσαν την ψυχή τους στο διάβολο, όχι για να εξασφαλίσουν τη νεότητα, αλλά για να παραμείνουν στην εξουσία. Θέλουν να έχουν την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά, γονιμοποιημένα ή όχι δεν έχει σημασία για αυτούς, αρκεί που είναι χρυσά. 

Δυστυχώς σε αυτή την κρίσιμη ιστορική συγκυρία που βρίσκεται ο Ελληνισμός, η Ελλάδα κυβερνάται από τον τίποτα και τον κανένα που θέλουνε να μας πείσουν πως, «Όλα τα είχε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε». Αποτελεί κοινή διαπίστωση πλέον πως όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο μικρότερη θα είναι η καταστροφή που θα αφήσουν πίσω τους. 

* O κ. Παναγιώτης Περγαντάς είναι βιολόγος, επιχειρηματίας 




Share

4 σχόλια:

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Ὁ τίτλος "η Ελλάδα κυβερνάται από τον τίποτα και τον κανένα" ὑποδηλώνει ὅτι οἱ κυβερνῶντες εἶναι ἀνίκανοι καί ἄπραγοι. Δυστυχῶς, ἡ πραγματικότης εἶναι πολύ σκληροτέρα. Οἱ "κυβερνῶντες," ὅπως καί οἱ προκάτοχοί των, καθώς καί αὐτός πού ἑτοιμάζεται νά τούς διαδεχθῇ, ὄχι μόνον ΔΕΝ εἶναι ἀνίκανοι καί ἄπραγοι, ἀλλά, τοὐναντίον, εἶναι ἱκανώτατοι ἀνθέλληνες καί ἀντίχριστοι καί καθημερινῶς κόβουν σύρριζα ὅλα τά "ὑποστηλώματα" τῆς Ἑλλάδος (Ἑλληνικός πληθυσμός, Ὀρθόδοξος πίστις, οἰκογένεια, παιδεία, ἐθνική ἀνεξαρτησία, Ἑλληνική γλῶσσα κ.λπ.), ἐκτελώντας τήν ἐντολήν τοῦ Κίσσιγκερ. Εἰς τό βρωμερόν αὐτό "ἔργον" τους, ἔχουν δυστυχῶς συνοδοιπόρους καί τούς ἐπισκόπους (τοῦ νέου καί τοῦ παλαιοῦ ἑορτολογίου), παρά τίς λεκτικές ἤ ἄλλες χλιαρές ἀντιδράσεις μερικῶν.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Θα συμπληρωνα στο ευστοχότατο σχολιο σας και το .....προδότες.

Ποσειδώνας είπε...

Φίλε μου Θάνο, δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, όπως την περιγράφει ο κ. Δ. Χατζηνικολάου. Δεν χρειάζεται να προσθέσει κανείς τίποτε. Μέσα σε λίγες γραμμές ... τα είπε όλα!

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Ναι καλε μου φιλε Ποσειδωνα.
Δυστυχως δεν μπορει να διαφωνησει πλεον κανενας για τις προθεσεις ολων αυτων των εθνοπροδοτων...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.