Τελευταίες αναρτήσεις

21 Οκτωβρίου 2017

«Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί» Το μήνυμα της ημέρας (20/10)

«Οι πόλεμοι των λαών θα είναι τρομερότεροι από τους πολέμους των βασιλέων»
Ουίνστον Λέοναρντ Σπένσερ-Τσώρτσιλ
 


Γιώτα Χουλιάρα
Πολιτικός Συντάκτης

M' αυτή τη φράση του Βρετανού πολιτικού, η οποία ειπώθηκε το 1901, όταν ο Τσώρτσιλ είχε μόλις εκλεγεί βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, ξεκινάει το βιβλίο του «Στην Κόλαση των Δυο Πολέμων.Ευρώπη 1914-1949», ο Άγγλος ιστορικός Ίαν Κέρσοου. Η αλήθεια είναι πως ο 20ος αιώνας χαρακτηρίστηκε από δυο Παγκόσμιους Πολέμους και έναν Ψυχρό Πόλεμο, ο οποίος οδήγησε πολλές φορές την ανθρωπότητα στο παρά πέντε της πολεμικής σύγκρουσης. Με την πτώση της ΕΣΣΔ και την διάλυση του ανατολικού μπλοκ, ο Ψυχρός Πόλεμος τερματίστηκε, όπως και οι παγκόσμιες απειλές. Οι φόβοι κατευνάστηκαν και οι αναλυτές θεώρησαν ότι ξεκίνησε μια μακρά περίοδο ευημερίας, η οποία, όμως, στιγματίστηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Βέβαια, η Ιστορία δεν είναι γραμμική και οι προβλέψεις δεν μπορούν να ακολουθήσουν μια μαθηματική πορεία. Οι εξελίξεις στην μακραίωνη πορεία του ανθρώπινου είδους πάντοτε μας εκπλήσσουν και, αρκετές φορές, μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Ουδείς μπορεί σήμερα να ισχυριστεί με βεβαιότητα ποια θα είναι η επόμενη μέρα και οι κινήσεις ηγετών και κρατών στην πλανητική σκακιέρα. Το μέλλον, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, προβλέπεται δυσοίωνο εξαιτίας του συσχετισμού της εποχής μας με την έναρξη του Α΄Παγκόσμιου Πολέμου. Μπορεί η Ευρώπη να μην διάγει μια νέα Belle Époque, αλλά η ειρήνη των τελευταίων ετών (με εξαίρεση μεμονωμένες πολεμικές συγκρούσεις ), οι νέες τεχνολογίες και εξελίξεις της εποχής και η πολιτική σταθερότητα των προηγούμενων ετών συνηγορούν στην σύγκριση της εποχής μας με τα χρόνια μετά το τέλος του Γαλλοπρωσικού πολέμου και μέχρι το 1914.

Θα μπορούσαμε, βέβαια, να ισχυριστούμε, αν θέλουμε να είμαστε πραγματιστές, ότι ειρήνη ουσιαστικά δεν υπήρξε από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και έπειτα. Οι πολεμικές συγκρούσεις ήταν συχνό φαινόμενο. Ο πόλεμος του Κόλπου, οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία και οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώνουν τη συνεχόμενη ανάγκη του παγκόσμιου στρατιωτικού κατεστημένου να γεννά πολεμικές αναταραχές. «Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί» σύμφωνα με το μέγα φιλόσοφο Ηράκλειτο. Ο πόλεμος είναι που κάνει τους ανθρώπους είτε ελεύθερους, είτε δούλους. Η Ευρώπη, αν και πλήρωσε ακριβά, τους δυο παγκόσμιους πολέμους φαίνεται πως λησμόνησε το τίμημα και επένδυσε στον πασιφισμό χωρίς να υπολογίζει ότι τα πάντα αλλάζουν.

Παρατηρώντας σήμερα πλέον τη γηραιά ήπειρο δεν μπορούμε να μην τονίσουμε ότι είναι πραγματικά γερασμένη πολιτικά, οικονομικά, πολιτισμικά και κοινωνικά. Βολεύτηκε ως ξεπεσμένη αριστοκράτισσα στο θώκο της και αδιαφόρησε για τους γύρω της. Θεώρησε ότι λόγω πολιτισμού οι υπόλοιποι της χρωστούν και πίστεψε πως οι λαοί του αναπτυσσόμενου κόσμου δεν είναι τίποτε άλλο από τριτοκοσμικοί ιθαγενείς. Όμως η εποχή που οι Ευρωπαίοι άποικοι ξεγέλασαν του Ινδιάνους, τους αυτόχθονες δηλαδή Αμερικάνους, με χάντρες και καθρεφτάκια, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι λαοί σε Αφρική, Ασία και Ανατολή ανταπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν με γοργούς ρυθμούς και ήρθε η ώρα να διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο από τη γεωπολιτική πίτα.

Όταν ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζίμι Κάρτερ και ένας από τους ρυθμιστές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ διαχρονικά, έγραφε στο βιβλίο του «Η μεγάλη σκακιέρα» ότι όλα γίνονται για τον έλεγχο της Ευρασίας, οι Ευρωπαίοι ενδεχομένως και να ένιωσαν κολακευμένοι για την τιμή.
Ήταν απασχολημένοι με το χτίσιμο της Ενωμένης Ευρώπης και αδυνατούσαν να κατανοήσουν αυτό που τους έλεγε με ευγενικό τρόπο ότι δηλαδή στο δείπνο στο οποίο εκλήθησαν ήταν οι ίδιοι το γεύμα.

Σήμερα, και ενώ το project Ευρωπαϊκή Ένωση βάλλεται εκ των έσω και οι τριγμοί στα θεμέλια του έχουν αρχίσει να προβληματίζουν τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, αρχίζουν δειλά δειλά να συνειδητοποιούν ότι ο κόσμος δεν είναι μονοδιάστατος και η θεωρία της παγκοσμιοποίησης που τόσο αγάπησαν οι θιασώτες του ευρωπαϊκού οράματος, δεν είναι πάντοτε προς όφελός τους. Στη γεωπολιτική σκακιέρα οι παραδοσιακές δυνάμεις έχουν αλλάξει. Η mama America (λόγω του σχεδίου Μάρσαλ η ονομασία )και η πατρίδα (κάποτε) του υπαρκτού σοσιαλισμού Ρωσία δεν είναι μόνες τους. Η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία καθώς και χώρες της Αφρικής αναδύονται στο χάρτη σε μια εποχή γρήγορων και επιθετικών κινήσεων στη σκακιέρα. Μόνο που η Ευρώπη λόγω οικονομικής κρίσης και της πίεσης που της ασκεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα σε συνδυασμό με το πρόβλημα της τρομοκρατίας που μετατρέπεται σε νούμερο ένα υβριδική απειλή δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να ενεργεί γρήγορα και επιθετικά.

Σ΄αυτή την κρίσιμη εποχή που ο κόσμος αλλάζει με γοργούς ρυθμούς καλείται να αντιμετωπίσει και τους δικούς πολιτικούς δαίμονες. Και το προαίσθημα του σερ Έντουαρντ Γκρέυ, ΥΠΕΞ της Βρετανία το 1914 «Τα φώτα θα σβήσουν σε όλη την Ευρώπη. Στην διάρκεια της ζωής μας δεν θα τα ξαναδούμε να ανάβουν» μοιάζει τραγικά επίκαιρο.

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics and Daily NewsShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.