28 Οκτωβρίου 2017

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Γράφει ο Ιωάννης Ασλανίδης 

«Εν Ιστορικόν γεγονός, το οποίον μελετάται επιφανειακώς, δύναται ν’ αποτελέσει βάσιν διά την υποστήριξιν μιας λανθασμένης γνώμης». (ΚΛΑΟΥΖΕΒΙΤΣ ο πόλεμος τομ 1, Βιβ. 2, κεφ. 5)

Διά την ανάγκη πλήρους ενημερώσεως των αξιοτίμων αναγνωστών της αγαπητής και ιστορικής εφημερίδος επί ενός σημαντικού γεγονότος της Πατρίδος μας, όπως είναι η «ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΟΥ 40» και παίρνοντας  αφορμή από τις διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται κατά καιρούς και βλέπουν το φως της δημοσιότητος.

Παραθέτω, στην συνέχεια, τα παρακάτω στοιχεία τα οποία θεωρώ λίαν χρήσιμα.

Είναι αλήθεια ότι, πολλοί ιστορικοί ιδίως των Δυτικών χωρών, προσπάθησαν να δώσουν διαφορετική ερμηνεία από αυτήν που εμείς τεκμηριώνουμε δηλ. Η  αποτυχία των Ιταλικών Στρατευμάτων, η ανάγκη επεμβάσεως των Γερμανικών στα Βαλκάνια, που προορίζοντο για το Σχέδιο «Μπαρμπαρόσα», η σύνταξη νέου Σχεδίου «Μαρίτσα» και τέλος η ανάγκη διαφοροποιήσεως του χρόνου ενάρξεως των επιθετικών ενεργειών εναντίον της Ρωσίας συνετέλεσαν, κατά την γνώμη των τότε πρωτεργατών, ΣΟΒΑΡΑ στην αποτυχία των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο μέτωπο της Ρωσίας.

Από διάφορες απόψεις και ιστορικές μελέτες που βλέπουν, το φως της δημοσιότητος, βλέπουμε μία προσπάθεια να μειώσουν την πολεμική προσφορά της Ελλάδος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την αντίστασή της και τ’ αποτελέσματα εναντίον των Δυνάμεων του άξονος. Μερικά χαρακτηριστικά των προσπαθειών αυτών, παρακάτω επισημαίνω:

α. Σε χρονικό Αμερικανικής εφημερίδος που αναδημοσίευσε η «Καθημερινή» τον Σεπτ. 1989 αναφέρεται: «Η ξαφνική επίθεση του Χίτλερ στην Γιουγκοσλαβία είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει κατά ένα μήνα την εκστρατεία του στην Σοβιετική Ρωσία …… Οι Γερμανοί εξ άλλου δεν περίμεναν ν’ αντιμετωπίσουν προβλήματα, όταν ανέλαβαν την επιχείρηση για τις 22 Ιουνίου 1941…» (εφημερίς «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 2 ΣΕΠΤ. 1989) 

β. Στο σύγγραμμα «History of the World» του εκδοτικού οίκου “Time – Life Books” έτους 1989, περιέχονται τα εξής: ……. και παρ’ όλο ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ασυνήθιστα υγρή άνοιξη του 1941 θα είχε αναβάλλει έτσι κι αλλιώς την επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα», ο πόλεμος γύρω από την Μεσόγειο αποτελούσε μία απλή δυσάρεστη (και απροσδόκητη) εκτροπή για τον Γερμανικό Στρατό, τις παραμονές της μεγαλύτερης Στρατιωτικής επιχείρησης στην  Ιστορία». (Time –Life Books, εκδόσεις 1989) 

γ. Στο Διεθνές Συμπόσιο στην Κρήτη τον Μάϊο του 1991 για την 5 επέτειο της μάχης της Κρήτης, ο Γερμανός Ιστορικός Dr. Boog, ο οποίος ερευνά τα αρχεία του Γ΄ Ράιχ, που δημοσιεύθηκαν στην Γερμανία, στην εισήγησή του ανέφερε μία ευτράπελη δικαιολογία, ότι «η καθυστέρηση ενάρξεως της επιχειρήσεως εναντίον της Σοβιετικής Ενώσεως οφείλεται στην βραδύτητα εκτελέσεως των εργασιών κατασκευής των προωθημένων αεροδρομίων στην Πολωνία, ως και το λογιστικό σύστημα υποστηρίξεως της Λουφτβάφε (πληροφορίες από τον συμμετέχοντα στο Διεθνές Συμπόσιο, Υποστράτηγον ε.α. Κ. Κανακάρη, τότε καθηγητού της Στρατιωτικής Ιστορίας στην Στρατ. Σχολή των Ευελπίδων).

δ. Κάθε χρόνο εορτάζεται στην Μόσχα η επέτειος του τέλους του Β.Π.Π. με μεγαλειώδεις παρελάσεις και ομιλίες στις οποίες παρίστανται ηγέτες απ’όλο τον Κόσμο και από την Ελλάδα. Ακούμε στην τελετή αυτή, τους ηγέτες πολλών Κρατών, ν ’αναφέρονται, για την ηρωική προσφορά του Σοβιετικού Στρατού εναντίον του Φασισμού, που δεν ήταν μόνον αυτός, ως και για πολλούς άλλους Λαούς. Όμως! Με παράπονο, θλίψη και ένα κόμβο στο λαιμό μας, διαπιστώνουμε προκλητικά σκόπιμη απουσία και αναφορά στην προσφορά της Ελλάδος κατά του φασισμού κατά τον Β.Π.Π. Κάνοντας στην σκέψη μας μία ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της εποχής εκείνης, καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι: «Ποτέ το κλίμα της ειρηνικής περιόδου δεν ευνοεί τους ήρωες». 

Η ιστορία, η δικαίως αποκληθείσα Μήτηρ των επιστημών  στηρίζεται εις την έρευνα και την κριτική, παρουσιάζει τις διάφορες μορφές, οι οποίες ενσάρκωσαν μία ιστορική περίοδο, πάντοτε όμως υπό το πρίσμα της πραγματικότητας, της αμεροληψίας και των βασικών στοιχείων, που τεκμηριώνουν την αλήθεια. 

Υπάρχουν λοιπόν Ιστορικά στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις και απόψεις από τις δυο πλευρές των αντιμαχομένων Δυνάμεων, μη επιδεχόμενες αμφισβήτηση, βάσει των οποίων σαφώς αποδεικνύεται ότι, η αναβολή της εκστρατείας οφείλεται στην αντίσταση των Ελλήνων κατά των Δυνάμεων του Άξονος. 

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα στοιχεία, για την επιβεβαίωση της αλήθειας:
α. Ο Γερμανός στρατηγός Walter Warlimont,  Υπαρχηγός του επιτελείου επιχειρήσεων στο O.K.W. (Oberkommande de Welrmercht) από το 1939 – 1944, γράφει: «Εξ αιτίας της εκστρατείας στα Βαλκάνια, η επίθεση εναντίον της Ρωσίας χρειάστηκε ν’ αναβληθεί, από τα μέσα Μαϊου στις 22 Ιουνίου 1941 (…) ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα χρειάστηκε να συνταχθεί και πάλι διά δεύτερη φορά  (…). (W. Warlimont, Inside Hitler’s Headguarters 1939-1944 N. York 1964, σελ. 143 και 147) 

β. Ο Βρεττανός Ιστορικός Χ. Ρ Τρέβορ – Ρόπερ, γράφει: «Την 13 Δεκ. 1940, εξεδόθη από τον Χίτλερ η μυστική κατευθυντήριος οδηγία αριθ. 20 με το Κωδικό όνομα επιχείρηση «Μαρίτσα», με τις γενικές γραμμές του Σχεδίου επιθέσεως εναντίον της Ελλάδος, υπό το φως της απειλητικής καταστάσεως στην Αλβανία….. Το Σχέδιο προέβλεπε την χρησιμοποίηση ενός συνόλου Γερμανικών Δυνάμεων  μέχρι 24 Μεραρχιών, συμπεριλαμβανομένων και Αλεξιπτωτιστών διά την κατάληψη Ελληνικών νήσων….»(Trevor Roper, H.R Blietrkrig to Deleat Hitler’s war Directives 1939-1945, N. York 1971, σελ. 46-47).

γ. Ο Γερμανός στρατηγός Χάλντερ, αρχηγός του Γερμανικού επιτελείου μέχρι τον Σεπτ. 1942, όταν συνάντησε τον Στρατάρχη Αλ. Παπάγο στο Νταχάου τον Μάϊο 1944 όπου ο Παπάγος εκρατείτο ως όμηρος, ομολόγησε: «Η Ελληνική αντίσταση παραταθείσα επί έξι ολόκληρους μήνες ανάγκασε το Γερμανικό Στρατηγείο να μεταβάλει επανειλημμένως τα σχέδιά του, τελικώς δε να αναβάλλει την έναρξη της εκστρατείας εναντίον της Ρωσίας, παρά την σαφή επίγνωση ότι, η αναβολή αυτή θα μπορούσε να αποβεί εν τέλει καταστρεπτική για τον Γερμανικό Στρατό και τις επιχειρήσεις του».  (Α. Κύρου, το Χρονικόν 1940-44, του 1978 σελ. 368). 

δ. Ο Γερμανός στρατάρχης Πάουλους, κατά την δίκη της Νυρεμβέργης, κατέθεσε μεταξύ των άλλων και τα εξής: «…και βλέπουμε τώρα, γιατί ο Χίτλερ επέμενε τόσο πολύ για την εντός του Μαρτίου διεξαγωγή των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και για την επιστροφή των στρατευμάτων του από την Βαλκανική Χερσόνησο μέσα στην άνοιξη και το βραδύτερο μέχρι την 1η Μαΐου….». (Αχ. Κύρου,  Η Αποφασιστική Καμπή του Πολέμου, Αθήναι 1946, σελ. 149). 

ε. Ο Στρατηγός W. Anders, αρχηγός των ελευθέρων Πολωνικών Δυνάμενων στον Β΄ Παγκ. Πόλεμο, γράφει: «Ο Χίτλερ καθόρισε την 15η Μαΐου 1941, ως ημερομηνία της εξορμήσεως… Η κατάκτηση των Βαλκανίων αργοπόρησε την επίθεση εναντίον της Ρωσίας.  Η ημερομηνία της επιθέσεως χρειάστηκε ν’ αναβληθεί, πρώτα για 4 εβδομάδες και τελικά για τις 22 Ιουνίου 1941.  Η αναβολή αυτή είχε σημαντικές συνέπειες….» (W. Anders, Hitler’s Defeat in Russia, Chicago 1953, σελίς 31).

στ. Ο Βρεττανός στρατ. Ιστορικός Liddel Hart, γράφει: «Μία ταχεία κατάκτηση των βαλκανίων εξηρτάτο από την χρησιμοποίηση τεθ/νων Μεραρχιών και θα χρειαζόταν την κάθε μία από αυτές προτού μπορέσει ν’ αποτολμήσει να εξαπολύση την επίθεση εναντίον της Ρωσίας. Έτσι την 1 Απριλίου το Σχέδιο Μπαρμπαρόσα αναβλήθηκε από τα μέσα Μαΐου στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου…. Η αναβολή ήταν μόνο πέντε εβδομάδες.  Αλλά, ήταν ένας σοβαρός συντελεστής για να χάσει τις  πιθανότητες της νίκης εναντίον της Ρωσίας». (L. Hart, Ιστορία του Β΄ Π. Πολέμου, σελ. 152). 

ζ. Ο Βρετανός Υπουργός των εξωτερικών Άντονυ Ήντεν, σε λόγο του στο Μάντσεστερ, στις 23 Οκτ. 1941, δήλωσε: «Η γενναία άμυνα της Ελλάδος ανέτρεψε το χρονοδιάγραμμα των σχεδίων του Χίτλερ και ανέβαλε την προετοιμασία της επίθεσής του εναντίον της Ρωσίας για τουλάχιστον έξη πάρα πολύ πολύτιμες εβδομάδες».  (The Greek white Book, Washington 1943, σελ. 14) 

η. Ο Βρετανός Ναύαρχος Αλεξάντερ, πρώτος Λόρδος του Ναυαρχείου, σε ομιλία του στο Λονδίνο κατά τον εορτασμός της πρώτης επετείου της 28ης Οκτωβρίου, διεκήρυσσε: «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι, η Ελλάδα ανέτρεψε το σύνολο των σχεδίων της Γερμανίας, εξαναγκάζοντάς την να αναβάλει για έξι εβδομάδες την επίθεση κατά της Ρωσίας.  Διερωτώμεθα, ποία θα ήταν η θέση της Σοβ. Ενώσεως χωρίς την Ελλάδα». (Θ. Παπακωνσταντίνου, η Μάχη της Ελλάδος, σελ. 395). 

θ. Οι καταστρεπτικές για το Γ΄ Ράιχ συνέπειες της μοιραίας εκείνης καθυστέρησης της ενάρξεως του Γερμανοσοβιετικού πολέμου, χάριν στην ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στα οχυρά της Μακεδονίας και αργότερα στην Κρήτη, που συνετέλεσαν στην καθυστέρηση εφαρμογής του Σχεδίου «Μπαρμπαρόσα» ..συνοψίσθηκαν αργότερα επιγραμματικά στην ακόλουθη διαπίστωση του εκπροσώπου του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Γερμανικό Στρατηγείο Ο.Κ.W. Karl Rittl. «Η καθυστέρηση εκείνη εστοίχισε στους Γερμανούς την μάχη του χειμώνος ενώπιον της Μόσχας, όπου χάθηκε ο πόλεμος». (Αλ. Κύρου, όνειρα και πραγματικότης,  Αθήναι 1972, σελ. 199-200). 

ι. Κατά το τέλος του πολέμου, ο Χίτλερ διετείνετο ότι, οι Ιταλοί και ο Μουσολίνι συνέβαλαν στην τελική κατάρρευση της Γερμανίας, προκαλούντες την αναβολή της εκστρατείας του εναντίον της Σοβ. Ενώσεως. (Εκδόσεις Α.Τ.Ε., Η Ελλάδα 1936 – 1944, σελ. 32 Heeresadjutrnt bei Hitler 1938-1943. Aufzeichnungen des Majors Engel, Stuttgart 1974 σελ. 4). 

ια. Σχετικά με τις χρησιμοποιηθείσες δυνάμεις της Γερμανίας στην εκστρατεία εναντίον της Ελλάδος, παραθέτω τα παρακάτω στοιχεία «Ντοκουμέντα»:
(1) Ο Γερμανός Ιστορικός Ajex Buchner γράφει: «Με την έναρξιν των επιχειρήσεων (6 Απριλίου 1941) έλαβον μέρος οι εξής Σχηματισμοί της 12ης Στρατιάς (Φον Λίστ): ΧΧΧ Στρατού (50η και 164 Μ.Π.), XVIII Σώμα Στρατού (72α ΜΠ, 5η και 6η Ορεινές Μερ. Και το 125 ενισχ. Σ.Π.), ΧΧΧΧ Σ. Στρατού (73η Μ.Π., 9η και 5η Τ/ΘΜ και Μερ. SS), ήτοι σύνολο δέκα Μεραρχίες και ένα ενισχ. Σ.Π. οι ανωτέρω Μονάδες, είχαν την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους του VIII Σώματος Αεροπορίας (650 Αερ/φη) και ενήργησαν για την κατάληψη της Ηπειρωτικής Ελλάδος». (A. Buchner, Η Γερμανική εκστρατεία στην Ελλάδα, Αθήναι 1961, σελ. 30-33).

(2) Διά την επιχείρηση καταλήψεως της Κρήτης διετέθησαν επί πλέον: η 7η Μεραρχία Αλεξ/στών με το VIII Σώμα Αεροπορίας (περίπου τα 800 αεροσκάφη). (L. Hart, Ιστορία του Β΄ Π. Πολέμου, τομ. 1, σελ. 190-197).

Τα ανωτέρω αναφερόμενα Ιστορικά Στοιχεία, αποτελούν ένα ελάχιστο μέρος των πραγματικών γεγονότων καταγεγραμμένων από τους πρωταγωνιστές και ιστορικούς της εποχής.

Εάν μετά τ’ ανωτέρω η αντίσταση της Ελλάδος κατά του Άξονος γενικά και οι δημιουργηθείσες αρνητικές πολιτικοστρατιωτικές συνέπειες για τον Άξονα, από την απόφαση της Ελλάδος ν’αμυνθή, άλλαξαν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου την έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη. 

Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
Αντγος ε.α.
Επίτιμος Διοικητής της Σ.Σ.Ε.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.